“Αν έχεις γνώσεις διάβαινε”

«Αν έχεις γνώσεις διάβαινε»

Στο quiz με αριθμό 77 αναζητούμε τον τύπο του εικονιζόμενου οχήματος και όχι του ρυμουλκούμενου πυροβόλου.

Οι απαντήσεις θα δημοσιοποιηθούν την Κυριακή, 1η Νοεμβρίου 2015.

Καλή τύχη.

Απάντηση, 1η Νοεμβρίου 2015: Το εικονιζόμενο όχημα είναι το ιαπωνικό φορτηγό γενικής χρήσης Isuzu Type 73

Isuzu SKW Type 73

Isuzu SKW Type 73

Το Isuzu SKW είναι ένα τακτικό φορτηγό ιαπωνικής προέλευσης. Αναπτύχθηκε από την Isuzu στα τέλη της δεκαετίας του ’60 για να αντικαταστήσει την προγενέστερη σειρά οχημάτων των 2,5 τόνων που ήταν σε ιαπωνική υπηρεσία. Το SKW είναι γνωστό ως το Type 73 στην υπηρεσία της Ιαπωνίας. Ο σχεδιασμός του έχει επικαιροποιήθει τρεις φορές με σκοπό την παροχή βελτιωμένων επιδόσεων. Παρά τις αναβαθμίσεις η ονομασία Type 73 παραμένει αναλλοίωτη, κυρίως επειδή οι δυνατότητες και οι επιδόσεις του οχήματος παραμένουν οι ίδιες.

Isuzu SKW Type 73

Isuzu SKW Type 73

Το SKW είναι ένα τακτικό φορτηγό των 3,5 τόνων το οποίο βασίζεται σε σκάφος φορτηγού εμπορικής χρήσης. Αν και ο σχεδιασμός έχει βελτιωθεί σε πολλές περιοχές για στρατιωτική χρήση, το όχημα χρησιμοποιεί αρκετά εξαρτήματα προερχόμενα από το εμπόριο. Το SKW διαθέτει σκάφος με κίνηση 6X6 και το θάλαμο οδηγού και ελέγχου τοποθετημένο στο εμπρόσθιο μέρος, πάνω από τον κινητήρα. Τα περισσότερα SKW διαθέτουν μονούς οπίσθιους τροχούς με ελάχιστα ειδικά οχήματα να έχουν διπλούς οπίσθιους τροχούς. Και στα τρία όχημα η οροφή του θαλάμου οδήγησης μπορεί να αφαιρεθεί και ο ανεμοθώρακας να κατεβεί με σκοπό την ελαχιστοποίηση του προφίλ του.

Η σειρά SKW δεν διαθέτει οπλισμό, δεν έχει θωράκιση και σύστημα απειλών ΧΒΡΠ.
Το σκάφος του SKW μπορεί να εξοπλιστεί με πολλούς τύπους καρότσας συμπεριλαμβανομένων ανατρεπόμενης, μεταφοράς φορτίων, στεγάστρου, γερανού και βυτιοφόρου.

Isuzu SKW Type 73

Isuzu SKW Type 73

Οι εκδόσεις μεταφοράς φορτίου μπορούν να μεταφέρουν βάρος 6 τόνων σε κανονικό δρόμο και 3,5 τόνους σε εκτός δρόμου διαδρομές. Η εκδόσεις βυτιοφόρου μπορούν να μεταφέρουν έως 5000 λίτρα καυσίμου ή ύδατος. Το όχημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση εκτόξευσης του πυραυλικού συστήματος Tan-SAM.

Το σύστημα κίνησης σε όλους τους τροχούς προσδίδει στο SKW μια λογική επίδοση κίνησης σε ανώμαλες επιφάνειες. Τα πρώτα μοντέλα είχαν μέγιστη ταχύτητα 90 χιλιομέτρων ανά ώρα ενώ τα μετέπειτα μπορούν να φτάσουν έως τα 105 χλμ/ωρα. Τα πρώτα μοντέλα διέθεταν V6 πετρελαιοκινητήρα των 210 ή 205 ίππων και μηχανική μετάδοση. Τα τελευταία οχήματα παραγωγής διαθέτουν V8 πετρελαιοκινητήρα των 286 ίππων και αυτόματο κιβώτιο μετάδοσης.

Isuzu SKW Type 73

Isuzu SKW Type 73

Το SKW χρησιμοποιείται μόνο από την Ιαπωνία και δεν έχει εξαχθεί. Είναι σε υπηρεσία με όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα πιο παλιά μοντέλα πρόκειται να αντικατασταθούν από πρόσφατα οχήματα παραγωγής που εγγυούνται την επιχειρησιακή ζωή του για πολλά από τα επόμενα χρόνια.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: