Η Babcock Team 31 επιλέχθηκε από το υπουργείο άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ως ο προτιμώμενος ανάδοχος για την παραλαβή των νέων πολεμικών πλοίων του. Με επικεφαλής την Babcock, την εταιρεία Aerospace & Defence, και σε συνεργασία με την Thales Group, το πρόγραμμα φρεγάτας γενικής χρήσης Τ31 θα παρέχει στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στόλο πέντε πλοίων, με μέσο κόστος παραγωγής τα £250 εκατομμύρια ανά πλοίο.

Μετά από μια ολοκληρωμένη διαγωνιστική διαδικασία, η Arrowhead 140, μια ικανή, προσαρμόσιμη και με βάση τις παγκόσμιες τεχνολογίες φρεγάτα θα είναι η νεότερη κλάση πολεμικών πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού του Ην. Βασιλείου, με την ναυπήγηση του πρώτου πλοίου να έχει προγραμματιστεί για το 2023.

Στο αποκορύφωμα του, το πρόγραμμα θα διαθέτει μέγιστο εργατικό δυναμικό των 1250 ρόλων υψηλής ειδίκευσης σε πολλαπλές τοποθεσίες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, με την πιθανή δημιουργία περίπου 150 νεων επαγγελμάτων τεχνικής κατάρτισης. Οι εργασίες αναμένονται να υποστηρίξουν 1250 επιπλέον ρόλους εντος της ευρύτερης αλυσίδας προμηθειών του Ην. Βασιλείου.

Με τις εγκαταστάσεις Ροσάιθ της Babcock ως την κεντρική τοποθεσία ενσωμάτωσης, η λύση παρέχει αξιοποίηση των πόρων και υποστηρίζει ξεκάθαρα τις αρχές της Εθνικής Ναυπηγικής Στρατηγικής. Η στρατηγική αυτή βασίζεται πάνω στην γνώση και εμπειρία που αποκτήθηκε κατά το πρόγραμμα αρθρωτής κατασκευής του αεροπλανοφόρου «Βασίλισσα Ελισάβετ».

Η ανακοίνωση έλαβε χωρά μετά την διαγωνιστική φάση σχεδιασμού όπου η Babcock Team 31 επιλέχθηκε μαζί με δύο άλλες κοινοπραξίες για να ανταποκριθουν στις απαιτήσεις του Υπ.Αμ. του Ην. Βασιλείου.

Οι εργασίες στον στόλο των πέντε πλοίων θα αρχίσουν αμέσως μετά την επίσημη ανάθεση της σύμβασης αργότερα αυτό το οικονομικό έτος, με τις εργασίες λεπτομερούς σχεδιασμού να ξεκινούν τώρα και την κατασκευή να ξεκινάει το 2021 και να ολοκληρώνεται το 2027.

Η φρεγάτα Type 31e, επίσης γνωστή ως φρεγάτα γενικής χρήσης Type 31 (GPFF), είναι μια σχεδιαζόμενη κλάση φρεγάτας για το Βασιλικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου που προορίζεται να εισέλθει στην υπηρεσία εντός της δεκαετίας του 2020 μαζί με την ικανότερη φρεγάτα Type 26.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε οτι η σχεδίαση Babcock Arrowhead 140 επιλέχθηκε ως ο νικητής στον διαγωνισμό φρεγάτας Type 31e του Βασιλικού Ναυτικού.

Η Arrowhead 140 μπορεί να επιχειρεί σε όλες τις καταστάσεις και συνθήκες με προσωπικό μικρότερο των 100 ατόμων. Με ειδικά καταλύματα για 160+ άτομα και επιπρόσθετες προσωρινές ενδιαιτήσεις, η πλατφόρμα μπορεί να μεταφέρει σημαντικό αριθμό στοιχείων προστασίας, συμπεριλαμβανομένων Ειδικών Δυνάμεων, στρατιώτες παράκτιων ελιγμών ή επιπρόσθετο προσωπικό διοίκησης και ελέγχου.

Αυτή ειναι η πιο πρόσφατη εικόνα της Arrowhead που αποδεσμεύθηκε απο την Babcock, πιθανόν η εξαγωγική έκδοση. Η έκδοση του Β. Ναυτικού είναι απίθανο να μοιάζει αρκετά με αυτήν. Θα μεταφέρει ελικόπτερο Wildcat ή Merlin, δεν θα διαθέτει RIM-116 Rolling Airframe Missile ή τον χρωματισμό παραλλαγής που φαίνεται στην εικόνα.

Ο οπλισμός της Arrowhead 140 περιλαμβάνει τις επιλογές πυροβόλου μεσαίου διαμετρήματος ως 5” (127 χλστ) για ναυτική αποτροπή, προστασία και εμπλοκή στόχων επιφανείας και εδάφους. Επίσης πυροβόλα μικρού διαμετρήματος μπορούν να εγκατασταθούνε σε προεπιλεγμένες θέσεις οπλισμού στο άνω κατάστρωμα. Κατά επιλογή, η φρεγάτα μπορεί να οπλιστεί με παροχή έως 8 καθοδηγούμενων όπλων επιφανείας-επιφανείας εκτοξευόμενων από κάνιστρο SSGW (Surface-to-Surface Guided Weapons), πυραύλους κάθετης εκτόξευσης (VL) (SAM/SSGW/Land Strike/ASW ) μέχρι 32 κελιά και συστήματα εγγύς προστασίας.

Το κατάστρωμα πτήσης έχει σχεδιαστεί για μεγάλο εύρος ναυτικών αεροσκαφών και αεροπορικών συστημάτων, με υπόστεγο που μπορεί να δεχθεί το οργανικό μεσαίο ναυτικό ελικόπτερο ή ένα ελαφρύτερο ελικόπτερο σε συνδυασμό με ανεπάνδρωτα αεροπορικά συστήματα. Προσφέρονται επίσης ειδικές αεροπορικές εγκαταστάσεις γέμισης για την αποθήκευση και προετοιμασία των αεροπορικών όπλων συμπεριλαμβανομένων ανθυποβρυχιακών (ASW) τορπιλών και πυραύλων κατα στόχων επιφανείας. Επιπλέον, εχει ενσωματωθεί σύστημα ανεφοδιασμού ελικοπτέρων που προσφέρει την ικανότητα ανεφοδιασμού ελικοπτέρου εν πτήσει (Helicopter In Flight Refuelling – HIFR) απο νατοϊκών προδιαγραφών κατάστρωμα πτήσης. Το μεγάλο κατάστρωμα πτήσης παρέχει την ευελιξία απονηώσης και υποδοχής μη οργανικών αεροσκαφών μέχρι βάρους 15 τόνων.

Αρέσει σε %d bloggers: