Τα πληρώματα των κινητών επάκτιων πυραυλικών συστημάτων Bal και Bastion του ρωσικού Στόλου Βαλτικής εκπαιδεύονται στην εκτέλεση βολών στις μονάδες επιφάνειας ενός υποθετικού αντιπάλου κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης άσκησης, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο άμυνας.

“Τα πληρώματα των κινητών επάκτιων πυραυλικών συστημάτων ασκούνται με συνάφεια καθώς μεταφέρουν τους εκτοξευτές στην ενεργό δράση. Τα οχήματα είναι παραλλαγμένα. Οργανώνεται προστασία για τις στρατιωτικές φάλαγγες κατά την κίνηση και κατά την εγκατάσταση τους στην περιοχή ανάπτυξης. Κάποιες φορές, αυτό υλοποιείται με την βοήθεια ντρόουνς”, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο.

Σε συντονισμό με τις ληφθείσες ενδείξεις στόχων, τα πληρώματα των Bastion και Bal εκτέλεσαν εκτοξεύσεις αντιπλοικών πυραύλων προς στόχους επιφανείας του υποθετικού αντιπάλου και συγκεκαλυμμένα άλλαξαν την θέση τους. Στα στρατιωτικά γυμνάσια συμμετείχαν περίπου 200 στρατιώτες και σχεδόν 30 μονάδες αυτοκινούμενων και ειδικών μέσων μιας κινητής επάκτιας μονάδα.

Το προσωπικό των πυραύλων του Στόλου Βαλτικής είναι μονίμως σε επιφυλακή για να προστατεύσει τα θαλάσσια σύνορα και την ακτή της Καλίνινγκραντσκαγια ομπλαστ.

Το κινητό επάκτιο πυραυλικό σύστημα K-300 Bastion (νατοϊκός κωδικός SSC=5 Stooge) είναι εφοδιασμένο με αντιπλοικούς πυραύλους κρουζ P-800 Oniks (SS-N-26 Strobile) και σχεδιάστηκε για να καταστρέφει διάφορες κλάσεις αποβατικών πλοίων, οχηματοπομπών και αεροσκαφών που μεταφέρουν ομάδες προσωπικού όπως επίσης μεμονωμένα πολεμικά πλοία και επίγειους στόχους σε συνθήκες εντατικών πυρών και ηλεκτρονικών αντιμέτρων. Μια Πυροβολαρχία Bastion αποτελείται από τέσσερις αυτοκινούμενους εκτοξευτές K-340P, 1-2 οχήματά ελέγχου μάχης και τέσσερα οχήματα μεταφόρτωσης. Εναι σε υπηρεσία με τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις και επίσης έχει εξαχθεί στην Συρία και το Βιετνάμ.

Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις υιοθέτησαν το κινητό επάκτιο σύστημα πυραύλου Bastion σε υπηρεσία το 2010. Τρεις Μοίρες Bastion εισήλθαν σε υπηρεσία με την 11η Ανεξάρτητη Ταξιαρχία Πυραυλικού Πυροβολικού του Στόλου Μαύρης Θάλασσας που εδρεύει κοντά στην Ανάπα στην περιφέρεια Κράι Κρασνοντάρ. Μια Πυροβολαρχία Bastion αναπτύχθηκε το 2014 στην ακτή της Κριμαίας.

Το κινητό επάκτιο σύμπλεγμα Bal με πυραύλους Kh-35 επιτηρεί τα χωρικά ύδατα και τα θαλάσσια στενά, τις ναυτικές βάσεις και άλλες παράκτιες εγκαταστάσεις και τα προστατεύει από τις αποβατικές επιχειρήσεις. Μπορεί να προσβάλει στόχους σε συνήθεις και πολύπλοκες συνθήκες ημέρα και νύχτα. Η στόχευση είναι πλήρως αυτόνομη μετά την εκτόξευση σε συνθήκες πυρών και ηλεκτρονικών παρεμβολών του αντιπάλου. Το βεληνεκές του ειναι 120 χλμ με τον πύραυλο Kh-35 και 260 με τον πύραυλο Kh-35U.

Απόδοση/Μετάφραση από το navyrecognition.com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: