Την Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019, ο φινλανδικός Στράτος ανακοίνωσε ότι τα τελευταία κύρια άρματα μάχης (MBT) Leopard 2A6 που αγόρασε παραλήφθηκαν στο λιμάνι Βουασάρι την 06:45 τοπική ώρα. Ο φινλανδικός Στρατός αγόρασε 100 Leopard 2A6 από την Ολλανδία το 2014. Εκτός από τα άρματα μάχης αγοράστηκαν επίσης ανταλλακτικά, εξομοιωτές και πυρομαχικά σε μια συμφωνία συνολικής άξιας 199,9 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην ανακοίνωση, ο φινλανδικός Στράτος αναφέρει ότι οι κληρωτοί Στρατιώτες της Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας εκπαιδεύονται στο Leopard 2A6 από το 2016 και αυτήν την στιγμή η Ταξιαρχία Καρελία εκπαιδεύεται με τα Leopard 2A6 που είχαν παραληφθεί νωρίτερα. H παραλαβή των Leopard 2A6 “έχει επεκτείνει και βελτιώσει την διαλειτουργικότητα μεταξύ των όπλων των τεθωρακισμένων και πεζικού σε όλο τον Στρατό”.

Σύμφωνα με τον επιθεωρητή του Πεζικού, Συνταγματάρχη Ραϊνερ Πελτονιέμι, η αγορά των Leopard 2A6 εξελίχθηκε βάσει προγράμματος με “καλή συνεργασία” με την Ολλανδία και τους άλλους εταίρους. Πρόσθεσε οτι το Leopard 2A6 παρέχει σημαντικές “νέες ικανότητες” και αξιοσημείωτες ικανότητες στην εκπλήρωση των επιχειρησιακών τακτικών του φινλανδικού Στρατού.

Ο Συνταγματάρχης Πελτονιέμι ανέφερε επίσης ότι τα πληρώματα Leopard 2A6 του φινλανδικού Στρατού είχαν “εντυπωσιακά αποτελέσματα”
στις στρατιωτικές ασκήσεις Arrow και Northern Wind, πάρα το σχετικά μικρό χρονικό διάστημα που είχαν τα πληρώματα στα Leopard 2A6.

Τα Leopard 2A6 θα αντικαταστήσουν τα Leopard 2Α4 του φινλανδικού Στρατού ως το κύριο άρμα μάχης των Τεθωρακισμένων. Τα Leopard 2A4 μεταφέρθηκαν στην εφεδρεία ή σε εκπαιδευτικές μονάδες μετά την παραλαβή των Leopard 2A6, εξαιρουμένων 12 που θα μετατραπούν σε οχήματα μάχης μηχανικού και γεφυροφόρα και θα παραμείνουν σε υπηρεσία πρώτης γραμμής. Ο φινλανδικός Στρατός θα τα διατηρήσει για την εκπαίδευση οδηγών και ως πηγή ανταλλακτικών για τα Leopard 2A6.

Ο φινλανδικός Στρατός αγόρασε τα Leopard 2A6 επειδή η Ολλανδία τα προσέφερε σε πολύ χαμηλότερο κόστος ανά άρμα από την αναβάθμιση του υφιστάμενου στόλου αρμάτων Leopard 2A4 στη διαμόρφωση A6 ή την αγορά Leopard 2A6 νέας κατασκευής. O φινλανδικός Στρατός σκοπεύει να διατηρήσει τον στόλο των Leopard 2A6 επιχειρησιακά ετοιμο μέχρι την δεκαετία του 2030, μια απολύτως εφικτή απόφαση δεδομένης των συνεχόμενων εξελίξεων στις αναβαθμίσεις της οικογενείας Leopard 2 από την KMW, τον αρχικό κατασκευαστή του Leopard 2, όπως επίσης και άλλους αμυντικούς εργολάβους.

Αρέσει σε %d bloggers: