Η “Saab” ειναι πρόθυμη για την συνεργασία για οποιοδήποτε έργο μελλοντικού μαχητικού αρκεί όμως να βρεθεί μια θέση για την αεροπορική τεχνολογία που η εταιρεία εξελίσσει αυτή τη στιγμή, όπως δήλωσε την 16η Ιουλίου υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Μιλώντας στην εναρκτήρια ημέρα της αεροπορικής έκθεσης “Farnborough 2018”, ο επικεφαλής αεροναυτικών, Τζόνας Χιέλμ, δήλωσε οτι η “Saab” πρέπει να αποφασίσει ποιες από τις πολυάριθμες πλατφόρμες “έκτης γενιάς” που ανακοινωθήκαν προσφάτως θα ταιριάξει καλύτερα στις απαιτήσεις της σουηδικής εταιρείας, και ότι όλες οι πιθανότητες παραμένουν ανοιχτές εφ ‘όσον η τεχνολογία του “Gripen-E” περιλαμβάνεται σε οποιοδήποτε μονοπάτι εξέλιξης.

“Αυτη τη στιγμή συζητάμε μ’ όλους, και είμαστε πρόθυμοι να εργαστούμε με οποιονδήποτε”, δήλωσε ο Χέλμ, προσθέτοντας “αναπτύσσουμε ήδη το μαχητικό επόμενης γενιάς με το δικό μας ‘Gripen-E’, κι οπότε θα χρειαστούμε την τεχνολογία ‘E’ για να εμπλακούμε σε μία συνεργασία στην οποία θα συμμετέχουμε”.

Η διευκρίνηση του Χιέλμ προκύπτει λίγες μέρες μετά από δημοσίευση της εφημερίδας “Financial Times” που μετέδωσε ότι η εταιρεία επιζητούσε να συνεργαστεί με το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο επί του παρόντος μεσώ της ομάδας εργασίας “Team Tempest”, που αποτελείται από το υπουργείο αμυνας (Υπ.Αμ.), την “BAE Systems”, την “Leonardo”, την “Rolls-Royce” και την “MBDA”, ψάχνει τις επιλογές για το νέο μελλοντικό μαχητικό.

Ωστόσο, το δημοσίευμα αυτό ακολούθησε ο σχολιασμός που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της “Saab” στην διεθνή αεροπορική έκθεση Βερολίνου 2018, Χόκαν Μπούσκε, ο οποίος είπε οτι εξετάζει τις επιλογές της εταιρείας σε σχέση με το γαλλογερμανικό πρόγραμμα μελλοντικού αεροπορικού συστήματος μάχης (“FCAS – Future Combat Air System”).

Εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο και την γαλλογερμανική συνεργασία, η Ισπανία ειναι γνωστόν ότι διαθέτει τη δική της απαίτηση “FCAS”, αν και, δεδομένων των δεσμών της χώρας με την “Airbus”, ειναι πιθανόν ότι θα συμμετέχει στην προσπάθεια που πρόσφατα ξεκίνησε το γερμανικό τμήμα της “Airbus” σε συνεργασία με την γαλλική “Dassault”.

Gareth Jennings

Απόδοση/Μετάφραση απο το “Janes.Com” για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: