Η τελευταία γενιά του ινδικής κατασκευής διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) , με ικανότητα να φέρει πυρηνικά όπλα, Agni-V, μετά από μερικές ακόμα δοκιμαστικές εκτοξεύσεις, μπορεί να εισέλθει στην ενεργό υπηρεσία εντός του 2020. Την 10η Δεκεμβρίου 2018, σύμφωνα με ανακοίνωση του ινδικού υπουργείο άμυνας (Υπ.Αμ.) η Ινδία πραγματοποίησε επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση του ICBM Agni-V.

Οι τελευταίες εκτοξεύσεις του ICBM Agni-V πραγματοποιήθηκαν υπό την επιτήρηση της Διοίκησης Στρατηγικών Δυνάμεων (SFC) της Ινδίας υπό την παρουσία επιστημόνων του Οργανισμού Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (DRDO) και άλλων αξιωματούχων.

Η ανάπτυξη του ICBM Agni-V ξεκίνησε το 2008. Ο ICBM διαθέτει εγχώριας σχεδίασης συστήματα πλοήγησης και καθοδήγησης συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος αδρανειακής πλοήγησης που βασίζεται σε ένα γυροσκόπιο ακτίνων λέιζερ.

Σύμφωνα με πηγές προερχόμενες από την ινδικό Στρατό, ο ICBM Agni-V είναι ένας τριών σταδίων πύραυλος στέρεου καυσίμου με βεληνεκές περίπου 5500-5800 χιλιομέτρων. Το ακριβές βεληνεκές είναι απόρρητο, άλλα υπολογίζεται ότι ο πύραυλος μπορεί να διαθέτει βεληνεκές από 6000 εως 7500 χλμ και μπορεί να μεταφέρει μια πυρηνική κεφαλή 1500 κιλών. Η Ινδία, σύμφωνα με αναφορές, εργάζεται επίσης πάνω στα πολλαπλά οχήματα επανεισόδου ανεξάρτητης σκόπευσης (MIRV) για τον Agni-V ώστε να εξασφαλιστεί η αξιόπιστη ικανότητα δεύτερου πλήγματος.

Ο ICBM Agni-V μπορεί να τοποθετηθεί πάνω σε ένα όχημα εκτοξευτή που είναι γνωστό ως Transport-cum-Tilting vehicle-5. Σύμφωνα με τον DRDO είναι ένα ρυμουλκούμενο ωφέλιμου βάρους 140 τόνων, μήκους 30 μέτρων και 6 αξόνων που ρυμουλκείται από ένα τριαξόνικό φορτηγό Volvo.

 

Απόδοση/Μετάφραση από το ArmyRecorgnition.com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: