Το γραφείο διακλαδικού προγράμματος (JPO) F-35 των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) και η εταιρεία Lockheed Martin οριστικοποίησαν συμφωνία αξίας $34 δισεκατομμυρίων για την παραγωγή και παράδοση 478 διακλαδικών αεροσκαφών κρούσης F-35 στην χαμηλότερη τιμή σ’ όλη την ιστορία του προγράμματος. Η σύμβαση αυτή περιλαμβάνει όλα τα αεροσκάφη παρτίδων 12, 13 και 14 των διεθνών εταίρων και των Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού (FMS) των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η εταιρεία που κατασκευάζει το F-35 καλύπτει και υπερβαίνει τους δηλωμένους στόχους μείωσης κόστους για κάθε έκδοση – και η τιμή μονάδας F-35A, συμπεριλαμβανομένου κινητήρα και αεροσκάφους, πλέον βρίσκεται κάτω από τα $80 εκατομμύρια στις παρτίδες 13 και 14, το κόστος μονάδος για το F-35A παρουσιάζει την εκτιμώμενη συνολική μείωση του 12,8 τοις εκατό από το κόστος του αεροσκάφους συμβατικής προσγείωσης παρτίδας 11 και εξοικονόμηση κατά μέσο όρο 12,7 τοις εκατό και στις τρεις εκδόσεις των παρτίδων 11 έως 14.

«Η μείωση κόστος είναι σημαντική για την επιτυχία του προγράμματος. Είμαι ενθουσιασμένος που JPO F-35 και Lockheed Martin κατέληξαν σε συμφωνία για αυτήν την σύμβαση ορόσημο των τριών παρτίδων. Η συμφωνία αυτή επιτυγχάνει μείωση κόστους κατά μέσο όρο  12,7 τοις εκατό και στις τρεις εκδόσεις και μας πηγαίνει κάτω από τα $80 εκατ. για ένα F-35A της Αεροπορίας των ΗΠΑ της παρτίδας 13 – μια παρτίδα νωρίτερα από το προγραμματισμένο», δήλωσε ο Ερικ Φικ, Αντιπτέραρχος της Αεροπορίας των ΗΠΑ, εκτελεστικός διευθυντής προγράμματος F-35. «Η εν λόγω συμφωνία των $34 δισεκατομμυρίων είναι ένα πραγματικά ιστορικό ορόσημο για το εγχείρημα του F-35».

Η συμφωνία περιλαμβάνει 291 αεροσκάφη  για τους Κλάδους  των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, 127 για τους διεθνείς εταίρους του F-35 και 60 για τους πελάτες FMS.

«Με έξυπνες στρατηγικές προμηθειών, ισχυρή συνεργασία κυβέρνησης – βιομηχανίας και με άοκνη προσήλωση στην ποιότητα και την μείωση κόστους, η επιχείρηση του F-35 έχει μειώσει με επιτυχία το κόστος απόκτησης ενός αεροσκάφους πέμπτης γενιάς F-35 στο σχεδόν ίσο ή μικρότερο από ένα αυτό ενός παλιού αεροσκάφους 4ης γενιάς», δήλωσε ο Γκρεγκ Ουλμερ, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής προγράμματος F-35 της Lockheed Martin. «Με το κόστος μονάδας του F-35 κάτω από τα 80 εκατ. στην παρτίδα 13, μπορέσαμε να ξεπεράσουμε την μακροπρόθεσμη δέσμευση μας για μείωση κόστους κατά ένα έτος νωρίτερα».

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: