Μια μέχρι πρότινος αθέατη έκδοση  του οχήματος υποστήριξης αρμάτων μάχης BMPT της ρωσικής ΟυράλΒαγκόντΖαβόντ (UVZ) παρουσιάστηκε στον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ κατα την επίσκεψη του στην κυρία ρωσική αεροπορική βάση της χωράς του την 27η Ιουνίου.

Το αρχικό BMPT Terminator αναπτύχθηκε για τον Ρωσικό Στρατός ώστε να προστατεύει τα κύρια άρματα μάχης (MBT) κατά τις αστικές επιχειρήσεις καταστέλλοντας απειλές όπως πεζοπόρες ομάδες φορητών αντιαρματικών πυραύλων και ρουκετών. Ωστόσο, το ρωσικό πρόγραμμα ακυρώθηκε και ο μοναδικός γνωστός πελάτης ειναι το Καζακστάν.

Το αρχικό BMPT βασίζεται πάνω σε ένα τροποποιημένο σκάφος του MBT T-72 με υψηλότερη οροφή προς το πίσω μέρος, ενα νέο πακέτο θωράκισης, και νέο πύργο. Διαθέτει πλήρωμα των πέντε, δυο πυροβολητές να βρίσκονται στα δεξιά και αριστερά του οδηγού ο οποίος χειρίζεται τον αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων (AGL) των 30mm ο οποίος ειναι εγκατεστημένος στο σκάφος, το όπλο αυτό παρέχει πυρά καταστολής σε όλο το μετωπικό τόξο του οχήματος.

Ο αρχηγός και ο τρίτος πυροβολητής χρησιμοποιούν τον πύργο, ο οποίος ειναι οπλισμένος με δύο πυροβόλα διπλής τροφοδοσίας 2A42 των 30mm, ενα πολυβόλο των 7,62mm και τεσσερεις καθοδηγούμενους με λέιζερ πυραύλους 9M120 Ataka τοποθετημένους σε κάθε πλευρά, σε ζεύγη.

Αυτά τα όπλα εξαπολύονται πάνω στον στόχο με την χρήση ενός αυτοματοποιημένου συστηματος ελέγχου πυρός, με τους αρχηγό και πυροβολητή να διαθέτουν σταθεροποιημένα θερμικά/ημέρας σκοπευτικά και ένα αποστασιόμετρο λέιζερ. Μόνο ο πυροβολητής μπορεί να βάλλει με τους πυραύλους Ataka, οι οποίοι μπορούν να μεταφέρουν αντιαρματικές ή θερμοβαρικές πολεμικές κεφαλές.

Μια νέα έκδοση που ονομάζεται BMPT-72 Terminator 2 παρουσιάστηκε το 2013.

©Vitaly Kuzmin | Το БМПТ-72 (BMPT-72 Terminator 2) στην έκθεση ARMY-2016

Αυτή η έκδοση χρησιμοποιεί το ανακατασκευασμένο σκάφος ενός T-72, το οποίο καθιστά την κατασκευή της πιο φτηνή απ’οτι η αρχική, αλλά σημαίνει οτι δεν έχει AGL εγκατεστημένο στο σκάφος και το πλήρωμα έχει μειωθεί σημαντικά στους τρεις. Η πιο προφανής αλλαγή στον πύργο ειναι ότι οι πύραυλοι Ataka ειναι τοποθετημένοι σχεδόν οριζοντίως σε δυο θωρακισμένες προστατευτικές θήκες, αντί να’ναι ο ένας πάνω απ’ τον άλλον χωρίς προστασία.

Christopher F Foss

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.Com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: