Η Αεροπορία της Αργεντινής (Fuerza Aérea Argentina – FAA) επέλεξε το αεροσκάφος Korean Aerospace Industries (KAI) FA-50 Fighting Eagle ως το νέο ενδιάμεσο μαχητικό αεροσκάφος της, όπως ενημερώθηκε το Jane’s.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός της FAA με άμεση γνώση της προγραμματιζόμενης σύμβασης δήλωσε οτι το υπερηχητικό, διθέσιο ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος επιλέχθηκε μετά απο αξιολόγηση που το Jane’s είχε αναφέρει τον Σεπτέμβριο 2016.

Ο αξιωματικός, που ζήτησε να μην κατονομαστεί καθώς η συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί, δήλωσε οτι αναμένει η κυβέρνηση να υπογράψει την προγραμματιζόμενη σύμβαση “στο εγγύς μέλλον”, με τις παραδόσεις να ξεκινούν αμέσως μετά. Η Αργεντινή θα έχει εθνικές προεδρικές εκλογές στο τέλος Οκτωβρίου, και ο αξιωματικός τόνισε ότι οι εκλογές ίσως να παρατείνουν ελαφρώς το χρονοδιάγραμμα, αλλά εξακολουθεί να προσδοκά ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί.

Καθώς το Jane’s δεν ενημερώθηκε για τους αριθμούς, αργεντίνικα μέσα μαζικής ενημέρωσης μετέδωσαν την αναμενόμενη συμφωνία 10 αεροσκαφών.

Η FAA είχε μια πιεστική ανάγκη για την απόκτηση νέου τύπου μαχητικού για να αντικαταστήσει τους στόλους μαχητικών Dassault Mirage III και Mirage 5 που αποσύρθηκαν στα τέλη του 2015, και τον στόλο των γερασμένων Douglas A-4R Fightinghawk που η συντήρηση του αποδείχθηκε δύσκολη και ακριβή.

Πρώτα μια αργεντίνικη αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την 16η Πτέρυγα Μάχης της Αεροπορίας της Δημοκρατίας Νοτίου Κορέας στην Γετσέον την 7η Σεπτεμβρίου 2016, όταν έναν πιλότος της FAA δοκίμασε την έκδοση TA-50 Golden Eagle επιχειρησιακής εκπαίδευσης του FA-50.

Στους υπόλοιπους τύπους μαχητικών αεροσκαφών που η FAA σύμφωνα με πληροφορίες εξέτασε περιλαμβάνουν τα Israel Aerospace Industries (IAI) Kfir, Dassault Mirage F1, Alenia M-346FT, Aero L-159 ALCA, CAC FC-1/PAC JF-17 Thunder, Saab Gripen, πρώιμα μοντέλα Eurofighter Typhoons και Sukhoi Su-24 ‘Fencer’ (αν και υπάρχουν έντονες υποψίες ότι αυτό θεωρείται hoax).

Gareth Jennings

Απόδοση/Μετάφραση από το Janes.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: