Το πρωτο πετρελαίου/ηλεκτρικό υποβρύχιο (SSK) Project 636.6 (νατοϊκή κωδικοποίηση κλάσης: Improved Kilo) για τον Στόλο Ειρηνικού του ρωσικού Ναυτικού καθελκύστηκε την 28η Μαρτίου 2019 στην Αγία Πετρούπολη στο ναυπηγείο JSC Admiralty Shipyards [μια θυγατρικής της Ηνωμένης Ναυπηγικής Επιχείρησης (USC)].

Το Πετροπάβλοφσκ Καμτσάτσκι (B-274) ειναι το πρωτο από τα έξι υποβρύχια που κατασκευάζονται για τον Στόλο Ειρηνικού. Ο Υπαρχηγός του ρωσικού Ναυτικού, Αντιναύαρχος Ιγκορ Μουκχαμέτσιν, συμμετείχε στην επίσημη τελετή.

Η σύμβαση για την ναυπήγηση των έξι υποβρυχίων Project 636.3 για το Στόλο Ειρηνικού υπογράφτηκε την 7η Σεπτεμβρίου 2016. Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, το πρωτο πλοίο πρόκειται να παραδοθεί στο ρωσικό Ναυτικό μέχρι την 25η Νοεμβρίου 2019, η κατασκευή όλης της σειράς υποβρυχίων έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί εντός του 2022.

Η κατασκευή των δύο πρώτων πλοίων, Πετροπάβλοφσκ Καμτσάτσκι (B-274) και Βολκόφ (B-603), άρχισε την 28η Ιουλίου 2017. Το δελτίο τύπου της εταιρείας που αποδεσμεύθηκε για την καθέλκυση του Πετροπάβλοφσκ Καμτσάτσκι (B-274) αναφέρει οτι αυτό το πλοίο “σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης θα παραδοθεί στον πελάτη μέχρι το τέλος αυτού του έτους. Όσο αφορά το δεύτερο σκάφος της σειράς, σήμερα έχει αρχίσει η διαδικασία των διαμερισμάτων σε ένα ενιαίο σκάφος. Η κατασκευή ακόμα δύο σκαφών, Μαγκαντάν και Ουφά, βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής των διαμερισμάτων και τις διενέργειας υδραυλικών δοκιμών”.

Το πέμπτο υποβρύχιο θα λάβει το όνομά “Μοζαισκ” ενώ το όνομα του έκτου υποβρυχίου δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί.

Νωρίτερα, το ναυπηγείο Admiralty Shipyards κατασκεύασε έξι του ίδιου τύπου για τον Στόλο Μαύρης Θάλασσας μετά τη σύναψη συμβάσεων το 2010 και 2011. Τα εν λόγω υποβρύχια εισήλθαν σε υπηρεσία με το ρωσικό Ναυτικό μεταξύ 2014 και 2016. Το υποβρύχιο Project 636.3 “Improved Kilo” βασίζεται στις σχεδιάσεις των Project 877 και 636 και αναπτύχθηκε από το κεντρικό γραφείο ναυτικής μηχανικής Ρουμπιν στην Αγία Πετρούπολη.

Απόδοση/Μετάφραση απο το NavalNews.Com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: