Το υπουργείο άμυνας (Υπ.Αμ.) της Ινδίας ανακοίνωσε την Πέμπτη 19 Ιουλίου 2019 ότι, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση των καλοκαιρινών δοκιμών χρήστη του τρίτης γενιάς όπλου «βάλλω-και-ξεχνώ» (fire-and-forget) από τον ινδικό Στρατό, ο εγχώριας κατασκευής αντιαρματικός καθοδηγούμενος πύραυλος (ATGM) Nag (Όφις) είναι έτοιμος να εισέλθει στην φάση της μαζικής παραγωγής.

«Η ολοκλήρωση των καλοκαιρινών δοκιμών χρήστη τώρα θα ανοίξουν τον δρόμο για την παραγωγή και την είσοδο στην ενεργό υπηρεσία του πυραύλου με τον Στρατό», ανακοίνωσε το ινδικό υπουργείο άμυνας με δελτίο τύπου που αποδεσμεύθηκε από το γραφείο ενημέρωσης τύπου (PIB) της ινδικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι το Νέο Δελχί είχε ήδη επιτρέψει την «αποδοχή ανάγκης» τον Απρίλιο 2018 για να επισπευσθεί η απόκτηση του ATGM.

Οι δοκιμές διεξήχθησαν μεταξύ 7 και 18 Ιουλίου σε πεδία βολών της Ποκράν στην πολιτεία Ραζαστάν της Ινδίας και περιελάμβαναν έξι «αποστολές» που εκτελέσθηκαν «υπό εξαιρετικά ακραίες καιρικές συνθήκες», ανακοίνωσε το Υπ.Αμ. Όλοι οι πύραυλοι που δοκιμάστηκαν εκπλήρωσαν τους στόχους των αποστολών που «περιλάμβαναν λειτουργίες σε ελάχιστο βεληνεκές, μέγιστο βεληνεκές, άμεσες προσβολές όπως επίσης και κατακόρυφη προσβολή, και πέτυχαν προσβολές των στόχων», πρόσθεσε.

Το Υπ.Αμ. αποδέσμευσε επίσης ένα βίντεο που έδειχνε τους πυραύλους των δοκιμών να εκτοξεύονται από το ερπυστριοφόρο όχημα φορέα πυραύλων NAG (NAMICA), το οποίο έχει την ικανότητα μεταφοράς μέχρι έξι ATGM.

Ο ATGM Nag, ο οποίος αναπτύχθηκε από τον κρατικό Οργανισμό Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (DRDO), ο οποίος ολοκλήρωσε τις χειμερινές δοκιμές χρήση τον Φεβρουάριο 2019, σχεδιάστηκε για την προσβολή «εξαιρετικά προστατευμένων εχθρικών αρμάτων μάχης σε όλες τις καιρικές συνθήκες με ικανότητες ημέρας/νύχτας και με ελάχιστο βεληνεκές 500 μέτρων και μέγιστο βεληνεκές τεσσάρων χιλιομέτρων», σύμφωνα με το ινδικό Υπ.Αμ.

Το σύστημα πυραύλου NAG, το οποίο χρησιμοποιεί ανιχνευτή (seeker) εγχώριας κατασκευής απεικόνισης υψηλής ανάλυσης με «λειτουργία κλειδώματος-πριν-την-εκτόξευση», που είναι υπό εξέλιξη από την δεκαετία του 1980 από την Bharat Dynamics Limited (BDL) και το Εργαστήριο Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (DRDL) –τμήμα του DRDO- ώστε να ανταποκρίνεται στις επιχειρησιακές ανάγκες του ινδικού Στρατού για ένα αντιαρματικό οπλικό σύστημα που εκτοξεύεται τόσο απο οχήματα όσο και απο ελικόπτερα.

Gabriel Dominguez

Απόδοση/Μετάφραση από το Janes.com για την Προέλαση.

 

Αρέσει σε %d bloggers: