Γράφει ο Κωνσταντίνος Τόλιας

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες το περιβάλλον ασφαλείας στον ελλαδικό χώρο έχει μεταβληθεί δραματικά. Η δραματική αύξηση της εγκληματικότητας, ημεδαπούς και αλλοδαπούς, η εμφάνιση της απειλής της διεθνούς τρομοκρατίας καθώς και η αναμόχλευση αλυτρωτισμών εκ μέρους παραστρατιωτικών οργανώσεων θέτουν νέα δεδομένα στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας με προεκτάσεις που φθάνουν να αφορούν την εθνική άμυνα και ασφάλεια. Η ΕΛ.ΑΣ καταφέρνει να ανταπεξέρχεται, τις περισσότερες φορές οριακά στις απειλές που ανακύπτουν, θέτοντας επ’αμφιβόλω την επιχειρησιακή της επάρκεια. Μέσα σ’αυτές τις συνθήκες επανέρχεται η ανάγκη για την (επανα)δημιουργία ενός σώματος αποκλειστικά υπεύθυνου για την ασφάλεια της επαρχίας, όμοιο με την περίπου πριν τρεις δεκαετίες καταργηθείσα Χωροφυλακή.

Γιατί Χωροφυλακή;

Θα μπορούσε να είναι ένα ερώτημα. Για να το απαντήσουμε θα πρέπει να προβούμε σε ακριβή διάγνωση των μορφών απειλών που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα και την ικανότητα του σημερινού μοντέλου άμυνας και ασφάλειας να τις διαχειριστεί. Καταρχήν οφείλουμε να σημειώσουμε την ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας στην επαρχία που σχετίζεται τόσο με την προϊούσα οικονομική κρίση όσο κυρίως με την αύξηση της λαθρομετανάστευσης.

Η ύπαιθρος έχει στην κυριολεξία κατακλυστεί τα τελευταία χρόνια με εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαπούς λαθρομετανάστες, μουσουλμανικής κυρίως προέλευσης, που πέραν των κακουργηματικών πράξεων στις οποίες προβαίνουν αποτελούν δυνητικό συνεργάτη ξένων κέντρων και παράκεντρων εξουσίας με στοχεύσεις που ξεπερνούν τα στενά όρια της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Την ίδια στιγμή η πολιτική τρομοκρατία δείχνει να επανεμφανίζεται ενώ έχει εδώ και καιρό επισημανθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες δραστηριοποίηση πυρήνων ισλαμιστικής τρομοκρατίας σε ελληνικό έδαφος. Το σημαντικότερο όμως είναι πως κάνουν πλέον αισθητή την παρουσία τους εξτρεμιστικές ομάδες που στόχο έχουν την απόσπαση ελληνικών εδαφών από τον εθνικό κορμό ή έστω την απομείωση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας σε αυτές τις περιοχές.Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά στις ελληνικές αρχές οι οποίες όμως έχουν προς το παρόν επιλέξει την αποσιώπηση του θέματος και την προβολή εικόνας ανυπαρξίας προβλήματος.

Το κύριο βάρος για την αντιμετώπιση των υπόψη απειλών πέφτουν στους ώμους των ΕΕΔ και των Σωμάτων Ασφαλείας. Όσον αφορά τις πρώτες έχουμε να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις. Ο Ε.Σ που αναλαμβάνει και το κύριο βάρος αποτροπής και ανάσχεσης της απειλής, με εξαίρεση τις ειδικές του δυνάμεις, είναι προσανατολισμένος στην αντιμετώπιση της κύριας απειλής που προέρχεται από την πλευρά της Τουρκίας. Η φύση του, η δομή του, ο εξοπλισμός του και η εκπαίδευση του σε συνδυασμό με τα μικρά σχετικά του μεγέθη (με τάσεις περαιτέρω συρρίκνωσης) δεν του επιτρέπουν να διαθέσει σοβαρές δυνάμεις για την αντιμετώπιση παρόμοιων απειλών. Όσον αφορά δε τα Σώματα Ασφαλείας και συγκεκριμένα την ΕΛ.ΑΣ, αυτή έχει σοβαρά κενά σε δόγμα, εκπαίδευση, οργάνωση και βαρύ οπλισμό ώστε να ληφθεί σοβαρά υπόψη ως παράγοντας αποτροπής. Είναι λανθασμένη η άποψη που θέλει τα σώματα ασφαλείας εστιασμένα αποκλειστικά στην πάταξη της εγκληματικότητας την στιγμή που ανακύπτουν απειλές που απειλούν τον “σκληρό πυρήνα” της κρατικής και εθνικής ασφάλειας. Η επιλογή λοιπόν της στρατιωτικοποίησης των σωμάτων ασφαλείας αποτελεί μονόδρομο. Η λέξη «στρατιωτικοποίηση» δεν πρέπει να τρομάζει. Η εμπειρία έχει δείξει πως όσες υπηρεσίες κατά καιρούς αποστρατιωτικοποιήθηκαν (ΕΛ.ΑΣ, ΕΥΠ, ακόμη και η ΕΜΥ) απώλεσαν μέρος της αποτελεσματικότητας τους και της επιχειρησιακής τους ικανότητας. Επιβάλλεται λοιπόν η δημιουργία ενός παραστρατιωτικού σώματος με ζώνη ευθύνης την επαρχία που θα εγγυάται την επιτυχή αντιμετώπιση της απειλής αλλά και θα συμβάλλει γενικότερα στην εθνική άμυνα αποτελώντας άξιο συμπαραστάτη του στρατού ξηράς. Παρακάτω θα παρατεθούν τα υποδείγματα της Γαλλικής, Ιταλικής και Τουρκικής Χωροφυλακής προς λήψη προτύπων για την δομή, την οργάνωση, την διοικητική διάρθρωση και τον εξοπλισμό ενός σώματος Ελληνικής Χωροφυλακής.

Γαλλική Χωροφυλακή

Στην Γαλλία η Εθνική Χωροφυλακή (Gendarmerie Nationale) που ιδρύθηκε το 1791 αποτελεί κλάδο των ενόπλων δυνάμεων με αστυνομικά καθήκοντα. Επίσης ασκεί καθήκοντα στρατονομίας και διαθέτει ειδική ομάδα επεμβάσεως, την περίφημη GIGN (Groupe D’Intervention de Gendarmerie Nationale) αντίστοιχη της ΕΚΑΜ. Η αριθμητική της δύναμη υπολογίζεται σε 105.975 άτομα (με στοιχεία του 2007). Η Γαλλική Χωροφυλακή υπάγεται από το 2009 στο Υπουργείο Εσωτερικών και είναι υπεύθυνη για την τήρηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας από κοινού με το έτερο σώμα ασφαλείας, την Εθνική Αστυνομία. Επίσης καλύπτει αποστολές εθνικής άμυνας και ασφάλειας σε συνεργασία με τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις.

GIGN – Groupe d’Intervention Gendarmerie Nationale

Στις αποστολές της περιλαμβάνονται:

1) Η αστυνόμευση της επαρχίας, των ποταμών, παράκτιων περιοχών, χωριών και κωμοπόλεων με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων. Η Χωροφυλακή παρέχει υπηρεσίες αστυνόμευσης σε περίπου το μισό πληθυσμό της Γαλλίας.

2) Διερεύνηση εγκλημάτων υπό δικαστική επίβλεψη

3) Έλεγχος πλήθους

4) Η ασφάλεια αεροδρομίων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων, καθώς και όλες οι διαδικασίες έρευνας που σχετίζονται με τον στρατό

5) Συμμετοχή σε τελετές υποδοχής ξένων ηγετών

6) Δράση της ως δύναμης στρατονομίας για το σύνολο των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Γαλλική Χωροφυλακή διακρίνεται σε Στατική Χωροφυλακή (Departmental Gendarmerie) και Κινητή Χωροφυλακή (Gendarmerie Mobile) διαχωρισμός που χαρακτήριζε και την Ελληνική Χωροφυλακή μέχρι τη στιγμή της συγχωνεύσεως της με την Αστυνομία Πόλεων.

Η Στατική Χωροφυλακή αποτελεί τον εδαφικό κλάδο αστυνόμευσης της Γαλλικής Χωροφυλακής και εκτελεί τυπικά αστυνομικά καθήκοντα στο σύνολο της Γαλλικής επικράτειας εξαιρέσει των αστικών κέντρων. Η διοικητική διάρθρωση είναι κάθετη ιεραρχικά από πάνω προς τα κάτω: «Εδαφική Περιοχή» (region)-«Περιοχή» (area)-«Συγκρότημα» (groupment)-«Λόχος» (company) και συνταιριάζει με το διοικητικό σύστημα της χώρας.

Το βασικό οργανωτικό σχήμα της Χωροφυλακής βασίζεται στην «ταξιαρχία». Με τον όρο εννοούμε μια ομάδα 6-40 Χωροφυλάκων και συνήθως εντοπίζονται στο επίπεδο του καντονιού(canton). Οι «ταξιαρχίες» μπορούν να οργανώνονται περαιτέρω σε «ομάδες ταξιαρχιών» σε επίπεδο κωμόπολης ή να σχηματίζουν αυτόνομες «ταξιαρχίες». Κάθε «ταξιαρχία» είναι υπεύθυνη για την τήρηση της τάξης στην περιοχή δικαιοδοσίας της και στην ανταπόκριση της στην καθημερινή επαφή της με τους πολίτες. «Ταξιαρχίες» μια περιοχής σχηματίζουν «λόχο». Οι «λόχοι» ενός τμήματος σχηματίζουν ένα «συγκρότημα» και τα «συγκροτήματα» μιας ζώνης ευθύνης σχηματίζουν «περιοχές» (areas). Παλιότερα οι «περιοχές» καλούταν «λεγεώνες». Συνολικά υπάρχουν 22 «περιοχές» Στατικής Χωροφυλακής σήμερα με περίπου 3.600 «ταξιαρχίες».

Επιπροσθέτως των «ταξιαρχιών», η Στατική Χωροφυλακή διαθέτει ειδικευμένες μονάδες για συγκεκριμένα είδη αποστολών. Πιο συγκεκριμένα διαθέτει:

α) Τις ομάδες επιτήρησης και επέμβασης Χωροφυλακής(PSIG) συγκεντρωμένες υπό τους λόχους της Στατικής Χωροφυλακής που περιπολούν και επεμβαίνουν κατά περίπτωση ενισχύοντας αριθμητικά τις τοπικές «ταξιαρχίες». Συνήθως συναντάται μια Ομάδα επιτήρησης και επέμβασης σε επίπεδο περιοχής.

β) Μηχανοποιημένες (motorized) μονάδες, τμήματα μοτοσυκλετιστών που επιτηρούν το οδικό δίκτυο. Αυτά δεν ανήκουν σε λόχους αλλά στην «Εδαφική Μοίρα Οδικής Ασφάλειας» (EDSR). Οι Μηχανοποιημένες Ταξιαρχίες, Συγκροτήματα και Ταξιαρχίες Άμεσης Επέμβασης είναι επίσης μέρος της EDSR.

γ) Τις Ταξιαρχίες και τα Τμήματα Έρευνας με αποστολή την εξιχνίαση εγκληματικών ενεργειών

δ) Τους εφέδρους της Στατικής Χωροφυλακής που συνιστούν και τις μονάδες ενίσχυσης της και οργανώνονται σε Ομάδες Εφεδρείας Στατικής Χωροφυλακής (PRGD).

Η Κινητή Χωροφυλακή (Gendarmerie Mobile) χωρίζεται σε 7 αμυντικές ζώνες (Zone de Dιfense). Αυτές καλύπτουν την περιοχή γύρω από το Παρίσι και άλλες έξι εδαφικές ζώνες (Νοτιοδυτικά, Νοτιοανατολικά, Νότια, Βόρεια και Ανατολικά) με την Δύναμη Επέμβασης Κινητής Χωροφυλακής (FGMI). Συνολικά σχηματίζει 123 μοίρες και αποτελείται από περίπου 17.000 άτομα προσωπικό σε εθνικό επίπεδο. Χωρίζεται σε συγκροτήματα και μοίρες. Τα συγκροτήματα συγκροτούνται από 4 έως 7 μοίρες. Μία μοίρα αποτελείται από 120 άνδρες υπό την διοίκηση λοχαγού. Αποτελείται από 5 διμοιρίες συμπεριλαμβανομένης μια διμοιρίας ειδικών επεμβάσεων.

Τα κύρια καθήκοντα της είναι:

α) Έλεγχος πλήθους και καταστολή οχλοκρατικών καταστάσεων

β) Φρούρηση δημοσίων κτηρίων

γ) Όλα τα αστυνομικά καθήκοντα που απαιτούν την διάθεση μεγάλου αριθμού προσωπικού

Η Κινητή Χωροφυλακή διαθέτει τις ακόλουθες ειδικοποιημένες μονάδες:

α) Την Ομάδα Επεμβάσεως Εθνικής Χωροφυλακής (GIGN). Από το 2007 η σχηματίστηκε η «νέα» GIGN από τη συγχώνευση της παλιάς GIGN, της Μοίρας Επεμβάσεως Αλεξιπτωτιστών της Εθνικής Χωροφυλακής (EPIGN) και της ομάδας ασφαλείας του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, της οικογένειας του και των καλεσμένων του. Η νέα μονάδα έχει αναλάβει τη διεκπεραίωση του συνόλου του έργου των προϋπάρχουσων μονάδων.

GIGN – Groupe d’Intervention Gendarmerie Nationale

β) Το Τεθωρακισμένο Συγκρότημα της Εθνικής Χωροφυλακής που αποτελεί μέρος της Δύναμης Επέμβασης Κινητής Χωροφυλακής. Αποτελείται από 8 μοίρες (από το σύνολο των 19 μοιρών της FGMI) εξοπλισμένες με τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα VXB. Παλιότερα η μονάδα ήταν εξοπλισμένη με ερπυστριοφόρα ΤΟΜΠ AMX-VCI και τροχοφόρα οχήματα AML-90 και VBC-90 εξοπλισμένα με πυροβόλα των 90 mm. Ο εξοπλισμός της μονάδας δείχνει τα χρόνια του και είναι στις προθέσεις της ηγεσίας η ανανέωση του, κάτι που έχει ωστόσο αναβληθεί ήδη αρκετές φορές.

Εκτός των παραπάνω η Γαλλική Χωροφυλακή διαθέτει τις ακόλουθες ειδικές διευθύνσεις:

1) Την Ρεπουμπλικανική Φρουρά με έδρα το Παρίσι. Στα καθήκοντα της περιλαμβάνονται:

α) Η φρούρηση σημαντικών δημοσίων κτηρίων στο Παρίσι
β) Η απόδοση τιμών σε σημαντικές προσωπικότητες και υψηλούς καλεσμένους
γ) Η υποστήριξη άλλων υπηρεσιών επιβολής του νόμου με ομάδες επέμβασης και έφιππες περιπολίες
δ) Η λειτουργία έφιππων αστυνομικών σταθμών για την περιοχή του Ile de France
ε) Η μεταφορά και συνοδεία επειγουσών μεταφορών οργάνων

Η Ρεπουμπλικανική φρουρά αποτελείται από ένα σύνολο 3200 ατόμων που συγκροτούν 2 συντάγματα πεζικού(το ένα περιλαμβάνει μια μοίρα μοτοσυκλετιστών) και ένα σύνταγμα ιππικού.

2) Την Ναυτική Χωροφυλακή με καθήκοντα ακτοφυλακής.

Η τελευταία αποτελείται από 3 συγκροτήματα:

α) Συγκρότημα Μάγχης και Βόρειας Θάλασσας με έδρα το Χερβούργο.

β) Συγκρότημα Ατλαντικού με έδρα στη Βρέστη

γ) Συγκρότημα Μεσογείου με έδρα την Τουλόν.

3) Την Χωροφυλακή Εναέριων Μεταφορών με καθήκον τη φύλαξη των πολιτικών αεροδρομίων

4) Την Εναέρια Χωροφυλακή που αποτελεί τον εναέριο κλάδο της Χωροφυλακής

5) Την Χωροφυλακή Εξοπλισμού

6) Την υπεράκτια Χωροφυλακή που ασκεί αστυνομικά καθήκοντα σε υπερπόντια Γαλλικά εδάφη.

Αν και η Χωροφυλακή αστυνομεύει κατά βάση την επαρχία, είναι δυνατή η χρησιμοποίηση της και σε αστικές περιοχές που αποτελούν χώρο ευθύνης της Εθνικής Αστυνομίας όπως συνέβη στις ταραχές του 2005.

Ιταλική Χωροφυλακή

Το Σώμα των Carabinieri αποτελεί το Σώμα Χωροφυλακής της Ιταλίας. Λόγω του ισχυρού οργανωμένου εγκλήματος στην χώρα η Ιταλία έχει υιοθετήσει το λεγόμενο σύστημα των “επάλληλων” αστυνομικών σωμάτων ώστε να δυσχεραίνεται η διάβρωση τους από τις κάθε λογής μαφιόζικες οργανώσεις.

Το σώμα των Carabienieri, που αποτελεί μέρος των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελεί δομικό τμήμα των οικοδομήματος ασφαλείας της χώρας από κοινού με την αστυνομία(Polizia di Stato), την Οικονομική αστυνομία (Guardia Di Finanza), την Δικαστική αστυνομία (Polizia Penitenziaria), το Σώμα Εθνικής Δασοφυλακής (Corpo Forestale dello Stato), την Επαρχιακή αστυνομία (Polizia Provinciale) και την Δημοτική Αστυνομία (Polizia Municipale). Είναι οργανωμένη κατά τρόπο που να συνταιρίαζει με το διοικητικό σύστημα οργάνωσης της χώρας. Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει 5 υπερπεριφερειακές,19 περιφερειακές και 102 επαρχιακές διοικήσεις.

Ανεξάρτητα από ορισμένη ζώνη ευθύνης επιχειρεί η Διοίκηση Ειδικής Κινητής Μονάδας Palidoro με έδρα τη Ρώμη που έχει υπό τον έλεγχο της την Διεύθυνση Κινητής Μονάδας,την Διεύθυνση Ειδικής Μονάδας και την Ειδικό Επιχειρησιακό Συγκρότημα, μια επίλεκτη μονάδα που ιδρύθηκε το 1990 προκειμένου να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία.

Η Διεύθυνση Κινητή Μονάδας έχει υπό τον επιχειρησιακό της έλεγχο 2 Κινητές Ταξιαρχίες. Η 1η Κινητή Ταξιαρχία διαθέτει το 4ο Σύνταγμα Ιππικού με έδρα τη Ρώμη και συνολικά 11 Τάγματα Στρατιωτικής Αστυνομίας. Η 2η Κινητή Ταξιαρχία διαθέτει το 1ο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών, 2 Μηχανοκίνητα Συντάγματα, το Συγκρότημα Ειδικών Επεμβάσεων και την Ολοκληρωμένη Αστυνομική Μονάδα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Στον συνήθη οπλισμό της Ιταλικής Χωροφυλακής συγκαταλέγονται πιστόλια Beretta 92 και Beretta 8000, υποπολυβόλα Mod.PM 12 S2, τυφέκια εφόδου Beretta AR70/90 και ελαφρά πολυβόλα Minimi. Ειδικές μονάδες και υπό ειδικές συνθήκες δύνανται να χρησιμοποιήσουν και άλλα όπλα όπως πιστόλια Beretta 93R, αραβίδες M4, υποπολυβόλα Heckler & Koch MP5, όπλα προσωπικής άμυνας Steyr TMP, λειόκαννα Franchi SPAS-15, τυφέκια ακροβολιστού Mauser SP66 και MSG-90 και τυφέκια ελεύθερου σκοπευτού Accuracy International AWP.

Στα εποχούμενα μέσα των Carabinieri συγκαταλέγονται πλήθος οχημάτων απλών και SUV, μοτοσυκλέτες και στρατιωτικού τύπου οχήματα. Τα τελευταία περιλαμβάνουν οχήματα Land Rover Defender, ημιθωρακισμένα και πλήρως θωρακισμένα οχήματα Iveco VM90 Torpedo και VM90 Protected, φορτηγά οχήματα Unimog, τεθωρακισμένα οχήματα Puma 6×6, Fiat 6616, VCC1 (η Ιταλική έκδοση του M-113) και οχήματα MRAP Νοτοαφρικανικής προέλευσης RG-12, 33 από τα οποία βρίσκονται σε υπηρεσία.

Στα εναέρια μέσα των Carabinieri συναντά κανείς ελικόπτερα A109, AB412, AB206 και Bell 47J.

Γενικά η Ιταλική Χωροφυλακή δίνει την εικόνα ενός στρατιωτικοποιημένου σώματος, με ανάλογη δομή, οργάνωση και εξοπλισμό, ικανού να συμβάλλει στην εθνική άμυνα της χώρας πέραν της διεκπεραίωσης των καθηκόντων της στους τομείς της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Τουρκική Χωροφυλακή

Η Jandarma αποτελεί και επίσημα κλάδο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και υπάγεται σε αυτές σε περίοδο πολέμου αν και το διοικητικό της καθεστώς είναι μικτό, μοιραζόμενο ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο Υπουργείο Εσωτερικών. Η ονομασία μεταφράζεται σε “Χωροφυλακή” αν και είναι σύνηθες στο ελληνικό ειδικό και μη τύπο να αναφέρεται ως “στρατοχωροφυλακή” λόγω της στρατιωτικής της φυσιογνωμίας.

Υπάρχουν 14 περιφερειακές,81 Επαρχιακές και 920 Τοπικές Διοικήσεις Χωροφυλακής με αριθμό υφιστάμενων μονάδων, τμημάτων και σταθμών που ποικίλει κατά περίπτωση. Ανεξάρτητα επιχειρούν οι ταξιαρχίες Ασφαλείας Συνόρων(2 τον αριθμό), 2 Ταξιαρχίες Καταδρομών και οι Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της Jandarma. Λόγω των αυξημένων αναγκών του πολέμου στην Ν.Α Τουρκία κατά των Κούρδων αυτονομιστών η Τουρκική Χωροφυλακή γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη τις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Αποτελεί κοινό μυστικό πως η διοικητική μεταρρύθμιση που έλαβε χώρα εκείνα τα χρόνια με την αύξηση του αριθμού των νομών, έγινε για λόγους αύξησης της δύναμης της χωροφυλακής καθώς στη έδρα κάθε νομού εδρεύει συνήθως ένα σύνταγμα χωροφυλακής.

Η Χωροφυλακή λαμβάνει ενεργό ρόλο κατά της δράσης των Κούρδων ανταρτών του PKK ενώ στρατιωτικά της τμήματα είχαν λάβει μέρος και στην εισβολή στην Κύπρο το 1974. Η Jandarma διέρχεται μια φάση εκσυγχρονισμού και μετεξέλιξης, με στόχο την πλήρη επαγγελματοποίηση της, τον περιορισμό της σε δύναμη ασφαλείας συνόρων και επαρχιακών περιοχών μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα κάτι που σαφώς έχει να κάνει με την διελκυνστίδα εξουσία στο εσωτερικό της Τουρκίας ανάμεσα σε νεοισλαμιστές και γιουλενιστές/κεμαλιστές. Καίριας σημασίας για την διεκπεραίωση του νέου ρόλου της Χωροφυλακής είναι η κατασκευή 118 νέων φυλακίων στα σύνορα με το Ιράκ για τον καλύτερο έλεγχο της περιοχής που συνδυάζεται με την κατασκευή δρόμων και άλλων έργων υποδομής. Στον οπλισμό της έχουν επισημανθεί τυφέκια G1, G3A3/A4, HK33, M16, οπλοπολυβόλα RPK, ελαφρά πολυβόλα HK-23E,πολυβόλα PKM, λειόκανα τουρκικής κατασκευής ΜΚΑ 1919, φορητοί εκτοξευτές ρουκετών RPG-7, πλήθος τυφεκίων ακροβολιστή και ελεύθερου σκοπευτή και βομβιδοβόλα HK 69/79.

Ο βαρύς της εξοπλισμός είναι επίσης εντυπωσιακός και περιλαμβάνει τεθωρακισμένα οχήματα διαφόρων τύπων και πιο συγκεκριμένα 323 τροχοφόρα οχήματα 6Χ6 BTR-60PB, 250+ οχήματα 4Χ4 Akrep της Otokar, 250+ οχήματα Cobra επίσης της Otokar, 60 οχήματα Dragoon 300 4X4,25 οχήματα Condor, 35 οχήματα UR416, 200 οχήματα V-150S, 300 οχήματα Shorland S-55,200+ οχήματα Kipri MRAP και 47 οχήματα παντοδαπούς εδάφους Sisu Nasu. Στον εξοπλισμό της έχουν επισημανθεί ακόμα και ελαφρείς πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών T-107 των 107 mm!

Ο εναέριος κλάδος της είναι επίσης ισχυρός και περιλαμβάνει 28 ελικόπτερα S-70A Blackhawk, 13 AB-205 και 18 Mil Mi-17 Hip.

Ελληνική Χωροφυλακή: Δομή και Οργάνωση

Η Ελληνική Χωροφυλακή ήταν το πρώτο σώμα οργανωμένο στρατιωτικά με αστυνομικά καθήκοντα του Ελληνικού κράτους από κοινού με την Εθνοφυλακή, την Οροφυλακή και την Διοικητική αστυνομία. Καθήκοντα της ήταν η αστυνόμευση της επαρχίας με εξαίρεση την Αθήνα, τον Πειραιά,την Πάτρα και την Κέρκυρα (την πόλη, όχι το νησί).

Μία απο τις καινοτομίες της αλλαγής του 1906, ήταν η ίδρυση της Υπηρεσίας ποδηλατιστών Χωροφυλακής. Στην φωτογραφία ποδηλατιστές παρελαύνουν.

Το 1984 συγχωνεύτηκε με την αστυνομία πόλεων σχηματίζοντας την Ελληνική Αστυνομία. Η απόφαση εκείνη, που φέρει έντονα τα χαρακτηριστικά του ιδεολογικού ρεβανσισμού, στέρησε το ελληνικό κράτος και κατ’ επέκταση την ελληνική κοινωνία από ένα άριστα οργανωμένο, με στρατιωτική εκπαίδευση και πειθαρχία σώμα για την αστυνόμευση της επαρχίας. Χρειάστηκε να έρθει η δεκαετία του ’90, με το πρωτοφανές κύμα εγκληματικότητας που έπληξε τη χώρα για να γίνει αντιληπτός ο λανθασμένος χαρακτήρας εκείνης της απόφασης, ακόμη και από τους ίδιους τους υπεύθυνους, χωρίς ωστόσο να τολμήσουν να διορθώσουν το λάθος στο οποίο υπέπεσαν.

Στις 29 Οκτωβρίου 1940, οι αθηναίοι με συγκινητικές εκδηλώσεις αποχαιρέτησαν το Μηχανοκίνητο Τάγμα Χωροφυλακής που έφευγε για το μέτωπο. Σε 24 μόλις ώρες θα βρίσκονταν εκεί να υπερασπιστεί στο πλευρό του στρατού μας, σαν μάχιμη καθαρά μονάδα, το πάτριο έδαφος. Μετα από λίγο θα αναχωρούσε και η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Χωροφυλακής με 1500 μοτοσυκλέτες.

Αν θα θέλαμε να υποδείξουμε τη μορφή που θα είχε ένα νέο σώμα Χωροφυλακής, θα είχαμε να κάνουμε κάποιες προτάσεις/παρατηρήσεις.

Καταρχήν προτείνεται ο γεωγραφικός διαχωρισμός της δικαιοδοσίας των Σωμάτων Ασφαλείας σύμφωνα με το Γαλλικό πρότυπο. Αστικά κέντρα με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων θα αστυνομεύονται από την ΕΛ.ΑΣ ενώ πόλεις , κωμοπόλεις και χωριά κάτω από αυτό το όριο από την Χωροφυλακή. Με μια πρόχειρη ματιά στον πληθυσμιακό χάρτη της χώρας οι πόλεις εκείνες που συγκεντρώνουν πληθυσμό άνω των τιθέμενου ορίου είναι η Αθήνα (όλο το πολεοδομικό συγκρότημα), η Θεσσαλονίκη (ομοίως), η Πάτρα, η Λάρισα, ο Βόλος και το Ηράκλειο. Σε αυτές τις πόλεις θα παραμείνει η αστυνομία ως το κύριο σώμα ασφαλείας συνεπικουρούμενη από τη χωροφυλακή μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις (θα μιλήσουμε παρακάτω). Οι ίδιες οι πόλεις θα αποτελούν και την έδρα των τοπικών Ανωτέρων Διοικήσεων και Διοικήσεων Χωροφυλακής με δικαιοδοσία όμως εκτός των ορίων του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Το μοντέλο διοίκησης της Χωροφυλακής θα ακολουθήσει το διαχωρισμό των Γάλλων και Ιταλών Χωροφυλάκων σε Στατική Χωροφυλακή και Κινητή Χωροφυλακή.

Όσο αφορά την πρώτη θα πρέπει να υιοθετηθεί το κάθετο σύστημα διοίκησης Ανωτέρα Διοίκηση Χωροφυλακής (στην έδρα κάθε περιφέρειας)-Διοίκηση Χωροφυλακής (στην έδρα κάθε παλιού νομού)-Υποδιοίκηση Χωροφυλακής (στην έδρα κάθε Καλλικρατικού δήμου)-Τμημάτων και σταθμών Χωροφυλακής. Η στατική Χωροφυλακή θα περιορίζεται στην εκτέλεση τυπικών αστυνομικών καθηκόντων με σύνθεση και οργάνωση όχι πολύ διαφορετική από αυτήν της σημερινής αστυνομίας. Το προσωπικό της θα εξευρεθεί από τη σημερινή ΕΛ.ΑΣ με μετάταξη όλων των αστυνομικών που υπηρετούν στην επαρχία και την ονομασία τους σε χωροφύλακες. Θα υπάρξει μια σχολή αξιωματικών Χωροφυλακής και μια σχολή χωροφυλάκων όπου θα εισάγεται κανείς με το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων όπου όμως θα παρέχεται εκτός της ακαδημαϊκής/θεωρητικής, πρακτική εκπαίδευση με βάση στρατιωτικά πρότυπα ώστε να αποκλείονται οι αδύναμοι και ακατάλληλοι και το τελικό “προϊόν” να είναι υψηλού επιπέδου. Απαραίτητη είναι και η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων των υποψήφιων στελεχών της Χωροφυλακής που θα δρα σαν ένα προπαρασκευαστικό στάδιο για τη φοίτηση τους στις σχολές. Επίσης στην δύναμη του Σώματος δύναται να εισέλθουν και πρώην ΕΠ.ΟΠ καθώς και απόστρατοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ε.Δ, που θα στελεχώσουν κατά προτεραιότητα τις μάχιμες υπηρεσίες του υπό ίδρυση σώματος. Πέραν των τυπικών αστυνομικών μονάδων που συγκροτούν μια τέτοια δύναμη (αστυνομία τάξεως, τροχαία, άμεση δράση κτλ), απαραίτητη είναι η σύσταση Τμημάτων Επιχειρήσεων Χωροφυλακής (στα πρότυπα των σημερινών ΤΑΕ της Κρήτης) που θα αποτελούν τον κύριο επιχειρησιακό βραχίονα της στατικής χωροφυλακής προσφέροντας την αριθμητική μάζα εκείνη που απαιτείται για την ανάληψη αστυνομικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας στην ύπαιθρο.

Μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην Κινητή Χωροφυλακή. Αυτή θα είναι οργανωμένη σε καθαρά στρατιωτικά πρότυπα και θα αποτελεί τη στρατηγική εφεδρεία της χωροφυλακής. Θα αποτελείται, τόσο από μονάδες με γεωγραφικό τομέα ευθύνης, όσο και από μονάδες απαλλαγμένες από συγκεκριμένη ζώνη ευθύνης και χώρο δράσης ολόκληρη την επικράτεια.

Η σπάνια φωτογραφία που ακολουθεί αναρτήθηκε στη σελίδα στο Facebook «Στηρίζουμε τον “Ιστορικό Συλλέκτη Βέροιας”» και συνοδεύεται από την εξής σημείωση: «…Διμοιρία των ΜΑΤ της Χωροφυλακής σε ετοιμότητα το 1976 έξω από γήπεδο του ΑΡΗ στο Χαριλάου πριν από την έναρξη ποδοσφαιρικού αγώνα στην Θεσσαλονίκη (δωρεά του Αστυνόμου Β΄ε.α., κ. Απόστολου Τράκα)».

Πιο συγκεκριμένα στην έδρα κάθε Ανωτέρας Διοίκησης Χωροφυλακής, θα σταθμεύει Τάγμα Χωροφυλακής, αντίστοιχου της OMON της Ρωσικής αστυνομίας με πρόβλεψη δράσης σε διττό ρόλο: τόσο ως δύναμη riot police (ΜΑΤ) όσο και σαν ελαφρύ πεζικό. Το σύνολο των ταγμάτων Χωροφυλακής θα βρίσκεται υπό την κεντρική διοίκηση Ταξιαρχίας Χωροφυλακής υπό τον ενδεικτικό τίτλο 1η Ταξιαρχία Κινητής Χωροφυλακής. Είναι δυνατός και ο σχηματισμός ενδιάμεσων κλιμακίων διοίκησης, αποτελούμενες από συγκροτήματα(Συντάγματα) όπου θα θέσουν υπό επιχειρησιακή και διοικητική διοίκηση αριθμό ταγμάτων Χωροφυλακής π.χ Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακεδονίας-Θράκης.

Επίσης θα υπάρχει και δεύτερη Ταξιαρχία Κινητής Χωροφυλακής αποτελούμενη από Σύνταγμα Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών με έδρα την Αθήνα και 3 Μηχανοκίνητα Συντάγματα Χωροφυλακής με έδρες την Αθήνα, τον Βόλο και τη Θεσ/νίκη και ζώνες ευθύνης τη νότια, την κεντρική και βόρεια Ελλάδα αντίστοιχα που θα αποτελούν την “βαριά” εφεδρεία του Σώματος. Ειδικά για τη Θράκη, την Ήπειρο ,την Δυτική Μακεδονία και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρέπει να υπάρχει η πρόβλεψη διάθεσης πρόσθετων τμημάτων επιπέδου τάγματος ή ενισχυμένου λόχου κατά περίπτωση, κατά προτίμηση μηχανοποιημένων επί ελαφρών τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων.

Ρωσία, OMON

Επίσης ενίσχυση χρειάζεται και ο εναέριος κλάδος της Χωροφυλακής. Η δημιουργία τάγματος αεροπορίας χωροφυλακής επιβάλλεται και είναι εντός των δυνατοτήτων της χώρας ακόμη και σε αυτήν τη δύσκολη οικονομικά περίοδο.

Ανεξάρτητα από τον Κλάδο Τάξης, ο Κλάδος Ασφαλείας θα πρέπει να βρίσκεται υπό την κοινή ευθύνη αστυνομίας και χωροφυλακής. Ο λόγος είναι πως το έγκλημα στην εποχή μας συχνά ξεπερνά τα στενά όρια ενός δήμου ή νομού και τείνει να λάβει πανελλαδικό χαρακτήρα. Ας υποθέσουμε για παράδειγμα πως μια σπείρα οργανωμένου εγκλήματος δρα τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία. Ποιος θα αναλάβει την παρακολούθηση και εξάρθρωση της, η αστυνομία ή η χωροφυλακή; Στο οργανόγραμμα λοιπόν των δύο σωμάτων πρέπει να υπάρχει μέριμνα για δημιουργία κοινής υπηρεσίας ασφαλείας.

Όσον αφορά τις ειδικές επιχειρήσεις, προτείνεται η δημιουργία μιας ενισχυμένης “διακλαδικής” ΕΚΑΜ, αποτελούμενης τόσο από στελέχη της αστυνομία όσο και από στελέχη της χωροφυλακής με ζώνη ευθύνης ολόκληρη την επικράτεια. Υπό διερεύνηση θα μπορούσε να είναι και η δημιουργία σε όλη την επικράτεια Μονάδων Ειδικών Αποστολών, τόσο στους κόλπους της αστυνομίας όσο και στη χωροφυλακή, που θα βρίσκονται από άποψης εξειδίκευσης και ικανότητας κάπου ανάμεσα στην ΟΠΚΕ και την ΕΚΑΜ και θα διαχειρίζονται περιστατικά βαριάς εγκληματικότητας, εκεί όπου οι ΟΠΚΕ αδυνατούν να παρέμβουν λόγω έλλειψης ισχύος πυρός ενώ η ΕΚΑΜ δεν θα έχει τα χρονικά περιθώρια να φθάσει γρήγορα στον τόπο του συμβάντος.

Καθήκοντα

Όπως προελέχθη τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα ως κράτος και ως κοινωνία βιώνει τα αποτελέσματα της αλόγιστης εισόδου λαθρομεταναστών, μουσουλμανικής κυρίως προέλευσης, στη χώρα ο ακριβής αριθμός των οποίων είναι δύσκολο να εξακριβωθεί. Ταυτόχρονα μειονότητες εθνικής και θρησκευτικής μορφής βρίσκονται στο στάδιο του ελέγχου τους από ξένα κέντρα εξουσίας και αρχίζουν να θέτουν επιτακτικά θέμα αυτοπροσδιορισμού και σε μέλλοντα χρόνο αυτοδιάθεσης. Αλυτρωτισμοί σιγοβράζουν στην γειτονιά μας και ο μόνος λόγος που δεν έχουν ακόμη εκδηλωθεί είναι η έλλειψη παρουσίασης της κατάλληλης ευκαιρίας. Η χωροφυλακή, κυρίως στη μορφή της Κινητής Χωροφυλακής, έρχεται ως απάντηση στις παραπάνω μορφές απειλών.

Στα καθήκοντα της μπορούν να περιλαμβάνονται:

1) Η αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών

Την εποχή που η έννοια των ασύμμετρων απειλών έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας θα ήταν λάθος να τις περιορίσουμε σε απειλές εκφραζόμενες απλώς από τρομοκρατικές ομάδες. Ασύμμετρη απειλή μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει και μια δύναμη ανορθοδόξου πολέμου που θα επιδιώξει επαφή με φίλιο πληθυσμό εντός της ελληνικής επικρατείας με στόχο εν καιρώ πολέμου ή ανεξάρτητα την εκτέλεση δολιοφθορών σε στόχους στρατηγικής σημασίας, το στήσιμο ενέδρων κατά φαλαγγών που κινούνται προς τη ζώνη των επιχειρήσεων, επιθέσεις σε φυλάκια, αποθήκες, γέφυρες, την πρόκληση πυρκαγιών πλησίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων με στόχο τη παρακώλυση της πολεμικής προσπάθειας, την διάσπαση της προσοχής του επιτελείου, την πρόκληση εικόνας χάους στα μετόπισθεν και γενικά τη διευκόλυνση των στοχεύσεων του αντιπάλου.

Ένα καλά οργανωμένο και με στρατιωτική φύση και οργάνωση σώμα ασφαλείας αποτελεί εχέγγυο για την αντιμετώπιση της παραπάνω απειλής καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο παθητικά, σε καθήκοντα δηλαδή φύλαξης στόχων, όσο και ενεργητικά με τη δημιουργία και δράση μονάδων δίωξης της απειλής. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι και περιγραφικοί, σε περίπτωση εκδήλωσης ανάλογης απειλής στη Θράκη, στην περιοχή θα σπεύσουν, εκτός από της ήδη σταθμεύουσες βάση του σχεδιασμού του παρόντος άρθρου δυνάμεις χωροφυλακής, Στατικής και Κινητής, τόσο το 2ο Μηχανοκίνητο Σύνταγμα με έδρα τη Θεσ/νίκη όσο και το Σύνταγμα Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών προκειμένου να διεξάγουν αντιανταρτικό/αντικαταδρομικό αγώνα από κοινού φυσικά με τις δυνάμεις του στρατού και κυρίως την 29 Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού.

2) Η ευρύτερη συμμετοχή στην εθνική άμυνα

Για όποιον παρακολουθεί στενά τα αμυντικά πράγματα είναι γνωστή η απειλή που συνιστούν οι Τουρκικές αεροκίνητες/αερομεταφερόμενες δυνάμεις, κυρίως για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οι δυνάμεις του στρατού στα νησιά είναι σχετικώς ολιγάριθμες και αναμένεται να κορεσθούν από τις πρώτες ώρες εκδήλωσης της κύριας επιθετικής ενέργειας του αντιπάλου. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την απειλή αν χρειαστεί. Σημαίνει πως χρειάζονται συμπαραστάτες στο έργο τους. Μέχρι στιγμής οι δυνάμεις αυτές περιορίζονται στις μονάδες εθνοφυλακής(τα παλιά ΤΕΑ) που αν και διαθέτουν οργάνωση, δομή και εξοπλισμό αντίστοιχο αυτού ενός ελαφρού τάγματος πεζικού υστερούν όσον αφορά την μαχητική τους ικανότητα, τόσο λόγω έλλειψης βαρέως οπλισμού όσο και λόγω χαμηλής συνοχής. Η διάθεση σε κάθε κύριο νησί τάγματος/ενισχυμένου λόχου μηχανοποιημένης Χωροφυλακής με ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα θα βελτίωνε την κατάσταση για τον φίλιο αμυντικό σχεδιασμό, συμμετέχοντας στην εκκαθάριση των εχθρικών αεροπρογεφυρωμάτων. Με δεδομένο μάλιστα πως μέρος του αγώνα θα λάβει μέρος σε αστικό ή ημιαστικό περιβάλλον όπου γενικά η χρήση βαρέων όπλων(π.χ αρμάτων μάχης) καθίσταται προβληματική η ύπαρξη κατάλληλα εξοπλισμένης χωροφυλακής δρα ως πολλαπλασιαστής ισχύος, προσθέτοντας επιλογές στα χέρια του τοπικού διοικητή και προκαλώντας δυσεπίλυτα τακτικά προβλήματα στον αντίπαλο. Για όσους βιαστούν να σχολιάσουν ως υπερβολική την πρόταση, καλά θα κάνουν να μελετήσουν το παράδειγμα της συμμετοχής της Χωροφυλακής στη μάχη της Κρήτης, όπου υπήρξε το ελληνικό εκείνο στρατιωτικό σώμα με την καλύτερη επίδοση, αποδεκατίζοντας κυριολεκτικά όπου ενεπλάκη τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές. Παράλληλα η χρήση των μονάδων της στατικής χωροφυλακής στα νησιά και στη Θράκη αλλά και στην υπόλοιπη επικράτεια, θα επέτρεπε την ενεργοποίηση του θεσμού της παλλαϊκής άμυνας, του οποίου θα αποτελούσαν όχι απλώς δομικά στοιχεία αλλά “πυρήνες” γύρω από τους οποίους θα ήταν χτισμένοι οι μονάδες και σχηματισμοί παλλαϊκής άμυνας.

3) Ασφάλεια μετόπισθεν

Με δεδομένη την ύπαρξη ενός τεράστιου αριθμού λαθρομεταναστών στα αστικά κέντρα και στην ύπαιθρο, μεγάλο μέρος των οποίων αλληθωρίζει προς την πλευρά του κύριου δυνητικού αντιπάλου, προκύπτει μείζον πρόβλημα ασφαλείας στα μετόπισθεν των δυνητικών πολεμικών μετώπων και για την ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού. Χωρίς να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως η απειλή έχει μελετηθεί και αξιολογηθεί ως σοβαρή από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η επαναδημιουργία της Χωροφυλακής έρχεται να καλύψει το επισημανθέν κενό καθώς η ιδιαιτερότητα της φύσης της (κάτι μεταξύ στρατού και αστυνομίας) την καθιστά ιδανικό μέσο για την κάλυψη της ανωτέρω αποστολής με την προϋπόθεση φυσικά αυτή να είναι καλά εξοπλισμένη, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Στο σημείο αυτό θα μπορούσαμε να επισημάνουμε πως ο γεωγραφικός διαμοιρασμός της αστυνόμευσης μεταξύ αστυνομίας και χωροφυλακής δεν είναι απαραίτητο να είναι απόλυτος και άκαμπτος αλλά μπορεί να προσαρμόζεται ανάλογα υπό ειδικές συνθήκες. Υπό το πρίσμα αυτό η εμπλοκή της Χωροφυλακής σε επιχειρήσεις σε ζώνες ευθύνης της αστυνομίας σε περιπτώσεις σαν κι αυτή όχι απλώς δεν πρέπει να αποκλείεται αλλά αντίθετα επιβάλλεται. Η χωροφυλακή θα δράσει σαν δύναμη ενίσχυσης της αστυνομίας, φρουρώντας δημόσιους στόχους, εξασφαλίζοντας το αριθμητικό πλεονέκτημα όπου απαιτείται και απελευθερώνοντας δυνάμεις της αστυνομίας για άλλες πιο οικίες αποστολές.

4) Πολιτική άμυνα και προστασία

Ο τομέας της πολιτικής προστασίας και κυρίως άμυνας στην Ελλάδα είναι παραμελημένος σε βαθμό που να καθίσταται αμφίβολη η λειτουργία του σε έκτακτη περίπτωση. Αν και δεν αποτελεί κύρια αποστολή ενός ένοπλου σώματος ασφαλείας η παροχή υπηρεσιών πολιτική προστασίας, δεν πρέπει να αποκλείεται εκ προοιμίου η χρήση του επικουρικά των κύριων μονάδων διάσωσης ,έρευνας και επέμβασης. Ειδικά εν καιρώ πολέμου η παρουσία ενός καλά εξοπλισμένου σώματος ασφαλείας, προσφέρει τα μέγιστα στην εύρυθμη λειτουργία της κρατικής μηχανής και στην τόνωση του ηθικού του άμαχου πληθυσμού ενώ αποφεύγονται σκηνές χάους και απώλειας του ελέγχου της κατάστασης. Εξάλλου η συμμετοχή εν καιρώ ειρήνης ενός σώματος ασφαλείας σε παρόμοιες αποστολές, πέραν την πρακτικής του πλευράς, καλλιεργεί την εικόνα ενός φιλικού προς τον πολίτη σώματος που εξαργυρώνεται ποικιλοτρόπως. Ειδικά στην Ελλάδα που υπάρχει μια προκατάληψη κατά των σωμάτων ασφαλείας πρέπει να επιδιώκεται η χρήση τους σε παρόμοιες αποστολές προκειμένου να αμβλυνθούν να αντιαστυνομικά αντανακλαστικά μερίδας της κοινής γνώμης αλλά και να αιτιολογηθεί η αναγκαιότητα επαναδημιουργίας της Χωροφυλακής.

5) Έλεγχος συνόρων

Μιλήσαμε πιο πάνω για το οξύ πλέον πρόβλημα λαθρομετανάστευσης που αντιμετωπίζει η χώρα με συνέπειες που πλήττουν την εθνική και κοινωνική συνοχή. Το υπόψη πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί δίχως την ασφαλή και αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων. Φύλαξη συνόρων όμως σημαίνει ύπαρξη κατάλληλα εκπαιδευμένων μονάδων και διάθεση κατάλληλων μέσων. Η ΕΛ.ΑΣ, με την πολιτική της φυσιογνωμία, δεν μπορεί αποδεδειγμένα να ανταποκριθεί σε μια τέτοια εθνικής αναγκαιότητας αποστολή που απαιτεί τη λήψη δραστικότερων και δυναμικότερων μεθόδων. Η δημιουργία χωροφυλακής θα ήταν ένα σωστό βήμα προς την παραπάνω κατεύθυνση, τόσο στις παραμεθόριες περιοχές όσο και στη ζώνη εσωτερικού. Παράλληλα η χρήση της χωροφυλακής θα επέτρεπε την καλύτερη επιτήρηση και έλεγχο της μεθορίου απελευθερώνοντας μερικώς τον στρατό ξηράς από παρόμοια καθήκοντα, επιτρέποντας του να εστιάσει στην καλύτερη αντιμετώπιση της εξωτερικής απειλής. Το ιδανικό βέβαια θα ήταν η ίδρυση ενός Σώματος Ασφαλείας Συνόρων (Συνοριοφυλακή) με αποστολή την φύλαξη των συνόρων αλλά στην παρούσα φάση κάτι τέτοιο εκτιμάται πως δεν θα ήταν σκόπιμο να επιδιωχθεί.

6) Συμμετοχή σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις και διεθνής εκπροσώπηση της χώρας

Κατά το πρότυπο αντίστοιχων σωμάτων διεθνώς, θα μπορούσε η ελληνική χωροφυλακή να συμμετέχει σε διεθνείς ειρηνευτικές επιχειρήσεις, εκπροσωπώντας τη χώρα, όχι μόνο με την αποστολή αξιωματικών-συνδέσμων αλλά και ολόκληρων τμημάτων. Αυτά θα αναλαμβάνουν φύλαξη ευαίσθητων χώρων, συνοδεία φαλαγγών, εκπαίδευση αστυνομικών σωμάτων και παροχή ασφάλειας στην διαμοίραση επισιτιστικής βοήθειας.

7) Φύλαξη ευαίσθητων στόχων και υποδομών

Πέραν των αεροδρομίων, που διαθέτουν κάποια μορφής φύλαξη, υπάρχουν στόχοι σε ολόκληρη την επικράτεια που σήμερα δεν διαθέτουν την παραμικρή φύλαξη όπως για παράδειγμα το ευαίσθητα σημεία του οδικού δικτύου(γέφυρες, σήραγγες), το σιδηροδρομικό δίκτυο, δημόσια κτήρια κτλ. Η ύπαρξη ένοπλων φρουρών και πεζών και εποχούμενων περιπόλων χωροφυλακής θα εξασφάλιζε ένα ελάχιστο επίπεδο προστασίας λειτουργώντας αποτρεπτικά στην τέλεση τρομοκρατικών και άλλων ενεργειών.

Εξοπλισμός

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως ο εξοπλισμός της Χωροφυλακής δεν μπορεί να περιορίζεται σε ελαφρύ οπλισμό αλλά οφείλει να ενισχυθεί με βαρύτερο οπλισμό ώστε να είναι σε θέση να φέρει σε πέρας την αποστολή της.

Αρχίζοντας από τον ελαφρύ οπλισμό, αυτός μπορεί να περιλαμβάνει τυφέκια G3A3/A4, FN FAL/Para, M16A2, αραβίδες Μ4, υποπολυβόλα MP-5,οπλοπολυβόλα ΗΚ 11 και FN Falo, πολυβόλα MG-3 και FN MAG-58.Τα παραπάνω θα μπορούσαν να προέρχονται από τα αποθέματα του στρατού και της εθνοφυλακής μέσω μιας εσωτερικής ανακατανομής οπλισμού. Σε δεύτερο χρόνο, όταν τα οικονομικά το επιτρέψουν μπορεί να γίνει προμήθεια πιο σύγχρονων μέσων όπως, λειόκανων Μ-4 Super 90,τυφεκίων G-36,αραβίδων G-36K, υποαραβίδων G-36C, νέων πολυβόλων HK-121, υποπολυβόλων UMP-45 και όπλων προσωπική άμυνας P-90 και MP-7. Εκ τον ουκ άνευ είναι η απόκτηση βαρύτερου φορητού οπλισμού. Δεν θα προτείνουμε φυσικά την προμήθεια Κ/Β Α/Τ βλημάτων όμως η ύπαρξη ενός ελαφρού εύχρηστου φορητού εκτοξευτή ρουκετών όπως το RPG-29/32 ή το Panzerfaust 3LR θα προσέδιδε στα τμήματα Κινητής Χωροφυλακής την απαιτούμενη ισχύ πυρός ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις αποστολές που περιγράφηκαν παραπάνω. Υπό αυτό το πρίσμα ακόμη και η διάθεση από τα αποθέματα του στρατού ΠΑΟ των 90 mm, όλμων των 60 mm και 81 mm θα αποτελούσε βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η υιοθέτηση τυφεκίων ελεύθερου σκοπευτή στο διαμέτρημα των 7,62 mm και 0.338 Lapua Magnum για το εξοπλισμό της κινητής Χωροφυλακής θα της προσέδιδε αποφασιστικό πλεονέκτημα σε αντιανταρτικό αγώνα ενώ το ίδιο θα μπορούσε να γίνει με την προμήθεια τυφεκίων ειδικών εφαρμογών όπως το M-82 Barrett. Απαραίτητη είναι η απόκτηση σύγχρονων αντιβαλλιστικών κρανών, αλεξίσφαιρων γιλέκων, αντιβαλλιστικών ασπίδων για χρήση από τις ομάδες εφόδου, θερμικών καμερών και καμερών νυκτερινής όρασης, συστημάτων επικοινωνίας καθώς και η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος C4I που θα καλύπτει τουλάχιστον την επιτήρηση ευαίσθητων και επίκαιρων τοποθεσιών και θα προσφέρει ανεμπόδιστη ροή πληροφοριών στα κατά τόπους επιχειρησιακά κέντρα.

Όσον αφορά τα οχήματα αυτά εστιάζονται σε σύγχρονα περιπολικά οχήματα, μοτοσυκλέτες, απλές και enduro, σύγχρονα οχήματα SUV και ημιφορτηγά. Πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια τα οχήματα να διαθέτουν κάποιο στοιχειώδες επίπεδο βαλλιστικής προστασίας χωρίς όμως υποβάθμιση των επιδόσεων στους τομείς της ταχύτητας και της ευελιξίας.

Περισσότερες προτάσεις μπορούν να κατατεθούν για τον εξοπλισμό της Χωροφυλακής με τεθωρακισμένα οχήματα, ερπυστριοφόρα και τροχοφόρα. Στην παρουσίαση της Γαλλικής Χωροφυλακής είδαμε ότι αυτή χρησιμοποιούσε παλιότερα τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα AML-90 και VBC-90 με πυροβόλο των 90 mm. Η προμήθεια αντίστοιχων οχημάτων μπορεί να φαίνεται μαξιμαλιστική αλλά είναι άκρως απαραίτητη προκειμένου η Χωροφυλακή να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην αποστολή της. Αναφέρουμε ενδεικτικά το Pandur II με πυροβόλο των 105 mm που μπορεί να κατασκευαστεί στην Ελλάδα από την ΕΛΒΟ και να εξοπλίσει τα Μηχανοκίνητα Συντάγματα Κινητής Χωροφυλακής. Άλλα οχήματα που μπορούν να μελετηθούν προς απόκτηση είναι τα TM-170, τα Dingo II, τα M1117 Guardian και τα Ρωσικά Tigr.

Ρωσικό Tigr

Από ‘κει και πέρα η Γαλλική βιομηχανία προσφέρει πληθώρα λύσεων που μπορούν να εξοπλίσουν τόσο τα Μηχανοκίνητα Συντάγματα Χωροφυλακής, όσο και τα Μηχανοποιημένα Τάγματα/ενισχυμένους Λόχους Χωροφυλακής σε Αιγαίο, Θράκη και Ήπειρο. Αναφέρουμε ενδεικτικά τα PVP,VBL (που υπηρετεί στον Ε.Σ) και VBR της Panhard σε διάφορες εκδόσεις, από έκδοση εσωτερικής ασφαλείας, μέχρι έκδοση ασφάλειας συνόρων και εξοπλισμένη έκδοση με σταθεροποιούμενη πλατφόρμα οπλισμού STAMP για πολυβόλα των 7,62 mm και 12,7 mm και πολυβομβιδοβόλα GMG των 40 mm.

Λύσεις βέβαια μπορεί να προτείνει και η Ελληνική πολεμική βιομηχανία. Θα μπορούσε π.χ η ΕΛΒΟ να προχωρήσει στην ανάπτυξη μιας θωρακισμένης έκδοσης του MS 240 με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων στα πρότυπα του τουρκικού Akrep και να το προσφέρει σε πληθώρα εκδόσεων για χρήση τόσο από τα σώματα ασφαλείας όσο και από τις Ε.Δ. Ταυτόχρονα η προμήθεια μιας έκδοση ειδικών επιχειρήσεων του οχήματος παρόμοια με την συλλογή “ΟΝΗΣΙΛΟΣ” που είχε αναπτύξει η Ε.Φ θα προσέδιδε στα τμήματα κινητής χωροφυλακής στα νησιά και στην Θράκη μεγάλη ισχύ πυρός και ευκινησία.

Μια πρόχειρη λύση θα μπορούσε να είναι η παραχώρηση εκ μέρους του στρατού αριθμού ΤΟΜΠ Μ-113Α1 στα πρότυπα των Carabinieri και ο κατοπινός εκσυγχρονισμός τους με βάση κάποιο φθηνό πακέτο που κυκλοφορεί στην αγορά και έμφαση στη θωράκιση και στην προστασία του προσωπικού. Η Ισραηλινή πολεμική βιομηχανία έχει να προσφέρει εδώ μεγάλη γκάμα δοκιμασμένων λύσεων.

Επιτακτική είναι τέλος η ανάγκη προμήθειας οχημάτων εκτόξευσης νερού για riot control και χρήση λελογισμένης ισχύος υπό λεπτές πολιτικό-διπλωματικές συνθήκες (βλ. πιθανή αντιμετώπιση κάποιας οχλοκρατικής κατάστασης στη Θράκη ή αλλού).

Όσον αφορά τα εναέρια μέσα της Χωροφυλακής η προμήθεια σε πρώτη φάση 4-6 ελικοπτέρων Super Puma και 6-8 ελικοπτέρων EC-135/145 καλύπτει τις ανάγκες με πρόβλεψη ενίσχυσης του στόλου όταν βελτιωθούν τα οικονομικά. Και εδώ θα μπορούσε να υιοθετηθεί το μοντέλο της παραχώρησης υλικού εκ μέρους των Ε.Δ και πιο συγκεκριμένα ελικοπτέρων AB205 και AB206 της Α.Σ και να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού αρκεί σε κάθε περίπτωση να αρθούν τα όποια τυχόν νομικά εμπόδια υπάρχουν στην παραχώρηση στα σώματα ασφαλείας υλικό των Ε.Δ.

Επίλογος

Στο άρθρο παρουσιάσαμε μια πιθανή μορφή που θα μπορούσε να έχει ένα σώμα Χωροφυλακής στην Ελλάδα. Μια άλλη πιο προχωρημένη πρόταση θα μπορούσε να είναι και η ταυτόχρονη ίδρυση και ενός σώματος Αστυφυλακής για τα μεγάλα αστικά κέντρα, με ανάλογη (στρατιωτική) φυσιογνωμία το οποίο θα δρα από κοινού με την Χωροφυλακή που θα εστιάσει την λειτουργία της στην επαρχία “ένα επίπεδο πιο πάνω” από την ΕΛ.ΑΣ, η οποία θα περιοριστεί στα τυπικά αστυνομικά της καθήκοντα.

Η πρόταση για επαναδημιουργία της Χωροφυλακής είναι δεδομένο πως θα προκαλέσει αντιδράσεις από εκείνους που δεν μπορούν να απαλλαγούν από τα φαντάσματα του παρελθόντος και θέλουν να βλέπουν την χωροφυλακή αλλά και τα σώματα ασφαλείας γενικά σαν κατασταλτικό μηχανισμό. Μια σύγχρονη όμως και απαλλαγμένη από φοβικά σύνδρομα και ιδεολογικές αγκυλώσεις κοινωνία οφείλει να κοιτάζει μπροστά και όχι προς τα πίσω. Στο παρόν άρθρο προσπαθήσαμε να αναδείξουμε κάποιες πτυχές των σωμάτων ασφαλείας άγνωστες στο ευρύ κοινό.

Η ανάγκη για επαναδημιουργία της Χωροφυλακής είναι επιτακτική και δεν πρέπει να καθυστερήσει. Οι εξελίξεις τρέχουν και αλίμονο σε εκείνον που δεν έχει μάθει να προσαρμόζεται ανάλογα, βρίσκοντας τις κατάλληλες λύσεις στα όποια προβλήματα ανακύπτουν.

Αρέσει σε %d bloggers: