Γράφει ο Στάθης Βασιλείου

Το εικονιζόμενο RFA “Tidesurge” (A138) είναι η τελευταία προσθήκη στον Royal Fleet Auxiliary (RFA) του βρετανικού στόλου. Η παραγγελία των τεσσάρων ΠΓΥ έγινε το 2012 αλλά όλα τα ναυπηγεία στη Βρετανία ήταν απασχολημένα με την ναυπήγηση των διαφορετικών τμημάτων των αεροπλανοφόρων κλάσης Queen Elizabeth και κανένα δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του υπουργείου Αμύνης. Έτσι, η σύμβαση ναυπήγησης ανατέθηκε στις νοτιοκορεατικές εγκαταστάσεις της Daewoo με 452 από τα 600 εκατομμύρια λίρες-στερλίνες να διοχετεύονται στην οικονομία της Ν. Κορέας, ένα σημείο στο οποίο ο βρετανικός Τύπος στάθηκε ιδιαίτερα ασκώντας δριμεία κριτική.

Η κλάση “Tide” είναι ένα σύγχρονο πλοίο που εκτοπίζει 39,000 τόνους. Με διαστάσεις 200.9 x 28.6 x 10 μέτρα, πλήρωμα 63 ναύτες κι αξιωματικούς καθώς και 46 πεζοναύτες, απόσπασμα ελικοδρομίου και εκπαιδευομένους, αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο πλοίο που παρέχει λογιστική υποστήριξη στα πολεμικά πλοία εν πλω, εκπαίδευση κι άλλες υπηρεσίες. Η κλάση “Tide” βασίστηκε στο προτεινόμενο σχέδιο AEGIR-26 των βρετανικών ναυπηγείων BMT Defence Services (που με τη σειρά του βασίστηκε σε ένα πολιτικό σχέδιο νορβηγικού πετρελαιοφόρου).

Το πλοίο διαθέτει διπλό κύτος για την αποφυγή διαφυγής καυσίμων στο περιβάλλον σε περίπτωση σύγκρουσης και άλλες συνθήκες ασφαλείας σε συμφωνία με τα πρότυπα MARPOL 73/78. Mπορεί να μεταφέρει και να μεταγγίσει εν πλω ναυτικό και αεροπορικό καύσιμο και πόσιμο νερό καθώς και λιπαντικά σε βαρέλια. Μπορεί επίσης να μεταφέρει 8 container των 20 ποδών. Στο ευρύχωρο ελικοδρόμιό του μπορεί να φιλοξενήσει ελικόπτερα Sea Lynx ή Merlin αλλά το κατάστρωμα είναι αρκετά ισχυρό για να υποστηρίξει και Chinook αν απαιτηθεί, επιτρέποντας κάθετο ανεφοδιασμό με εκφόρτωση από αέρος. Το σύστημα πρόωσης που χρησιμοποιεί η κλάση Tide συνδυάζει υβριδική ηλεκτρο-ντιζελ προώθηση CODELOD (Combined Diesel Electric or Diesel) δίνοντας στο πλοίο ανώτατη ταχύτητα 26.8 κόμβων που του επιτρέπουν να ακολουθεί τα μεγάλα πλοία του στόλου ενώ η ακτίνα ανεφοδιασμού φτάνει στα 18,200 ναυτικά μίλια. Ο οπλισμός που φέρουν συνίσταται σε 2 CIWS Phalanx και 2 τηλεχειριζόμενους σταθμούς οπλισμού με πυροβόλο των 30 mm.

To 2013 Νορβηγικό Ναυτικό παρήγγειλε ένα ΠΓΥ βασισμένο στην έκδοση AEGIR-18A, μια μικρότερη έκδοση στους 26,000 τόνους εκτόπισμα των “Tide”, που θα ονομαστεί HNoMS “Maud” και το κόστος του έφτασε στα 1,32 εκατομμύρια Νορβηγικές κορώνες (~ 194,5 εκατ. Ευρώ). Το πλοίο θα μεταφέρει μικρότερες ποσότητες καυσίμων και νερού (7,000 τ. καυσίμων F76, 300 τ. JP5, 200 τ. πυρομαχικών και 40 containers. Το νορβηγικό πλοίο θα διαθέτει επίσης 48 νοσοκομειακές κλίνες, χειρουργεία και μαγνητικό τομογράφο. Το ελικοδρόμιό του είναι σχεδιασμένο να αντέχει σε προσνήωση CH-53 Stalion αλλά το υπόστεγο θα φιλοξενεί ΝΗ-90. Το πλήρωμα θα αποτελείται από 40-50 ναυτικούς ανάλογα την αποστολή αλλά θα υπάρχουν ενδιαιτήσεις για 100 επιπλέον άτομα. Στις ανέσεις περιλαμβάνονται γυμναστήριο και σάουνα. Η αυτοπροστασία του θα εξασφαλίζεται από 4 RWS Sea PROTECTOR της Koensberg.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: