Το “Altay”, το πρωτο τοπικής κατασκευής κύριο άρμα μάχης της Τουρκίας που ειναι υπό εξέλιξη, πρόκειται να δεχθεί έναν κινητήρα που θα σχεδιάστεί και κατασκευαστεί από την “BMC”, μια τουρκική ιδιωτική εταιρεία κατασκευής τεθωρακισμένων οχημάτων.

Η υπηρεσία προμηθειών της χώρας ανέθεσε στην εταιρεία την εργασία ανάπτυξης ενός εγχωρίου κινητήρα μεταξύ τετρακοσίων (400) και χιλίων πεντακοσίων (1500) ίππων. Όμως η “BMC” ανακοίνωσε ότι άρχισε να αναπτύσσει ακόμα κι έναν κινητήρα πέντε χιλιάδων (5000) ίππων. Σύμφωνα με το “TechWatch” περισσότεροι από διακόσιοι (200) επιστήμονές (ανάμεσα τους και εβδομήντα ξένοι) εργάζονται αυτή τη στιγμή πάνω στο πρόγραμμα.

Το 2017, πέντε τουρκικές εταιρείες ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της κυβέρνησης για προτάσεις σχετικά με το πρόγραμμα που είχε ως στόχο την ανάπτυξη ενός συγκροτήματος ισχύος για το “Altay”. Αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει την σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή εκατοντάδων κινητήρων και συστημάτων μετάδοσης για το άρμα μάχης. Το πρόγραμμα “Altay” περιλαμβάνει ένα αρχικό πακέτο διακοσίων πενήντα (250) μονάδων, όμως ο αριθμός των αρμάτων που η Τουρκιά μπορεί να αποκτήσει πιθανόν να φτάσει στις χίλιες (1000) μονάδες.

Ως υπενθύμιση, οι υποψήφιοι ήταν: η “BMC”, η “Figes”, η “Istanbul Denizcilik”, η “Tusas Engine Industries” και η “Tumosan”. Η υπηρεσία αμυντικών προμηθειών της χωράς, το υφυπουργείο αμυντικών προγραμμάτων, ή “SSM”, επέλεξε ως νικητή την “BMC”. Η “BMC” ειναι μια τουρκο-καταρινή εταιρεία κατασκευής τεθωρακισμένων οχημάτων.

Στον αγώνα για την μαζική παραγωγή του “Altay” η “BMC” θα ανταγωνιστεί με την “FNSS” και την “Otokar”, τον κατασκευαστή των πρωτότυπων του “Altay”. Πηγές προερχόμενες από τον τομέα των προμηθειών δήλωσαν οτι η τελική απόφαση της κυβέρνησης για τη σύμβαση της μαζικής παραγωγής, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, πιθανόν να ληφθεί στα τέλη του 2018.

Το “SSM” δήλωσε οτι το πρόγραμμα του κινητήρα στοχεύει στην απεξάρτηση της Τουρκίας από τους κινητήρες ξένης τεχνολογίας για το πρόγραμμα του “Altay”. Ένας από τους αποτυχόντες πλειοδότες στο διαγωνισμό του κινητήρα, η “Tumosan”, κέρδισε το 2015 μια σύμβαση αξίας εκατό (100) εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη του κινητήρα για το “Altay”. Τότε υπέγραψε τη συμφωνία μεταφοράς τεχνογνωσίας με την αυστριακή “AVL List GmbH”, όμως το 2016 αυτή η κρίσιμη σύμβαση τεχνικής υποστήριξης ακυρώθηκε στο πλαίσιο των αυστριακών κυρώσεων στις πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “ArmyRecognition.Com” για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: