Στο τεύχος 53 του ηλεκτρονικού περιοδικού «Στρατός και Ενημέρωση»του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) παρουσιάζονται οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Στρατού Ξηράς το τρίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος  – Σεπτέμβριος.

Στο τμήμα των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Δ’ Σώματος Στρατού, γίνεται αναφορά στην εκπαίδευση χειριστών συστήματος παρεμβολής Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣΜΗΕΑ-UAV) του Κέντρου Έρευνας Και Τεχνολογίας Ελληνικού Στρατού (Κ.Ε.Τ.Ε.Σ.).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας αναβάθμισης της εκπαίδευσης και βελτίωσης της επιχειρησιακής ετοιμότητας και ικανότητες των στελεχών του Δ’ ΣΣ, πραγματοποιήθηκε από 1 έως 2 Ιουλίου 2019 εκπαίδευση χείριστων παρεμβολέα ΣΜΗΕΑ του ΚΕΤΕΣ στο Στρατόπεδο ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ, στην Ξάνθη.

ΣΜΗΕΑ ΚΕΤΕΣ

14 Σχόλια

  • Konstantinos

   Υπάρχει τρόπος με τα ψίχουλα του το ΚΕΤΕΣ να παράξει παπάδες αν πάρει παράδειγμα από άλλους που με ψίχουλα επίσης (για το μέγεθος τους) βγάζουν διαμαντια. Παράδειγμα που ταιριάζει γάντι σε εμάς είναι η Τεχνόπολη ΕΡΑ του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας που στρατολογεί ουσιαστικά στρατιώτες θητείας με υψηλά προσόντα και αντί να τους στείλει να καθαρίζουν καλλιοπες τους στέλνει εκεί όπου και σε πρωτοποριακά προγράμματα συμμετέχουν και βγαίνοντας από εκεί έχουν ένα πολύ δυνατό βιογραφικό για να βρουν δουλειά (κάποιες εταιρείες τους περιμένουν στην πόρτα μόλις απολυθούν ). Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και εδώ, εναλλακτική θητεία για στρατεύσιμους με υψηλά προσόντα που θα μπορούσαν να δώσουν ιδέες και να κάνουν έρευνα. Θα αποφεύγονταν έτσι παραδείγματα όπως ένα παλληκάρι που είχα συναντήσει στο στρατό ο οποίος στο εξωτερικό έφτιαχνε λογισμικό για uav και στην μονάδα τον είχαμε να φτιάχνει τα Windows.

   Απάντηση
  • Γ.M.

   Μιας και αναφέρθηκες σε …ψίχουλα, θυμήθηκα εκείνο το εγχείρημα προ ετών να ενοποιηθούν ΚΕΤΑ, ΕΤΗΜ, ΚΕΤΕΣ, ΓΕΤΝ σε έναν διακλαδικό ενιαίο φορέα έρευνας και τεχνολογίας με ότι θετικό αυτό θα είχε για τον καλύτερο συντονισμό (μάλλον ανύπαρκτος μεταξύ τους σήμερα…) την καλύτερη διαχείριση ανθρώπινων, υλικών και οικονομικών πόρων τους. Έκτοτε δεν ξανακούστηκε τίποτα. Προφανώς το έφαγε η μαρμάγκα των ανταγωνισμών μεταξύ των Κλάδων…
   Και όχι μόνο μεταξύ των Κλάδων αλλά κάποιες φορές και εντός του ίδιου Κλάδου: ποιος αλλιώς εξηγείται άλλωστε η σύσταση ξεχωριστού Γραφείου Έρευνας-Τεχνολογίας (ή κάπως έτσι, δεν θυμάμαι ακριβώς) υπό την 1η Στρατιά (!!!!!) την ώρα που υπάρχει και ΚΕΤΕΣ;;; Γιατί να μη διοχετεύονταν εκεί τουλάχιστον όλοι οι σχετικοί πόροι του Ε.Σ.;;; Αλλά βλέπετε το ΚΕΤΕΣ υπάγεται σε επιτελική διεύθυνση Σώματος του ΓΕΣ και ήθελαν και οι «μάχιμοι» των Όπλων κάτι ανάλογο για να μην αισθάνονται ριγμένοι έναντι των συναδέλφων τους «Σωματάδων»…..
   Αυτοί είμαστε!

   Απάντηση
  • tallyhogr

   Η προσπαθεια καλη ειναι, αλλα το αποτελεσμα μετραει. Ανακαλυπτουμε τον τροχο εκ νέου ή κατεβάζει τα τουρκικα drone? Για μενα αυτο ειναι το ζητημα.

   Αν πιστευουν οτι έχουμε καποιο καλο συστημα antidrone στα χερια μας, θα περιμενω να το δω σε παραγωγη και εμπορικη διαθεση.

   Απάντηση
 1. dimitris

  Τέτοια «όπλα» φτάνουν για να προστατεύουν μια παραλία γυμνιστών, μα όχι για πόλεμο.

  Επειδή το drone, μέσα σε δευτερόλεπτα προλαβαίνει να κατευθύνει σε σας έναν ακτίνα laser, ή απλά να περάσει στι πυροβολικό εχθρού το στίγμα σας. Και έτσι μέσα στα επόμενα δευτερόλεπτα θα φάτε και μια ρουκέτα ή άλλη οβίδα.

  Το drone θέλει άμεση κατάρριψη !

  Απάντηση
 2. tsimuha

  «Τέτοια «όπλα» φτάνουν για να προστατεύουν μια παραλία γυμνιστών, μα όχι για πόλεμο.»

  Mε τα ψιχουλα αυτα μπορει να κανει, παντως ειναι μια αρχη.

  Απάντηση
  • dimitris /PL

   Δεν θα έρθει ένα drone, θα έρθει σμήνη των drones (τα ίδια λέω και σε Πολωνούς).
   Θέλει άμεση και αυτόματη κατάρριψη, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.
   θέλει μικρά, αυτόματα όπλα (πχ πάνω στους πύργους των τεθωρακισμένων) με προγραμματιζόμενες σφαίρες, δικτυωμένα, με μια «master» οπτική κεφάλι, ραντάρ και κομπιούτερ.

   Κινέζοι έχουν ήδη κάνει επίδειξη ακροβατικών, σε μια εορτή με κάτι 1.800 drones !
   Αμερικανοί έχουν δείξει δόκιμες με περίπου 100 drone, μα σε απόβαση από αεροπλάνο.
   Και ένα άρμα μάχης, όσο και μοντέρνο να είναι, δεν μπορεί να καταφέρει να ρίξει ένα drone, το οποίο έρχεται από πάνω του. Πρέπει να το ρίξει ένα άλλο όχημα, το οποίο βρίσκεται λίγο πέρα. Άρα όλα απαραιτήτως πρέπει να είναι δικτυωμένα.

   Η Ελλάδα έχει πολλούς και πάρα πολύ καλούς προγραμματιστές και δεν βλέπω γιατί να μην γίνει αυτό γρήγορα ?

   Απάντηση
   • kakaouskia

    Καλημέρα

    Παρ’ ότι θα συμφωνήσω για τα drones οτι αποτελούν κίνδυνο, εν τούτις παρατηρώ ότι υπάρχει ένας μικρός πανικός με βάση το τι επιτυγχάνεται από drones πολιτικών προδιαγραφών.

    Με μια γρήγορη ματιά στη σελίδα τις DJI, για επαγγελματικό drone δίνουν 23 – 27 λεπτά διάρκεια μπαταρίας αναλόγως φορτίου σε αιώρηση στο ύψος της θάλασσας και χωρίς καθόλου άνεμο.
    Το δε χειριστήριο έχει εμβέλεια 7 χιλιόμετρα, άνευ εμποδίων.

    Α, και αρχική τιμή $3500 (https://www.dji.com/inspire-2?site=brandsite&from=landing_page)

    Σε αυτές τις συνθήκες όλα καλά και όλα ωραία. Τι γίνεται όμως αν είσαι στο πεδίο της μάχης σε ένα κάποιο υψόμετρο, με αέρα κτλ; Και με την εμβέλεια του χειριστηρίου, βρίσκεσαι σχεδόν εντός ακτίνας βολής αρμάτων.

    Άρα θα πρέπει να φέρουμε το drone σε επίπεδο στρατιωτικών προδιαγραφών – βλέπε να αντέχει λίγο αέρακι, λίγη σκόνη, να έχει μια κάποια διάρκεια ζωής, ένα ελάχιστο ωφέλιμο φορτίο που να κάνει νόημα, να μπορείς να το ελέγχεις αν γίνεται εκτός ακτίνας αντίπαλου πυροβολικού κτλ.

    Όπως καταλαβάινεις το drone σε αυτή τη περίπτωση αναγκαστικά θα μεγαλώσει και ακριβύνει. Και για να ελέγχεις σμήνος σε μακρινές αποστάσεις ή θα αναπτύξεις αλγόριθμους αυτόματης καθοδήγησης και ενδοσυνεννόησης ανθεκτικούς σε παρεμβολές κτλ ή θα έχεις ένα πομπό που θα λάμπει σαν φάρος.

   • dimitris /PL

    Επίσημα λέγεται μόνο πως κάποια «αδιευκρίνιστη» νατοϊκή χώρα αγοράζει τεχνολογίες από την WB, τώρα από αρκετά χρόνια. Γνωρίζοντας πολωνικά φόρα διάβαζα μερικές φορές πως είναι η Τουρκία. Πως αλλιώς να σας προειδοποιήσω ?

    Είναι το πλησιέστερο «αύριο» του τουρκικού στρατού. Εάν όχι και το «σήμερα».

   • dim

    @kakaouskia.
    Πες ότι σήμερα ένα ντρόνε (χωρίς launching & steering unit) θα έχει κόστος των 100.000 USD.
    Και πρέπει να είναι επαγγελματικής ποιότητας και αντοχής.
    Υπάρχουν ελάχιστα, πες πως 200 τεμάχια στο ΠΣ (πολωνικό στρατό), με πρόβλεψη για 1.000 μέσα στα πλησιέστερα 2 με 3 χρόνια…

    Και όμως δημιουργούνται στρατηγικές χρήσης των…
    Πες πως το πράγμα γίνετε στην Κίνα…
    Και τα ντρόνε κάνουν εκεί, σήμερα, μόνο 10.000 δολάρια, στην παραγωγή. Και αυτοί ήδη εκπαιδεύονται σε χρήση 1.800 συσκευών ντρονε ταυτοχρόνως…
    Τα integrated processor circuits των κινητών τηλεφώνων με λιανική τηλεφώνου 80 ευρώ… ήδη αναγνωρίζουν στην φωτογραφία που βρίσκονται τα πρόσωπα (the faces of people)…

    Πες ότι θα έχουμε το 2023, όχι το 2019…
    Τώρα κάποιοι ξέρουν ήδη τη θέλει, και τι δεν χρειάζεται για τα ντρονε, για τάδε χρήση…
    Και τώρα μπορούν με ρομπότ να ξεκινήσουν πραγματικά μαζική (σε εκατομμύρια τεμάχια) παραγωγή των ντρονε μιας χρήσης. Αρα και όχι της αντοχής…

    και θα τα έχουν με 200 Ευρώ το σετ, με πρε-προγραμματισμένη δράση, η οποία επιλέγεται (πιο αλγόριθμο να πάρει) την στιγμή εκτόξευσης του… όπως το γίνεται τώρα ήδη με οβίδες πυροβολικού…
    Και εφόσον δεν υπάρχουν τεράστιες ενέργειες βολής, τα ηλεκτρονικά τους (αρκεί να είναι καλά μονωμένα από εξωτερικά πεδία) θα είναι φτηνά όπως σήμερα ένα απλό smartphone…

    ===============================
    Πιο το φάρμακο ?
    – το να σκεφτόμαστε σήμερα να αλλάξουμε τους πύργους όλων των παλαιών αρμάτων μάχης, για τέτοιες, με της οποίες μπορούμε άνετα και αυτομάτως, μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, να στοχεύουμε και καταρρήψουμε και τα ντρόνε (η τα ελικόπτερα τότε).

    Πχ. όπως αυτό το Buschmeister (licenced) πάνω στον πολωνικό πύργο
    » rel=»nofollow»>» alt=»» width=»700″ height=»» />
    με προγραμματιζόμενα πυρομαχικά τα οποία διασπάζονται (πως τα λέμε στα ελληνικά ?)

    Και να ετοιμάζουμε δικτυωμένα προγράμματα μάχης.

   • dimitris

    Δέστε και το Warmate TL (Tube Launch), έτοιμο για εκτόξευση μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, kai χωρίς να το βγάζετε από το κουτί μεταφοράς του… το αντίστοιχο ενός απλού εκτοξευτή χειροβομβίδων μίας χρήσης. Μόνο που περιέχει ένα drone kamikaze…

    Και εάν δεν προλάβατε να το καταρρίψετε αυτομάτως, μέσα σε 2-3 δευτερόλεπτα ? Ήδη κάνετε τώρα γνωριμία με τον Άγιο Πέτρο. Και είναι ήδη battle proven στην Ουκρανία.
    Άρα είναι και άκρως απαραίτητο να γίνονται όλα αυτά με αυτοματοποιημένο τρόπο.

    https://www.wbgroup.pl/en/produkt/warmate-tl-loitering-munitions-system/

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: