Η Αλγερία υπέγραψε σύμβαση για την αγορά δεκατεσσάρων στέλθ μαχητικών Su-57 και γίνεται ο πρώτος πελάτης για τον οποίον ο κατασκευαστής Sukhoi θα εξαγάγει το εξελιγμένο ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος. Την είδηση μετέδωσε ο ιστόποτος MENADefence.

Η αλγερινή Αεροπορία υπέγραψε επίσης ακόμη δύο συμβάσεις για δεκατέσσερα βομβαρδιστικά Su-34 και δεκατέσσερα αεροσκάφη αεροπορικής υπεροχής Su-35. Επίσης, υπογράφτηκε η προαίρεση για ακόμη δύο Μοίρες των 14 αεροσκαφών με κάθε τύπο αεροσκάφους ώστε να αντισταθμιστεί στο εγγύς μέλλον η φυσιολογική απόσυρση των αεροσκαφών της αλγερινής Αεροπορίας.

Η σύμβαση πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2025, μ’αυτην προθεσμία αυτήν ο Στράτος της Αλγερίας θα διαθέτει δυο Πτέρυγες Su-30MKA, μια Μοίρα Su-57, μια Μοίρα Su-35 και μια Μοίρα MiG-29M2 για αεροπορική υπεροχή, δύο Μοίρες αναβαθμισμένων Su-24 και μια Μοίρα βομβαρδιστικών Su-34. Η μετεκπαίδευση των πιλότων θα εκτελεστεί με το εκπαιδευτικό Yak-130.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Αλγερία διαπραγματεύονταν την αγορά Su-34 και Su-35 με σκαμπανεβάσματα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και με ορισμένες ειδικές απαιτήσεις. Πρώτα, η αλγερινή Αεροπορία (AAF) απόρριψε το Su-32, την εξαγωγική εκδοσή του βομβαρδιστικού Su-34, ειδικά μετά την ανατροφοδότηση με τις πολεμικές εμπειρίες από την Συρία, μια μακρά εσωτερική συζήτηση σχετικά με την επιλογή να αποκτηθούν περισσότερα Su-30 ή ακόμα να επιλεχθεί ένας άλλος εταίρος εκτός από την Ρωσία ή να συνεχιστεί ο εκσυγχρονισμός του στόλου μαζί με την Μόσχα.

Η απόφαση λήφθηκε το Καλοκαίρι του 2019 μετά την επίσκεψη της αλγερινής αντιπροσωπείας στην αεροπορική έκθεση MAKS στην Μόσχα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, υπό την ηγεσία του του Αρχηγού της Αεροπορία Αντιπτεράρχου Μπουμαϊζα, το Su-57 εξετάστηκε από κάθε γωνία, ο πρώην αλγερινός πιλότος MiG-29 ήταν ανάμεσα στους σπάνιους ξένους που δοκίμασαν το στελθ ρωσικό αεροσκάφος σε εξομοιωτή πτήσης. Είναι αυτός που αποφάσισε για το μέλλον των αγορών της αλγερινής Αεροπορίας μετά από πέντε χρονιά αναβλητικότητας και απώλειας χρόνου. Η άνοδος της μαροκινής αεροπορίας με την αγορά είκοσι πέντε μαχητικών F-16 Viper και η εμφάνιση του ιταλικού στόλου F-35 κινητοποίησε στην Αλγερία την ταχεία λήψη αποφάσεων.

Μ’ αυτήν την σύμβαση η Αλγερία θα γίνει η πρώτη χώρα στην νότια ακτή της Μεσογείου που θα διαθέτει στέλθ και 5ης γενιάς μαχητικά αεροσκάφη αφότου ήταν η πρώτη που ενέταξε σε υπηρεσία τα μαχητικά αεροπλάνα 4ης γενιάς.

Αρέσει σε %d bloggers: