Μετά την χρήση του πυροβόλου, τα αεροσκάφη F-35A Lot 9 και μετέπειτα εμφάνισαν ρωγμές. Η κακή ευστοχία του αεροπορικού πυροβόλου ταλανίζει για αρκετά χρόνια το πρόγραμμα του F-35.

Μετά τη διαπίστωση των ρωγμών στο αεροσκάφος μετά την χρήση του πυροβόλου, το Πεντάγωνο περιόρισε την χρήση του πυροβόλου στις νεότερες και Lot 9 συμβατικές εκδόσεις του μαχητικού διακλαδικού αεροσκάφους κρούσης Lockheed Martin F-35A Lightning II Joint Strike Fighter (JSF) μόνο για πολεμική χρήση.

Ο Ρόμπερτ Μπέχλερ, διευθυντής επιχειρησιακών δοκιμών και αξιολόγησης (DOT&E), ανέφερε στην έκθεση οικονομικού έτους 2019 (FY 2019), που αποδεσμεύθηκε την 30η Ιανουαρίου, ότι μετά την χρήση του πυροβόλου οι μονάδες που πετάνε με τα νέα F-35A ανακάλυψαν ρωγμές στις εξωτερικές χυτευτές επενδύσεις και στις ριναίες εξοχές των διαμήκων δοκίδων, κοντά στο πυροβόλο της μύτης. Τα αεροσκάφη F-35A Lot 9 παραδόθηκαν το 2017.

Και οι τρεις εκδόσεις του F-35 διαθέτουν ένα πυροβόλο 25 χλστ. Το πυροβόλο του F-35A είναι εσωτερικό ενώ το μοντέλο κάθετης/βραχείας απογείωσης και προσγείωσης (STOVL) F-35B και το αεροσκάφος έκδοσης αεροπλανοφόρου F-35C χρησιμοποιούν εξωτερικό ατρακτίδιο πυροβόλου.

Οι διαφορές στα εξωτερικά χυτευτά αεροδυναμικά καλύμματα ατρακτιδίων πυροβόλων τα καθιστούν μοναδικά για κάθε συγκεκριμένη έκδοση. Για παράδειγμα, το ατρακτίδιο πυροβόλου F-35B δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα αεροσκάφος F-35C. Ο εκπρόσωπος τύπου της Lockheed Martin, Μπρέτ Άσουορθ, δήλωσε την 1η Φεβρουαρίου οτι τα μοντέλα B και C διαθέτουν ατρακτίδια πυροβόλου με μειωμένα παρατηρήσιμα χαρακτηριστικά τοποθετημένα κατά το διαμήκη άξονα του αεροσκάφους.

Οι περισσότερες αναφορές του FY 2019 επαναλαμβάνουν τις ίδιες ανησυχίες για το πυροβόλο του F-35A με τις εκθέσεις του προηγούμενου έτους – ότι η ευστοχία του όπλου είναι απαράδεκτη. Απο την άλλη πλευρά, ως στιγμής τα αποτελέσματα της ευστοχίας των βολών αέρος-εδάφους των μοντέλων F-35B και C ήταν τα επιθυμητά και πληρούν τις προδιαγραφές της σύμβασης. Το DOT&E ανέφερε ότι τα αποτελέσματα δεν δείχνουν και τα λάθη ευστοχίας του εσωτερικού πυροβόλου στο F-35A.

Ο Άσουορθ δήλωσε ότι το πρόγραμμα F-35 έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο πάνω στο πυροβόλο του F-35A από την στιγμή που χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία απο την έκθεση του DOT&E. Το πρόγραμμα πραγματοποίησε ενημερώσεις λογισμικού και εγκατέστησε ενα βοήθημα ευθυγράμμισης του πυροβόλου για να διασφαλιστεί η ορθή θέση της κάννης του πυροβόλου.

Pat Host

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: