Η Νορβηγία παρέλαβε το πρωτο απο τα 16 ελικόπτερα ερευνάς και διάσωσης (SAR) AgustaWestland AW101, η είδηση ανακοινώθηκε την 20η Νοεμβρίου. Το ελικόπτερο παραδόθηκε στο νορβηγικό υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας μετά την αναχώρηση του, την 17η Νοεμβρίου, από τις εγκαταστάσεις της Leonardo από το Γιόβιλ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Νορβηγία ανέθεσε το Δεκέμβριο του 2013 σύμβαση αξίας 1 δισεκατομμυρίων λιρών Αγγλίας (1.63 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ εκείνη την εποχή) για 16 ελικόπτερα (με προαίρεση για έξι επιπλέον) και 15 χρόνια τεχνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης (με προαίρεση για επιπλέον πέντε έτη). H Leonardo προσφέρει αρχική υποστήριξη και υπηρεσίες εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων ανταλλακτικών σε κάθε μια από τις βάσεις απ’οπου θα επιχειρούν και πρόσφατα ολοκλήρωσε την εκπαίδευση χειριστών της πρώτης εκπαιδευτικής κλάσης χειριστών.

Στη συνεχεία, θα παρέχει υλικοτεχνική υποστήριξη για την παροχή περίπου 90000 ωρών πτήσης σε ολόκληρο τον στόλο ελικοπτέρων. Παρ’ολο που το κόστος της προμήθειας του AW101 ανέρχεται στα 1,63 δις δολάρια ΗΠΑ, το συνολικό κόστος ανανέωσης των ικανοτήτων SAR της Νορβηγίας υπό το πλαίσιο του προγράμματος Νορβηγικού Ελικοπτέρου Έρευνας και Αναζήτησης Παντός Καιρού (NAWSARH) αναμένεται να φτάσει περίπου στα 2,73 δις δολαρια ΗΠΑ.

Κατά τη διαδικασία επιλογής εκπλήρωσης των απαιτήσεων του NAWSARH, το AW101 συνάντησε ισχυρό ανταγωνισμό από το Eurocopter EC725 Caracal (τωρινό Airbus Helicopters H225), με τα NHIndustries NH90 και Sikorsky S-92 να έχουν ήδη απομακρυνθεί από το στάδιο της προεπιλογής.

Gareth Jennings

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.Com για την Προέλαση.

One Response

  1. Gunslinger32

    Ωραίο ελικόπτερο, παραλίγο να γινόταν και το νέο Marine one(HMX-1), η δουλειά δεν έγινε επειδή μπήκε ο προστατευτισμός στην μέση(και λόγο ένστασης των ανταγωνιστών).

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: