Το ρωσικό ναυπηγείο Αμούρ στην πόλη Κομσομόλσκ ον Αμούρ ξεκίνησε την ναυπήγηση δύο κορβετών καθοδηγούμενων βλημάτων έργου 22800 (Καρακούρτ) – την Rzhev και την Udomlya- για τον Στόλο Ειρηνικού, όπως ανακοίνωσε το τμήμα υποστήριξης της περιφέρειας Πριμορίγιε. Τα δύο πλοία αναμένεται να εισέλθουν στην ενεργό υπηρεσία μετά το 2020.

«Αυτά τα σύγχρονα πλοία πρόκειται να κατασκευαστούν στο πλαίσιο σύμβασης με το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας που προβλέπει την ναυπήγηση έξι πολεμικών πλοίων έργου 22800 για τον Στόλο Ειρηνικού. Τέσσερις από αυτές τις κορβέτες πρόκειται να κατασκευαστούν από την επιχείρηση Αμουρ καθώς τα υπόλοιπα δύο θα κατασκευαστούν από το ναυπηγείο Βοστοχνάγια Βέρφ στο Βλαδιβοστόκ», όπως ανακοινώθηκε.

Οι κορβέτες έργου 22800 δημιουργήθηκαν από τον κεντρικό γραφείο ναυτικών μελετών Αλμάζ. Τα πολεμικά πλοία αυτού του τύπου έχουν σχεδιαστεί για την καταστροφή σημαντικών εγκαταστάσεων του αντιπάλου επί της επάκτιας ζώνης, όπως επίσης και μονάδες επιφανείας, σκάφη και πλοία ανεξάρτητα ή μαζί με άλλες δυνάμεις και να απωθήσουν τις αεροπορικές επιδρομές με τα δικά τους όπλα.

Οι κορβέτες μπορούν επίσης να διενεργήσουν επιπλέον αποστολές: Αντιμετώπιση τρομοκρατικών αντικυβερνητικών δυνάμεων, έρευνας πλοίων και αεροσκαφών σε κίνδυνο και τη διάσωση των πληρωμάτων τους όπως επίσης και την βοήθεια των υπηρεσιών ακτοφυλακής για την προστασία των εθνικών λιμένων.

Το μήκος του πλοίου είναι 67 μέτρα, το πλάτος του 11 μέτρα και το βύθισμα του είναι 2,8 μέτρα. Το πλήρες φορτίο του είναι 860 τόνοι. Το κύριο προωστήριο σκεύος αποτελείται από δυο πετρελαιοκινητήρες M-505D-1 με απόδοση 7360kW ο κάθε ένας και με έναν αεριοστρόβιλο κινητήρα M70FRV με απόδοση ισχύος 8830kW. Η ανωτάτη ταχύτητα του φτάνει μέχρι τους 35 κόμβους, η οικονομική ταχύτητα είναι 12 κόμβοι, η αυτονομία της είναι 2500 μίλια και 12 ημέρες.

Οι κορβέτες είναι οπλισμένες με ένα αυτόματο κοινό πυροβόλο AK-176MA των 76 χιλιοστών και το αντιαεροπορικό όπλο πυροβόλων/πυραύλων Pantsir-M (αρχίζοντας από το τρίτο πλοίο, οι πρώτες κορβέτες θα είναι οπλισμένες με δυο συστήματα αντιαεροπορικών πυροβόλων AK-630 των 30 χλστ). Το συγκρότημα πυραύλων με τον κοινό κάθετο εκτοξευτή των 8 κανίστρων για τους πυραύλους 3S-14 Kalibr είναι εγκατεστημένο στην υπερκατασκευή του πλοίου.

Οι κορβέτες έργου 22800 (κλάση Καρακούρτ) είναι γνώστες για την μεγάλη ικανότητα ελιγμών, την  υψηλή αξιοπιστία τους όπως επίσης και την αρχιτεκτονική του σκάφους και των υπερκατασκευών τους, οι οποίες διαθέτουν μειωμένη παρατήρηση από τα ραντάρ. Οι κορβέτες μπορούν να μεταφέρουν ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) Orlan-10.

Απόδοση/Μετάφραση απο το Navyrecognition.com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: