Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου στην Καθημερινή, τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών συμφώνησαν στο τελικό κείμενο. Η χρονική διάρκεια της νέας αμυντικής συμφωνίας είναι απροσδιόριστη. Δηλαδή δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης και μπορεί να ακυρωθεί μόνο αν μία από τις δύο πλευρές την καταγγείλει.

Τα βασικά στοιχεία

Τα βασικά στοιχεία της νέας συμφωνίας είναι:

-Η συνέχιση της λειτουργίας της βάσης της Σούδας και η επέκταση των εγκαταστάσεων. Αυτή τη στιγμή η βάση της Σούδας είναι η πιο σημαντική αμερικανική βάση στην ευρύτερη περιοχή.

-Η στρατιωτικοποίηση ενός τμήματος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και η χρήση του από το αμερικανικό Ναυτικό.

-Υπενθυμίζεται óτι η Αλεξανδρούπολη  ήταν το επίκεντρο της δραστηριότητας των Ρώσων διπλωματών που απελάθηκαν από τον Ελλάδα τον Ιουλίο του 2018.

-Η εγκατάσταση βάσης εκπαίδευσης ελικοπτέρων στην Κεντρική Ελλάδα.

-Η χρήση από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αμερικανικών UAV.

Πολλαπλά οφέλη

Κατά τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ.Νίκο Παναγιωτόπουλο, «η ενίσχυση των δεσμών σε επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας ΗΠΑ και Ελλάδας ωφελεί κατά πολύ τη χώρα μας. Έχει ξεκινήσει από το παρελθόν, έχει εξελιχθεί και κατά τη θητεία προηγουμένων κυβερνήσεων, όμως σήμερα βρίσκεται σε μια φάση που μπορεί να απογειωθεί. Η χώρα μας θα αποκτήσει πολλαπλά οφέλη στην ουσία διαχειριζόμενη κοινά συμφέροντα με τις ΗΠΑ. […] Το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό είναι ότι οι ΗΠΑ επενδύουν σε υποδομές των Ε.Δ. έτσι ώστε η διαχείρισή τους και η αναβάθμισή τους να καθίστανται όχι μόνο εθνικό συμφέρον της Ελλάδας, αλλά και των ΗΠΑ.»

Στην ίδια συνέντευξη στην Καθημερινή, υπουργός Εθνικής Άμυνας προσέθεσε ότι: «Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι όποιος απειλήσει το συμφέρον της Ελλάδας, ταυτόχρονα θίγει και το συμφέρον των ΗΠΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από την αγορά ενός αμερικανικού οπλικού συστήματος μαζί με τις δομές υποστήριξής του. Εμβαθύνει τη σχέση και την εξελίσσει, έτσι ώστε η Ελλάδα να κερδίζει σε στρατηγικό επίπεδο.»

Η συμφωνία θα υπογραφεί κατά την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο σε 15 μέρες στην Αθήνα.

Πηγή: CNN Greece

15 Σχόλια

 1. tallyhogr

  Παλι κωτσο μας πιασανε ή ειναι ιδέα μου?
  Θα την βγάλουμε με κοινη χρηση των μερικών Reaper και τιποτα ξεφορτωμα τροχαιου υλικου?

  Απάντηση
 2. EPTALOFOS 4

  χάντρες και καθρεφτάκια σε ιθαγενείς….μα τί συμφωνιάρα είναι αυτή αυτή,ξεχάσαν να συμπεριλάβουν βαουτσερ για τα ναυτάκια….

  Απάντηση
 3. tsimuha

  Τι λες μπρε
  Αφου η υπουργαρα λεει

  » Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι όποιος απειλήσει το συμφέρον της Ελλάδας, ταυτόχρονα θίγει και το συμφέρον των ΗΠΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.»

  Τουτεστιν στην επομενη παραβιαση του Ελληνικου Εναεριου Χωρου απο τους τουρκαλαδες θα θιχτουν τα συμφεροντα των ΗΠΑ και θα απογειωσουν F-22, ποσο πιο ξεκαθαρα να στο πει.
  ΣΩΘΗΚΑΜΕ πια σαν εθνος.

  Απάντηση
   • tsimuha

    Αφου βρε Μαθουσαλα δεν μπορεις να βαλεις το βιντεο, ριξον τα κατσιας αφκα και ζητα την βοηθεια απο τον γιο σου.

 4. ΚΒ

  Προφανώς μας κάνουν πλάκα με το «αορίστου χρόνου».
  Καμία συμφωνία παραχώρησης δεν υπογράφεται για αόριστο χρόνο.
  Τα ανταλλάγματα θα πρέπει να είναι αντίστοιχου ύψους με τα
  ανταλλάγματα που έδωσαν οι ΗΠΑ το 1990. Διαφορετικά πρόκειται
  για μία μονομερή παραχώρηση.

  Απάντηση
 5. Gunslinger32

  Σαν να λένε ότι ο αερολιμένας παραχωρήθηκε σε μια γνωστή σκανδαλώδη ιρλανδική αεροπορική εταιρία επ αορίστου, για να μπορεί να εκβιάζει με συνέπειες όταν την συμφέρει και όταν το θεωρεί χρήσιμο.

  Σε λίγο θα ανοίξουν και τα υποχρεωτικά κωλάδικα/κωλόμπαρα στην πόλη, φέρνοντας την «επανάσταση» στο θέμα της απασχόλησης, και της διασκέδασης(να συμπληρώσω).
  Όταν είσαι χρεοκοπημένο προτεκτοράτο που χρειάζεται όπλα ενώ δεν έχει τα φράγκα να τα πληρώσει, υπογράφεις αυτού του είδους «συμφωνίες». Εντυπωσιακό σχέδιο που θα φέρει την «οικονομική άνοιξη/επανάσταση» που υποσχέθηκαν στον έλληνα ψηφοφόρο.
  Εκτός απο ισλαμοποίηση της χώρας, θα έχουμε σε λίγο και μπουρδελοποίηση, εφόσον ο στρατηγός Πάττον παρατήρησε παλαιότερα ότι «ένας στρατιώτης που δεν γ.μαει δεν πολεμάει»(ασφαλώς αναφερόταν σε αμερικανούς στρατιώτες). 🥳

  Όσο πάμε προοδεύουμε σαν χώρα, ακολουθώντας τα χνάρια των Φιλιππίνων. 😉

  Απάντηση
   • Gunslinger32

    Πιο εύκολο και οικονομικό(λόγο απόστασης) είναι να φέρουμε ουκρανέζες και απο άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης που γνωρίζουν επίσης άριστα αυτό το αντικείμενο.

   • EPTALOFOS 4

    δεν χρειαζόμαστε φιλιπινέζες,τη δεκαετία 50-60,η αστική τάξη μαζί με λούμπεν στοιχεία ώθησαν ελληνίδες λαικής καταγωγής κυρίως σε αυτό το σπορ….προς τέρψη του 6ου στόλου…
    δημήτρης ταγάρι, επειδή εμείς δεν είμαστε πολωνία,εγώ λέω να πάρουν πουλο οι αμερικανοί και από αλεξανδρουπολη και απο σούδα….ή αν τις θέλουν να δωσουν οικονομική βοήθεία ανάλογη με του Ισραήλ..

   • d/

    Καμία σχέση, ρωτήστε ναυτικούς. Ακόμα και η Φιλιππινέζες θα φύγουν μετά από μερικά χρόνια πίσω στην πατρίδα. Aκώμα και 2% των γυναικών από την Ουκρανία/Ρωσία είναι φορείς AIDS.

 6. Σπυρίδωνας

  Πανέξυπνο στρατήγημα από ακόμα μια κυβέρνηση στη σειρά. Όσο μικρότερη γίνεται η Ελλάδα, τόσο μικρότερο στόχο δίνουμε. Η νέα αμυντική συμφωνία με τους ήδη συμμάχους μας Αμερικάνους θα στείλει τα σωστά μηνύματα στους κοινούς μας σύμμαχους Τούρκους. Γη και ύδωρ παραχωρούνται μόνιμα για περιστασιακή χρήση μερικών UAV, τους κοροϊδέψαμε πάλι. Δεν επεκτείνομαι στο θέμα μην μας πάρουν χαμπάρι και την ακυρώσουν.

  Απάντηση
 7. Thras

  Η συμφωνία θα είναι απαράδεκτη αν περιοριστεί σε ευχολόγια και υποσχέσεις για βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης.

  Δεν θέλουμε να μας σώσετε όταν γίνει κάτι, θέλουμε να έχουμε τις δυνατότητες να σωθούμε μόνοι μας όταν συμβεί το απρόοπτο!!!

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: