Οι Στρατοί των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) και της Ιαπωνίας απορρίπτουν το ενδεχόμενο να βρει η Κίνα το αγνοούμενο αεροσκάφος F-35A Lightning II πριν τις δικές τους ομάδες έρευνας.

“Οι Ιάπωνες έχουν την ευθύνη των ερευνών, και εργαζόμαστε μαζί τους σε πνεύμα συνεργασίας,” δήλωσε ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν την Παρασκευή. “Και διαθέτουμε τις ικανότητες να επέμβουμε αν αποδειχθούν ανεπαρκείς αυτές που διαθέτουν.”

Όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί πως η Κίνα μπορεί να έφτασε πρώτη στην περιοχή της σύγκρουσης, ο Σάναχαν δήλωσε: “Οχι, δεν ανησυχώ.”

Το F-35, το οποίο άνηκε στην ιαπωνική Αεροπορική Δύναμη Αυτοάμυνας (JASDF), κατέπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό ανοιχτά της βορείου Ιαπωνίας την 9η Απριλίου. Ο πιλότος πετούσε μαζί με άλλα τρία F-35 όταν έχασε την επαφή και εξαφανίστηκε απο τα ραντάρ σχεδόν 134 χιλιόμετρα ανατολικά της αεροπορικής βάσης Μισάβα.

Αρκετά σύντομα μετά την εξαφάνιση του F-35, υπήρξε η φημολογία σχετικά με το αν τα κινεζικά ή ρωσικά μέσα ερευνούσαν για το στελθ αεροσκάφος και αν μπορούσαν να νικήσουν τις ΗΠΑ και Ιαπωνία στην περιοχή της πτώσης.

“Δεν έχουμε αυτήν την πιθανότητα, απολύτως καμία,” δήλωσε ο ιάπωνας υπουργός άμυνας Τάκεσι Ίουεαα μέσω διερμηνέα κατα την επίσκεψη του στον Αμερικανό ομόλογο του. “Διεξάγουμε δραστηριότητες επιτήρησης και προειδοποίησης ώστε να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε και βρούμε το χαμένο αεροσκάφος.”

Η περιοχή όπου κατέπεσε το F-35 εκτιμάται ότι έχει βάθος περίπου 1500 μέτρων. Η ιαπωνική Ναυτική Δύναμη Αυτοάμυνας (JMSDF) ανάπτυξε ενα διασωστικό υποβρύχιο, μεταξύ των άλλων πλοίων, για να ερευνήσει την περιοχή.

“Ειναι ένα πολύ σημαντικό αεροσκάφος, οπότε θέλουμε να εντοπίσουμε το αεροσκάφος όσο το συντομότερο δυνατόν και να το ανασύρουμε,” δήλωσε ο Ίουεαα την Παρασκευή. “Η Ιαπωνία θα ηγηθεί της έρευνας, αλλά ελπίζουμε και επίσης ειναι απολύτως απαραίτητο να έχουμε την υποστήριξη των ΗΠΑ. Οπότε καθώς το κάνουμε αυτό, θέλουμε να βρούμε τις βασικές αιτίες του δυστυχήματος.”

Κίνα και Ρωσία αναπτύσσουν αεροσκάφη ανταγωνιστικά προς το F-35. Η αποκάλυψη των μυστικών του πέμπτης γενιάς στελθ μαχητικού ενδεχομένως να ειναι ενα απροσδόκητο κέρδος για τους ισότιμους αντιπάλους του Στρατού των ΗΠΑ.

Η ιδιοποίηση τεχνολογίας χαμένων αεροπορικών μέσων δεν ειναι κάτι εξω απο την σφαίρα των πιθανοτήτων, όπως ανέφερε το Task & Purpose. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, η CIA ξόδεψε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην προσπάθεια να ανασύρει ενα βυθισμένο σοβιετικό υποβρύχιο που το Κρεμλίνο δεν μπόρεσε να διασώσει το 1968, σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA.

Το υποβρύχιο διαλύθηκε σε κομμάτια κατά την επιχείρηση περισυλλογής, το οποίο συνέβη σε βάθος 16000 ποδών (περίπου 4850 μ.), αλλα οι ΗΠΑ κατάφεραν να περισυλλέξουν δυο πυρηνικές τορπίλες και κάποια εγχειρίδια υποβρύχιου χωρίς να το αντιληφθούν οι σοβιετική, όπως μετέδωσε το NPR.

Ο εκπρόσωπος του Πεντάγωνου Τσάρλς Σαμερς Τζ. Δήλωσε την Πέμπτη οτι η κύρια προσπάθεια των ερευνών των ΗΠΑ είχε τελειώσει, “ωστόσο, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους ιάπωνες συνεργάτες μας στις προσπάθειες να εντοπίσουμε και ανασύρουμε το χαμένο αεροσκάφος.”

Το περιστατικό δεν έχει κλονίσει την πίστη του αμερικανικού και ιαπωνικού Στρατού στο πρόγραμμα F-35, δήλωσε.

“Οι ΗΠΑ, και όλοι οι εταίροι F-35, παραμένουν πλήρως δεσμευμένοι στην προστασία όλων των ικανοτήτων και τεχνολογιών του F-35,” πρόσθεσε ο Σάμερς. “Οι σκέψεις μας συνεχίζουν να ειναι με την οικογένεια, φίλους και συναδέρφους του αγνοούμενου πιλότου.”

Το αντιτορπιλικό Stethem και κάποια αεροσκάφη P-8A Poseidon των ΗΠΑ συμμετέχουν στην ερευνά μαζί με τις ιαπωνικές Δυνάμεις Αυτοπροστασίας (JSDF), σύμφωνα με το Defence News.

Κάποια συντρίμμια του F-35 βρέθηκαν στην θάλασσα, ωστόσο, ο πιλότος δεν περισυλλέχθηκε και το μεγαλύτερο τμήμα του αεροσκάφους αγνοείται ακόμα κάτω απο τα κύματα.

Τα αίτια της σύγκρουσης ειναι άγνωστα. Ειναι η δεύτερη σύγκρουση F-35. Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ έχασε ενα F-35B στην Νότια Καρολίνα κοντά στον Αεροπορικό Σταθμό Σώματος Πεζοναυτών Μποφώρ. Ο πιλότος εκτινάχθηκε με ασφάλεια κατά το περιστατικό.

“Το υπουργείο έχει πλήρη πίστη και εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα F-35,” δήλωσε ο Σαμερς. “Ολα τα 276 F-35 των ΗΠΑ συνεχίζουν τις πτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των F-35A της Πολεμικής Αεροπορίας εντός της περιοχής ευθύνης των ΗΠΑ (Κεντρική Διοίκηση).”

Kyle Rempfer

Απόδοση/Μετάφραση απο το airforcetimes.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: