Η ρωσική βιομηχανία ΟυραλΒαγκονΖαβόντ (UZV), μια θυγατρική του αμυντικού και βιομηχανικού ομίλου Rostec, ανακοίνωσε ότι το νέο κύριο άρμα μάχης (MBT) T-90M Proryv-3 ολοκλήρωσε με επιτυχία τις κρατικές δοκιμές.

Το T-90M είναι η αναβαθμισμένη έκδοση του σοβιετικής εποχής άρματος T-90 που διαθέτει εξελιγμένα συστήματα προστασίας τα οποία περιλαμβάνουν θωράκιση γρίλιας (slat armor) και νέα αντιδραστική θωράκιση. Το MBT T-90M είναι οπλισμένο με το πλήρως σταθεροποιημένο λειοκαννο πυροβόλο 2A46M-4 των 125 χλστ που διαθέτει νέο σύστημα σύγκλησης πεδίου μάχης (σύγκλησης στομίου πυροβόλου – MRS). Το πυροβόλο αυτό χρησιμοποιείται επίσης για την εκτόξευση των αντιαρματικών καθοδηγούμενων πυραύλων 9K119 Refleks (νατοϊκή ονομασία AT-11 Sniper-B), με τον ίδιο τρόπο, όπως τα συνηθισμένα πυρομαχικά.

Σε σύγκριση με το T-90A, η βελτιωμένη έκδοση διαθέτει έναν νέας σχεδίασης συγκολλημένο πύργο που προστατεύεται με την εκρηκτική αντιδραστική θωράκιση (ERA) Relikt τοποθετημένη επι του μετωπικού τόξου και των πλευρών του πύργου. Επιπλέον, ο πύργος είναι εξοπλισμένος με προσθαφαιρούμενη θωράκιση για την αντιμετώπιση των πύραυλο-ωθούμενων βομβίδων.

Το νέο άρμα μάχης T-90M είναι εξοπλισμένο με το σύστημα ελέγχου πυρός (ΣΕΠ) Kalina και τον τηλεχειριζόμενο αντιαεροπορικό σταθμό Kord-MT.

Η σύμβαση για την προμήθεια των παρτίδων του τελευταίου άρματος αναμεσά στο ρωσικό υπουργείο άμυνας και την ΟυραλΒαγκονΖαβόντ είναι «υπό εξέλιξη», όπως μετέδωσε την Τέταρτη 5 Φεβρουαρίου 2020 η εφημερίδα Ιζβέστια.

Επιπλέον, την 4η Φεβρουαρίου, ο υπουργός βιομηχανίας και εμπορίου, Ντένις Μαντούροφ, ανακοίνωσε ότι Ρωσία και Ινδία υπέγραψαν σύμβαση για την επέκταση ) ως το 2028 της παραγωγής της εξαγωγικής έκδοσης του άρματος T-90 (μοντέλο T-90S.

 

Απόδοση/Μετάφραση από το Defence-Blog.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: