Το Βασιλικό Ναυτικό της Αυστραλίας (RAN) παρόπλισε το πλοίο γενικής υποστήριξης (ΠΓΥ) HMAS Success (II) και την φρεγάτα καθοδηγουμένων βλημάτων κλάσης Adelaide, HMAS Newcastle (σχεδίου Oliver Hazard Perry).

Μετά από 33 χρόνια στην υπηρεσία, το Success (OR 304) παροπλίστηκε με μια τελετή που πραγματοποιήθηκε την 29η Ιουνίου στην βάση του Στόλου, Γκάρντεν Αϊλαντ, στο Σίδνεϋ.

Το 157,2 μέτρων μήκους πλοίο που εισήλθε στην ενεργό υπηρεσία το 1986, έπλευσε περίπου ένα εκατομμύριο ναυτικά μίλια στις ασκήσεις «Rim of the Pacific ‘11» και έλαβε τιμές μάχης κατά τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991 και το Ανατολικό Τιμόρ το 1999, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο άμυνας (Υπ.Αμ.) στην Καμπέρα.

Το Success, μαζί με το ΠΓΥ HMAS Sirius του RAN, αναμένεται να αντικατασταθούν με «μονοκάρινα» ή «διπλοκάρινα» πλοία ΠΓΥ που θα βασίζονται στην κλάση ΠΓΥ Cantabria του ισπανικού Ναυτικού.

Αυτήν την στιγμή, τα νέα πλοία των 19500 τόνων, Supply (ΙΙ) και Stalwart (III), που κατασκευάζονται από την ισπανική ναυπηγική βιομηχανία Navantia, έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν το 2020 και 2021. Το πρώτο πλοίο, Supply, καθελκύστηκε στο ναυπηγείο της Navantia στην Φερόλ, στην Ισπανία, την 23η Νοεμβρίου 2018.

Μια μέρα μετά την απόσυρση από την ενεργό υπηρεσία του Success, το RAN παρόπλισε την Newcastle (06) σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στην ίδια τοποθεσία στο Σίδνεϋ. Η μήκους 138,1 μ. φρεγάτα, που εισήλθε σε υπηρεσία τον Δεκέμβριο 1993 ως το τελευταίο πλοίο της κλάσης Adelaide, είχε επιστέψει την 12η Ιουνίου από την τελευταία υπερπόντια αποστολή της.

Σύμφωνα με το αυστραλιανό Υπ.Αμ, κατά την 25ετή της υπηρεσία, η Newcastle έπλευσε συνολικά περίπου 815000 ναυτικά μίλια, αναπτύχθηκε έξι φορές σε επιχειρήσεις στην Μέση Ανατολή, κέρδισε πολεμικές τιμές για την υπηρεσία της στο Ανατολικό Τιμόρ, τον Περσικό Κόλπο και την Μέση Ανατολή και εκτέλεσε αποστολές διατήρησης ειρήνης στις Νήσους Σολομώντα.

Gabriel Dominguez

Απόδοση/Μετάφραση από το Janes.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: