Αρχές Ιουνίου, οι κάτοικοι αρκετών περιφερειών της κεντρικής Κίνας ισχυρίστηκαν ότι είχαν δει μια μυστηριώδης λάμψη να κινείται προς τον ουρανό, με την Πυραυλική Δύναμη και το Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας επί του παρόντος να αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί να ήταν μια μυστική δοκιμαστική εκτόξευση.

Ο εκπρόσωπος τύπου του κινεζικού υπουργείου άμυνας Ρεν Κουοκιανγκ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη, 21 Ιουνίου 2019, ότι η χωρά είχε πραγματοποιήσει επιτυχημένη δοκιμή του Ζουλάνγκ (JL-3), τον νέας γενιάς διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο που εξαπολύεται απο υποβρύχια σκάφη.

“Η επιστημονική έρευνα και οι δοκιμές που διενεργήθηκαν σύμφωνα με το πρόγραμμα ειναι θετικές”, δήλωσε ο Ρέν, προσθέτοντας οτι οι δοκιμές δεν είχαν ως στόχο “κάποια χώρα ή συγκεκριμένη οντότητα”.

“Η Κίνα πάντα ακολουθούσε μια αμυντική πολιτική, η οποία είναι αποτρεπτικής φύσεως και μια ενεργή αμυντική στρατιωτική στρατηγική. Η εξέλιξη όπλων και εξοπλισμών γίνεται για την κάλυψη των βασικών αναγκών με σκοπό την περιφρούρηση των κρατικών συμφερόντων της Κίνας,” επεσήμανε.

Η ανακοίνωση του Ρέν έγινε ως απάντηση στις αναφορές σχετικά με μια μυστηριώδη λάμψη που εικάζεται να έχει εκτοξευτεί απο την Τσεντσόου στην περιφέρεια Χενάν την 2α Ιονίου, τρομάζοντας τους κατοίκους και πυροδοτώντας φήμες για μια απόρρητη δοκιμή πυραύλου.

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) ισχυρίστηκαν οτι μετά την εκτόξευση του JL-3 από μια υποβρύχια πλατφόρμα δοκιμών στην Θάλασσα Μποχάι, διήνυσε αρκετές χιλιάδες μίλια πριν καταπέσει σε πεδίο βολής πυραύλων στη Δυτική Κίνα.

Η τρίτη γενιά πυραύλων Ζουλάνγκ (Julang) “Μεγάλα Κύματα” έχει σχεδιαστεί ειδικά για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια της Κίνας. Νωρίτερα, η κινεζική εφημερίδα Global Times μετέδωσε ότι ο JL-3 μπορεί να μεταφέρει περισσότερες πολεμικές κεφαλές από όλους τους υφιστάμενους βαλλιστικούς πυραυλους που εξαπολύονται απο τα υποβρύχια της χώρας.

Ο JL-3 έχει μέγιστο βεληνεκές περίπου 87000 μιλίων (σχεδόν 14000 χιλιόμετρα), για το οποίο τα μέσα ενημέρωσης λένε ότι επιτρέπει στον πύραυλο να προσβάλει πιθανούς στόχους κατά το μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ.

Απόδοση/Μετάφραση απο το Sputniknews.com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: