Περισσότεροι από 100 μηχανικοί της ινδονησιακής αεροδιαστημικής εταιρείας PT Dirgantara (PTDI) συνεχίζουν να εργάζονται σε έργο μαζί με την Νότια Κορέα για την εξέλιξη του επόμενης γενιάς κορεατικό μαχητικό πειραματικό αεροσκάφος (Korean Fighter eXperimental – KF-X) πάρα τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την οικονομική συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα.

Αξιωματούχοι της βιομηχανίας δήλωσαν στο Jane’s, κατά την διεθνή έκθεση αεροδιαστημικής και άμυνας (ADEX), ότι οι δεσμοί ανάμεσα στην PTDI και την κορεατική αεροδιαστημική βιομηχανία (KAI), η οποία ηγείται που προγράμματος KF-X, παραμένουν ισχυροί ακόμα και αν ακόμα οι κυβερνήσεις της Νοτίου Κορέας και Ινδονησίας δεν έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία στο πως -και πόσο- θα πληρώσει η Τζακάρτα για την ανάπτυξη του έργου.

“Διαθέτουμε 114 μηχανικούς που εργάζονται στο KF-X στην Κορέα”, δήλωσε αξιωματούχος της KAI. “Εργάζονται κυρίως στον σχεδιασμό του αεροσκάφους αλλά επίσης και τις διαδικασίες παραγωγής”. Η PTDI δήλωσε στο Jane’s ότι η συμμετοχή των μηχανικών στο πρόγραμμα προορίζεται για την υποστήριξη της μακροχρόνιας ανάπτυξης της εταιρείας και τις ικανότητες της να εφαρμόσει τα επαγγελματικά προσόντα που απέκτησε σε εύρος πλατφορμών.

Αξιωματούχοι της βιομηχανίας δεν σχολίασαν ευθέως τις κυβερνητικού επιπέδου συνομιλίες για τη διευκόλυνση της Τζακάρτα να χρηματοδοτήσει την συμμετοχή της στο πρόγραμμα, το οποίο ονόμασε IF-X. Οι συνομιλίες αυτές ξεκίνησαν τον Οκτώβριο 2018 αφότου η Ινδονησία δήλωσε ότι λόγω έλλειψης χρηματοδότησης επιθυμούσε να επαναδιαπραγματευτεί τις χρηματοδοτικές συμφωνίες που συμφωνήθηκαν το 2015. Αρχικά οι επαναδιαπραγματεύσεις αναμένονταν να διεξαχθούν εντός προθεσμίας 12 μηνών άλλα δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα.

Στο πλαίσιο της αρχικής οικονομικής συμφωνίας του KF-X η Ινδονησία δεσμεύθηκε να πληρώσει το 20% του συνολικού κόστους εξέλιξης του αεροσκάφους, το οποίο εκτιμάται περίπου τα $8 δισεκατομμύρια. Η κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας δεσμεύθηκε να πληρώσει το 60% του κόστους, με την KAI να καλύπτει το υπόλοιπο 20%.

Jon Grevatt

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

 

Αρέσει σε %d bloggers: