Η Zetor Engineering συμμετείχε στην έκθεση IDET 2019 στο Μπρνο, στην Τσεχική Δημοκρατία, με ευρύ φάσμα οχημάτων. Ανάμεσα σε αυτά τα οχήματα, η εταιρεία έφερε το 4X4 Τεθωρακισμένο Τακτικό Όχημα (ATV) GERLACH στην ολοκαίνουρια έκδοση μάχης, οπλισμένο με έναν τηλεχειριζόμενο σύστημα οπλισμού για πυρά πολυβόλου.

Σήμερα, το όχημα GERLACH της σλοβακικής εταιρείας Zetor, στην κλάση 4Χ4 ATV, ειναι ένα απ’ τα πιο σύγχρονα σχέδια αυτής της κλάσης, και προορίζεται για τις σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις. Το όχημα ειναι άριστα σχεδιασμένο από άποψη ασφάλειας και ασύγκριτης προστασίας του πληρώματος και κινητικότητας και από την αρχή της εξέλιξης του, αντικατοπτρίζει τις νεότερες απαιτήσεις στην προστασία και κινητικότητα συμφωνά με τους κινδύνους των σημερινών πολεμικών επιχειρήσεων.

Το σύστημα του αεροστεγή διαμορφούμενου θαλάμου ασφαλείας μπορεί να επιτρέπει τη διανομή του 2+4 πληρώματος στην συμπαγή προστατευόμενη ζώνη, ειναι αυτή η κλάση που ενσωματώνει όλα τα πιο σύγχρονα στοιχεία, τα οποία φτάνουν στο επίπεδο υψηλής προστασίας όπως επίσης και εργονομίας με τον στόχο να μειωθούν οι κραδασμοί και ο θόρυβος όσο το δυνατόν περισσότερο.

Το όχημα διαθέτει εξαιρετικά χαρακτηριστικά κυρίως στο δρόμο, όπου φτάνει την ταχύτητα των 125 χλμ/ωρα. Κατά τι δοκιμές στις στρατιωτικές περιοχές, με φορτίο 14 τόνων, διήλθε έδαφος ύψους 0,5 μ. και τάφρο 1 μ. Η σπονδυλωτή προσέγγιση και η κινητικότητα είναι επίσης άριστες στα δύσβατα εδάφη συμπεριλαμβανομένων των αμμουδερών εδαφών, αφότου είναι εφικτό, χωρίς μεγάλες επεμβάσεις και κόστος για να αλλάξει η έκδοση του στο πεδίο Μεταφοράς – Προστασίας – Μάχης πολύ εύκολα και γρήγορα.

Μπορεί να μεταφέρει εξαμελές πλήρωμα με ύψος έως 1,90 μ. και σωματικό βάρος έως 130 κιλά (συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού). Ο εξαιρετικά μεταβλητός χώρος φόρτωσης βοηθά στην μεταφορά επιπλεον 1,5 τ. Σε συμμόρφωση με το πρότυπο της συμφωνίας τυποποίησης NATO AEP-55 STANAG 4569, το GERLACH παρέχει βαλλιστική προστασία: Vol. 1, Level 3, και προστασία από τις νάρκες: Vol. 2, Level 3a και 3b.

Το σχέδιο του GERLACH στοχεύει σε όλες τις αγορές όπου η αντικατάσταση των συχνά παρωχημένων 4Χ4 οχημάτων ειναι υπό εξέλιξη ή υπό προετοιμασία. Το όχημα επί του παρόντος ειναι έτοιμο να συμμετέχει στον αναγγελθέντα διαγωνισμό της Σλοβακίας. Στις υπόλοιπες νατοϊκές χώρες και σε όλον τον κόσμο, το όχημα παρουσιάζεται μέσω μελετών σκοπιμότητας, όπου μπορεί να συμμετάσχει άμεσα στους ανακηρυχθέντες διαγωνισμούς.

Απόδοση/Μετάφραση απο το ArmyRecognition.Com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: