Η 3η Πτέρυγα της Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) ανακοινωσε στην σελίδα της στο Facebook ότι το νέο τυφέκιο GAU-5A Aircrew Self Defense Weapon (Όπλο Αυτοπροστασίας Ιπτάμενων) θα αυξήσει την ισχύ πυρός των πιλότων F-22 στην περίπτωση που χρειαστεί να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος τους πάνω από εχθρική περιοχή.

Η δημοσίευση γράφει: “Σε ευχαριστούμε 673η Μοίρα Δυνάμεων Ασφαλείας (SFS) που παρουσίασες στους διοικητές των F-22 το νέο GAU-5 που θα αυξήσει την ισχύ πυρός των πιλότων μας αν χρειαστεί να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος πάνω από την εχθρική περιοχή.”

Το νέο GAU-5A ειναι μια συμπαγής μετατροπή των αραβίδων M4, ειδικά σχεδιασμένο για να αποθηκεύεται πάνω στο μαχητικό αεροσκάφος της Αεροπορίας των ΗΠΑ.

©3d Wing

Τα νέα τυφέκια έχουν μικρό μέγεθος, ισχύ πυρός, υψηλή αξιοπιστία και μειωμένη υπογραφή. Έχουν σχεδιαστεί για να χωράνε μέσα στη βασική συλλογή επιβίωσης που βρίσκεται κάτω από το εκτοξευόμενο κάθισμα για τα πληρώματα των μαχητικών και βομβαρδιστικών στην περίπτωση που καταρριφθούν πίσω από τις εχθρικές γραμμές.

©3d Wing

Έχοντας ως βάση την αραβίδα M4, το GAU-5A χρησιμοποιεί το βασικό πυρομαχικό 5,56 χλστ με δραστικό βεληνεκές ανω των 200 μέτρων. Το όπλο μπορεί να συναρμολογηθεί/αποσυναρμολογηθεί εντός εξήντα δευτερολέπτων δίχως εργαλεία.

Πριν την είσοδο σε υπηρεσία αυτού του οπλικού συστήματος, οι πιλότοι που βρίσκονταν σε σενάριο καταρριφθέντος αεροσκάφους ήταν υποχρεωμένοι να βασιστούν στα ατομικά πιστόλια τους για να προστατευτούν.

Απόδοση/Μετάφραση απο το defence-blog.com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: