Δυο σπουδαία οπλικά συστήματα, το F-35 Lightning II και το Οπλικό Σύστημα Aegis, δούλεψαν από κοινού για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια άσκησης με πραγματικά πυρά. Οι διακλαδική άσκηση του Ναυτικού, Σώματος Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) και της “Lockheed martin” ήταν η πρώτη δραστηριότητα εκτόξευσης πραγματικού πυραύλου που επέδειξε με επιτυχία την ενσωμάτωση του F-35 προς υποστήριξη του Ναυτικού Ενσωματωμένου Ελέγχου Πυρός – Αεροπορικών Αντιμέτρων (NIFC-CA).

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου την 12η Σεπτεμβρίου, ένα μη τροποποιημένο F-35B του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ και η 1η Μοίρα Επιχειρησιακών Δοκιμών και Αξιολόγησης Πεζοναυτών, ενήργησαν ως ένας ανυψωμένος αισθητήρας και εντόπισε μια πέραν-του-οπτικού-ορίζοντα απειλή. Το F-35B μεταβίβασε δεδομένα δια μέσου του προηγμένης Πολυλειτουργικής Ζεύξης Δεδομένων (MALD) σε έναν επίγειο σταθμό που συνδέονταν με το Οπλικό Σύστημα Aegis του ελλιμενισμένου πλοίου USS Desert Ship (LLS-1).

“Ενα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς είναι ο πολλαπλασιαστής ισχύος που εισάγεται στις διακλαδικές επιχειρήσεις μέσα από τη δυνατότητα των κύριων αισθητήρων και των εξωτερικών επικοινωνιών”, είπε ο Ορλάντο Καρβάλο, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της “Lockheed Martin Aeronautics”. “Αυτά τα χαρακτηριστικά δοκιμάστηκαν με επιτυχία στο πεδίο πυραυλικών δοκιμών “White Sands” σε μια πολύ αληθοφανή επίδειξη επαυξημένης φονικότητας ενός F-35B του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ και του Οπλικού Σύστημα Aegis του Ναυτικού των ΗΠΑ. Αυτό, απλά ξύνει την επιφάνεια των μελλοντικών δυνατοτήτων του πολεμικού αεροσκάφους F-35 που πρόκειται να διανεμηθούν τελικά σε όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις μας”. Η εν λόγω ικανότητα, όταν ολοκληρωθεί πλήρως, θα ενισχύσει σημαντικά την επίγνωση τακτικής κατάστασης χρησιμοποιώντας μαζί Aegis και F-35 για την καλύτερη κατανόηση του περιβάλλοντος των ναυτικών επιχειρήσεων. Χρησιμοποιώντας μια οποιαδήποτε διαμόρφωση του F-35 ως έναν ενιαίο αισθητήρα ευρείας περιοχής, το αεροσκάφος μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ικανότητα του Aegis στον εντοπισμό, στόχευση και εμπλοκή στόχων.

“Το NIFC-CA είναι ένας πολλαπλασιαστής ισχύος για το Ναυτικό των ΗΠΑ που επεκτείνει την εμβέλεια προσβολής που μπορούμε να εντοπίσουμε, αναλύσουμε και αναχαιτίσουμε στόχους”, είπε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Lockheed martin Rotary & Mission System, Ντεηλ Μπενετ. “Η επίδειξη του F-35 και του Οπλικού Συστήματος Aegis μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο να διαπιστώσουμε την πραγματική δυνατότητα και ισχύ του παγκόσμιου δικτύου αυτών των σύνθετων συστημάτων στην προστασία και υποστήριξη των μαχητικών, της εμπροσθοφυλακής και τους συμμάχους των ΗΠΑ”.

Το Aegis Baseline 9 παρέχει ένα σύστημα ανοιχτής αρχιτεκτονικής επί των αμερικάνικών αντιτορπιλικών και είναι η βάση για την σημερινή και μελλοντική Ενσωματωμένη Άμυνα Πυραύλων και Αεροσκαφών Aegis (IAMD). Το Baseline 9 αναπτύσσεται σε ενεργά και νέας κατασκευής αντιτορπιλικά και επάκτια Aegis.

Το F-35 Lightning II είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος νέας γενιάς που συνδυάζει προηγμένη “stealth” ικανότητα με την ταχύτητα και ευελιξία ενός μαχητικού, προηγμένα συστήματα αποστολής, πληροφορίες πλήρως συνδυασμένων αισθητήρων, δικτυωμένες επιχειρήσεις και υποστήριξη αιχμής. Τρεις ξεχωριστές διαμορφώσεις του F-35 θα αντικαταστήσουν αριθμό αεροσκαφών για την Πολεμική Αεροπορία, το Σώμα Πεζοναυτών και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, και 11 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Το NIFC-CA διαθέτει τέσσερις “πυλώνες” που του παρέχουν ενσωματωμένο έλεγχο πυρός για την προστασία από πυραύλους κρουζ και αντιπλοϊκούς πυραύλους. Το AWS. Τον πύραυλο Standard Missile (SM)-6. Την Συνεργατική Ικανότητα Εμπλοκής (CEC) και τους αεροπορικούς αισθητήρες που περιλαμβάνουν τα E-2D Advanced Hawkeye με το ραντάρ τους AN/APY-9.

lockheedmartin.com - Kαλλιτεχνική απεικόνιση της ικανότητας επέκτασης του μετώπου χρησιμοποιώντας το NIFC-CA

lockheedmartin.com – Καλλιτεχνική απεικόνιση της ικανότητας επέκτασης του μετώπου χρησιμοποιώντας το NIFC-CA

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Σχόλια

  1. Gunslinger32

    Ενδιαφέρον θα ειναι να μάθουμε αν προβλέπουν και συνεργασία/σύνδεση με τα ευρωπαϊκά σύστηματα αεράμυνας περιοχής.

    Απάντηση
  2. Kostas

    Το MADL χρησιμοποιει την Ku band και ειναι ενα απο τα game changer στοιχεια του Φ35 που το καθιστουν εξαιρετικα φονικο στην εναερια μαχη.

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: