Το Bavar-373 είναι ένα κινητό αμυντικό πυραυλικό σύστημα σχεδιασμένο για να αναχαιτίζει και καταστρέφει επερχόμενες εχθρικές απειλές. Το σύστημα διαθέτει πυραύλους που έχουν μέγιστο βεληνεκές 300 χιλιομέτρων. Το σύστημα μπορεί να εντοπίσει ταυτόχρονα μέχρι 300 στόχους, να παρακολουθεί 60 στόχους κάθε φορά και να προσβάλει έξι στόχους κάθε φορά.

Το Bavar-373 διαθέτει δύο ραντάρ ερευνάς και αναχαίτισης, τα οποία μπορούν να αντισταθούν σε ηλεκτρονικό πόλεμο και τα ηλεκτρομαγνητικά βλήματα. Επιπλέον, τα ραντάρ μπορούν να εντοπίσουν πυραύλους που προσβάλουν πηγές ακτινοβολίας (ARM) και χρησιμοποιούνται για την εξουδετέρωση των αεραμυνών.

Ο Στρατηγός Σαχροκ Σαχραμ, ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας και υποστήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε σε ιρανικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό Press TV ότι το Bavar-373 έπρεπε να “γίνει” ισχυρότερο από το ρωσικό S-300, δεδομένων των αυξανόμενων απειλών εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

“Σε μια συγκυρία, η χώρα που κατασκευάζει τους S-300 (Ρωσία) ίσως χάσει την θέληση της να παραδώσει σε εμας το πυραυλικό σύστημα. Οπότε, αποφασίσαμε οτι κάποιες φορές ακόμα και οι φίλοι μας δεν θέλουν ή δεν μπορούν να μας βοηθήσουν. Η πρώτη σπίθα άναψε και πήραμε μέτρα για να κατασκευάσουμε ένα εγχώριο σύστημα το οποίο είναι πιο εξελιγμένο”, εξήγησε ο Στρατηγός Αμπάς Φαραζπουρ, επικεφαλής του Κέντρου Μελετών Ιρανικής Αεροπορίας.

Το ιρανικό σύστημα διαθέτει μεγαλύτερο βεληνεκές αναχαίτισης και μεγαλύτερη επιχειρησιακή ισχύ σε σχέση με το ρωσικό αντίστοιχο σύστημα, και διαθέτει περισσότερα από 10000 σύνθετα μάτια, καθένα εκ των οποίων λειτουργεί ως ραντάρ.

Είπε οτι το σύστημα είναι επίσης “ανώτερο” απο το αμερικανικής κατασκευής Patriot. Μια πρόσφατη έκθεση πληροφοριών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανέφερε ότι το αμερικανικής κατασκευής σύστημα Patriot απέτυχε να αποκρούσει τις επιθέσεις αντιποίνων των γεμενίτικων ντρόουνς κατά της Σαουδικής Αραβίας.

Επίσης συνέκρινε το Bavar-373 με τα αμερικανικής κατασκευής συστήματα Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) και Patriot, λέγοντας ότι έχει κατηγοριοποιηθεί σε υψηλότερη κλάση απο το THAAD και είναι πολύ πιο ανώτερο απο το σύστημα Patriot, “το Bavar-373 είναι πιο πολύ σαν τους S-400”.

Απόδοση/Μετάφραση απο το tehrantimes.com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: