Την 19 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε άσκηση ναυτικής συνεργασίας Κύπρου – Ιταλίας (PASSEX), με την κωδική ονομασία «CY/ΙΤ – 2/2019», σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην άσκηση συμμετείχαν, η Ιταλική Φρεγάτα «ΙTS ZEFFIRO», κλάσης MAESTRALE, με το οργανικό της ελικόπτερο, καθώς και το ΠΠ «ΤΣΟΜΑΚΗΣ» της Διοίκησης Ναυτικού του ΓΕΕΦ.

Το πρόγραμμα της άσκησης περιελάμβανε σχηματισμούς και προχωρητικούς ελιγμούς μεταξύ των Πολεμικών Πλοίων, γυμνάσια ασύμμετρης απειλής και επικοινωνιών και ασκήσεις συνεργασίας με ελικόπτερο.

Επιπλέον, την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, άσκηση με την κωδική ονομασία SAREX «CYDEU 04/2019», με τη συμμετοχή της Γερμανικής Κορβέτας «FGS LUDWIGSHAFEN AM RHEIN» και ενός ελικοπτέρου ΑW-139 της 460 Μοίρας Έρευνας Διάσωσης της Διοίκησης Αεροπορίας του ΓΕΕΦ.

Η εν λόγω άσκηση αποτελεί την 4η συνεργασία εντός του 2019, στο πλαίσιο μιας μακρόχρονης συνεργασίας σε θέματα Ε-Δ μεταξύ των δυνάμεων της ΚΔ και αεροναυτικών δυνάμεων της Γερμανίας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Αρέσει σε %d bloggers: