Η Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) ολοκλήρωσε την εγκατάσταση των ραντάρ AN/APG-83 SABR της εταιρείας Northrop Grumman στα μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Αεροπορίας Εθνοφρουράς στην Μεικτή Βάση Άντριους, στο Μέριλαντ, για να ανταποκριθεί στην απαίτηση της κοινής επείγουσας επιχειρησιακής ανάγκης (JEON) της Βόρειας Διοίκησης για την εθνική ασφάλεια. Αυτό το γεγονός-σταθμός ολοκληρώνει την παράδοση και εγκατάσταση των ραντάρ ενεργής διάταξης ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) AN/APG-83 SABR για την υποστήριξη της ανακήρυξης της μελλοντικής αρχικής επιχειρησιακής ικανότητας της Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF).

Η αναβάθμιση ραντάρ των F-16 της Αεροπορίας Εθνοφρουράς επεκτείνει την επιχειρησιακή λειτουργικότητα και αξιοπιστία του εν λόγω στόλου ενώ παρέχει στους πιλότους με ικανότητες ραντάρ πέμπτης γενιάς για την προστασία του εναερίου χώρου των ΗΠΑ.

“Το ραντάρ APG-83 παρέχει πρωτοφανείς AESA ικανότητες σκόπευσης και ελέγχου πυρός στον στόλο F-16 για να διασφαλιστεί η ανώτερη αποτελεσματικότητα των απόστολων της Αεροπορίας Εθνοφρουράς”, δήλωσε ο Μαρκ Ρόσσι, διευθυντής προγραμμάτων SABR στην Northrop Grumman. “Το APG-83 σχεδιάστηκε ειδικά για την μεγιστοποίηση της απόδοσης του F-16 με μια οικονομικά προσιτή και κλιμακούμενη αρχιτεκτονική, βασισμένη πάνω στην πρόοδο που πραγματοποιήθηκε κατά την εισαγωγή του APG-77 AESA για το F-22 Raptor και του APG-81 AESA για το F-35 Lightning II”.

Το μεγαλύτερο εύρος ζώνης, η ταχύτητα και η ευελιξία του APG-83 επιτρέπουν στο F-16 να εντοπίζει, παρακολουθεί και ταυτοποιεί μεγαλύτερο αριθμό στόχων ταχύτερα και σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Επιπλέον, διαθέτει παντός καιρού, υψηλού επιπέδου ανάλυσης χαρτογράφηση  ραντάρ συνθετικού ανοίγματος ώστε να παρουσιάσει στον πιλότο εικόνα μεγαλύτερης επιφάνειας για ακριβέστερη ταυτοποίηση στόχου και προσβολή του σε σύγκριση με τα παλιότερα συστήματα.

©U.S. Air Force

Αρέσει σε %d bloggers: