Σύντομα η Πολεμική Αεροπορία της Αργεντινής θα παραλάβει από την Γαλλία πέντε ανακατασκευασμένα αεροσκάφη Dassault-Breguet Super Étendard (SEM). Τα αεροσκάφη αγοράστηκαν το 2018 από τα παροπλισμένα αποθεματικά στρατιωτικά υλικά του γαλλικού Ναυτικού με κόστος περίπου €13 εκατομμύρια. Η σειρά Super Étendard αποσύρθηκε από την ενεργό υπηρεσία του γαλλικού Ναυτικού το 2016 και αντικαταστάθηκε από το Dassault Rafale Marine.

Παρότι η Πολεμική Αεροπορία της Αργεντινής έχει σημαντική προηγουμένη εμπειρία στη λειτουργία της σειράς Étendard από την αρχική αγορά του αεροσκάφος τη δεκαετία του 1970, τα παλιότερα αποθεματικά αεροσκάφη της αποσύρθηκαν από την ενεργό υπηρεσία το 2013 εξαιτίας της ελλιπούς συντήρησης αποτέλεσμα ελλείψεως ανταλλακτικών. Η αγορά των πέντε ανακατασκευασμένων Super Étendard αποσκοπεί ως εκ τούτου στην αποκατάσταση μέρους της χαμένης επιχειρησιακής ικανότητας της Πολεμική Αεροπορίας της Αργεντινής. Η σύμβαση περιλαμβάνει επίσης την αγορά ενός συστήματος εξομοιωτή πτήσης και την προμήθεια ανταλλακτικών εξαρτημάτων και κινητήρων για τη διασφάλιση της μακροχρόνιας λειτουργικής βιωσιμότητας των προσφάτως αγορασμένων αεροσκαφών.

Το Super Étendard είναι η βελτιωμένη εξέλιξη του Étendard IVM, το οποίο αντικατέστησε. Το Super Étendard πέταξε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1974 και εισήλθε στην γαλλική υπηρεσία τον Ιούνιο 1978. Τα γαλλικά Super Étendard υπηρέτησαν σε αρκετές πολεμικές επιχειρήσεις όπως στον πόλεμο του Κοσόβου, τον πόλεμο του Αφγανιστάν και την στρατιωτική εισβολή στην Λιβύη.

Το Super Étendard υπηρέτησαν επίσης με το Ιράκ (υπο προσωρινή μίσθωση) και την Αργεντινή, που και οι δύο ανέπτυξαν το αεροσκάφος σε πολεμικές επιχειρήσεις. Το Super Étendard χρησιμοποιήθηκε από το Ιράκ κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράκ-Ιράν για την επίθεση σε πετρελαιοφόρα και εμπορικά πλοία στον Περσικό Κόλπο. Η Αργεντινή χρησιμοποίησε το Super Étendard και τον πύραυλο Exocet κατά τον πόλεμο στα Φώκλαντ το 1982 που είχε ως αποτέλεσμα την σημαντική λαϊκή αναγνώριση του αεροσκάφους. Στην γαλλική υπηρεσία, το Super Étendard αντικαταστάθηκε από το Dassault Rafale το 2016.

Απόδοση/Μετάφραση από το airrecognition.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: