Η ρωσική κυβέρνηση παρέλαβε τα πρώτα δύο αεροσκάφη MiG-35, το τελευταίο μαχητικό πολλαπλού ρόλου που κατασκευάζεται από την ρωσική βιομηχανία αεροσκαφών MiG, το οποίο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο τύπου της βιομηχανίας, υποστηρίζει δυνατότητες τετάρτης και πέμπτης γενιάς.
Όμως, πέρα από την παράδοση των νέων MiG στην ρωσική Πολεμική Αεροπορία, αυτήν την στιγμή η MiG σχεδιάζει και εξελίσσει ντρόουν που θα συνεργαστούν με το νέο μαχητικό αεροσκάφος, δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου Αναστασία Κραβτσένκο.
“Ερευνούμε την δικτυωμένη συνεργασία μεταξύ επανδρωμένων και ανεπάνδρωτων αεροσκαφών”, δήλωσε η Κραβτσένκο μέσω μεταφραστή κατά τη διάρκεια συνέντευξης με το Military.com στην αεροπορική έκθεση Paris 2019. “Και, επίσης, θα χρησιμοποιήσουμε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης”.

Όταν ερωτήθηκε αν αυτό θα ειναι παρόμοιο με άλλων χωρών όπως αυτό που στοχεύουν να εξελίξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) για την επανδρωμένη-ανεπάνδρωτη συνεργασία, η Κραβτσένκο δήλωσε, “Βεβαίως”.

“Επειδή γνωρίζετε, αυτό ειναι το μέλλον. Έχουμε ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούμε αυτές τις τεχνολογίες, ακόμα και στο αεροσκάφος MiG-35”, δήλωσε.

“Το MiG-35 μπορεί να ειναι σαν ένα σημείο διοίκησης και να ελέγχει άλλα αεροσκάφη”, πρόσθεσε η Κραβτσένκο. “Ειναι ένα από τα βασικά στοιχεία του πως το αεροσκάφος πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον”.

Αυτό το σχέδιο επιχειρήσεων αντιγράφει το πως προσπαθούν οι ΗΠΑ να ενισχύσουν τα αεροσκάφη πεμπτης γενιάς -και την προτεινόμενη μελλοντική τεχνολογία– ώστε να ζευγαρώσει αυτόματα συστήματα ή τεχνητή νοημοσύνη με τον άνθρωπο μέσα στο πιλοτήριο και το μηχάνημα να μάθει πως να πετάει, συλλέγει πληροφορίες και άλλα.

Η Κραβτσένκο δήλωσε για το μελλοντικό πρόγραμμα οτι “διαθέτουμε σχεδιάσεις ντροουν στην εταιρεία μας”. Αλλά δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες επειδή είπε “όλα εξαρτώνται από το ρωσικό υπουργείο άμυνας” για την μελλοντική εξέλιξη και προμήθεια.

“Το MiG-35 σχεδιάστηκε έχοντας υπόψιν την ανοιχτή αρχιτεκτονική” πρόσθεσε η Κραβτσένκο.

Αυτήν την στιγμή, το Πεντάγωνο εργάζεται πάνω στην ανοιχτή αρχιτεκτονική, ή στους τρόπους διασύνδεσης περισσότερους εξοπλισμούς στο κοινό, δικτυωμένο σύστημα για διαχείριση μάχης και διοίκηση και έλεγχο.

Το MiG-35 έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει τα MiG-29, τα οποία εισήλθαν σε ενεργό υπηρεσία τη δεκαετία του 1980.

Το νέο “τετάρτης-συν-συν” γενιάς μαχητικό ειναι η συνέχεια των μοντέλων αεροσκαφών MiG-29K/MiG-29KUB και MiG-29M/MiG-29M2, με ενισχυμένους κινητήρες και αυξημένη ώση, σύμφωνα με το ενημερωτικό φυλλάδιο που προσέφερε η εταιρεία.

Το MiG-35 σχεδιάστηκε ως ένα μαχητικό αεροπορικής υπεροχής το οποίο έχει “βελτιωθεί σε σχέση με τα μαχητικά τετάρτης και πέμπτης γενιάς”, ανέφερε το φυλλάδιο.

Η MiG δήλωσε οτι προτείνει την ενσωμάτωση ραντάρ τεχνολογίας ενεργής διάταξης ηλεκτρονικής σάρωσης, γνωστό ως AESA, για όλα τα MiG-35 που κατασκευάζει. Το ραντάρ, το οποίο έχει μεγάλη εμβέλεια, μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους στον αέρα και στο έδαφος.

“Την ίδια στιγμή, δέκα στόχοι μπορουν να προσβληθούν” μέσω της πιστότητας και πληροφοριών που παρέχει το ραντάρ στο αεροσκάφος, δήλωσε η Κραβτσένκο. “Από αυτούς, έξι ειναι εναέριοι στόχοι και τέσσερις ειναι επίγειοι στόχοι”.

Το MiG-35 βρίσκεται στην φάση της εξέλιξης για περισσότερο από μια δεκαετία, με την πρώτη πτήση επίδειξης να έχει εκτελεστεί στην αεροπορική έκθεση Aero India Air Show στην Μπανγκαλόρ το 2007. Η δημοσία πρώτη εμφάνιση πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο 2017 στο εργαστήριο παραγωγής της MiG στο Λουκχοβίτσι.

“Η MiG διαθέτει μεγάλη εμπειρία. Έχουμε αρκετή σχεδιαστική εμπειρία,” δήλωσε η Κραβτσένκο για την βιομηχανία, η οποία φέτος θα γιορταστεί την επέτειο για τα 80 χρόνια της. “Και γιαυτό είμαστε εντελώς σίγουροι οτι το νέο προϊόν μας, MiG-35, θα χρησιμοποιεί τεχνολογίες πεμπτης γενιάς”.

Αυτές περιλαμβάνουν κάποιες στελθ ικανότητες, αυξημένη ικανότητα ελιγμών, ηλεκτρονικό πόλεμο και τη δυνατότητα να επιχειρεί υπό παρεμβολές.

“Αυτό το αεροσκάφος μπορεί να τροποποιηθεί ώστε να μπορεί να αναβαθμιστεί ανάλογα με τις απαιτήσεις των πελατών μας”, πρόσθεσε. Η MiG, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, αναμένεται να παραδώσει έξι μαχητικά αεροσκάφη MiG-35 έως το 2023. Η Moscow Times μετέδωσε αυτήν την εβδομάδα, οτι τα υπόλοιπα τέσσερα αεριωθούμενα θα παραδοθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Η MiG, η οποία αποτελεί τμήμα της Ηνωμένη Αεροπορικής Βιομηχανίας (UAC) που, μεταξύ των άλλων αεροδιαστημικών αμυντικών βιομηχανιών, περιλαμβάνει εταιρείες όπως η Sukhoi, εξελίσσει ξεχωριστά το δικό της μαχητικό πεμπτης γενιάς.

Εν των μεταξύ, η Ρωσία προετοιμάζεται να αποκτήσει 76 αεροσκάφη πεμπτης γενιάς Sukhoi Su-57, τα οποία, όπως αναφέρει η χώρα, ειναι ο αντίπαλος του αμερικανικής κατασκευής διακλαδικού μαχητικού κρούσης F-35.

“Αυτήν την στιγμή εργαζόμαστε πάνω σε αυτό”, δήλωσε για το αεροσκάφος νέας γενιάς της MiG.

Η MiG είχε συνεργαστεί με την Sukhoi, αλλά δεν εξετάζει την έναρξη της επίσημης συνεργασίας για το έργο, δήλωσε η εκπρόσωπος.

Η Κραβτσένκο δεν παρείχε επιπρόσθετες λεπτομέρειες για το πότε το νέο μαχητικό πέμπτης γενιάς θα εισέλθει στην φάση μαζικής παραγωγής.

 

Orian Pawlyk

Απόδοση/Μετάφραση απο το military.com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: