Το ρωσικό υπουργείο άμυνας αναπτύσσει δυο αεροπορικές μεραρχίες στην περιφέρεια του Καλίνινγκραντ και την Κριμαία. Οι σχηματισμοί τους θα ολοκληρωθούν στα τέλη του 2019. Ολα τα πολεμικά αεροπλάνα στις περιφέρειες θα ενσωματωθούν σε ένα ενιαίο πλαίσιο.

Ο Στρατός θα διαθέτει την δυνατότητα ενίσχυσης και ισχυροποίησης της άμυνας. Το σύγχρονο σύστημα διοίκησης θα εξασφαλίσει τον ενιαίο ελέγχο των Σμηναρχιών και Μοιρών που αναδιατάσσονται από άλλες περιοχές. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ενδυνάμωση της αεροπορικής ισχύος είναι μια απάντηση στην νατοϊκή ανάπτυξη κοντά στα ρωσικά σύνορα, όπως έγραψε η εφημερίδα Ιζβέστια.

Πηγές από το υπουργείο άμυνας δήλωσαν στην εφημερίδα ότι αποφασίστηκε να τεθεί ξανά σε υπηρεσία η 2η αεροπορική μονάδα Τοκαρεφ στην Σεβαστούπολη της Κριμαίας. Η μονάδα δημιουργήθηκε πριν από 80 χρονιά απο τον στόλο Μαίρης Θάλασσας και απενεργοποιήθηκε το 1996.

Η νέα μονάδα θα περιλαμβάνει την 43η ανεξάρτητη Σμηναρχία οπλισμένη με βομβαρδιστικά πρώτης γραμμής Su-24M και μαχητικά αεριωθούμενα πολλαπλών ρόλων Su-30SM. Το αεροδρόμιο του Νοβοφεντορόφκα θα είναι η βάση ανάπτυξης. Επίσης η Μεραρχία θα λάβει υπό τη διοίκηση της την 318 συνδυασμένη Σμηναρχία η οποία χρησιμοποιεί μεταφορικά αεροσκάφη An-26, αμφίβια ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη Be-12, ναυτικά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Ka-27 και επιθετικά ελικόπτερα Ka-29.

Στην περιφέρεια Καλίνινγκραντ, ιδρύεται η 132η συνδυασμένη αεροπορική Μεραρχία. Θα περιλαμβάνει την 4η Σμηναρχία οπλισμένη με βομβαρδιστικά πρώτης γραμμής Su-24M και μαχητικά αεριωθούμενα Su-30SM, όπως επίσης και την προσφάτως ιδρυθείσα 689η Σμηναρχία η οποία σύντομα πρόκειται να παραλάβει αναβαθμισμένα Su-27M και Su-35S. Εκτός από αυτό, θα διαθέτει και την 396η Μοίρα ναυτικών ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων, την 125η μοίρα ελικοπτέρων και την 389η μοίρα μεταφορών. Η πόλη του Τσερνιακοφσκ είναι η βάση ανάπτυξης.

Το Καλίνινγκραντ και η Κριμαία παραμένουν εν δυνάμει επικίνδυνες περιοχές, καθώς συνορεύουν με νατοϊκές χώρες που έχουν ενισχυθεί σημαντικά. Το ενδιαφέρον της συμμαχίας στην περιοχή επιβεβαιώθηκε με τον αυξημένο αριθμό αναγνωριστικών πτήσεων κατά μήκος των ρωσικών συνόρων, όπως δήλωσε ο Ντμίτρι Μπολτένκοφ.

“Οι περιφέρειες έχουν τα ίδια προβλήματα και παραμένουν ευάλωτες. Το NATO διαθέτει σημαντικά επιθετικά και αναγνωστικά πλεονεκτήματα στην περιοχή. Η ενδυνάμωση της αεροπορικής ισχύος είναι μια προσπάθεια να εξισορροπηθούν οι δυνάμεις”, δήλωσε.

“Στην περίπτωση επιδείνωσης, είναι πιθανόν να ενισχυθούν ταχέως τα στρατεύματα με την αεροπορία. Η αεροπορική δύναμη πιθανόν να είναι υπό τη διοίκηση των Στόλων με σκοπό την βελτίωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των όπλων των Κλάδων”, πρόσθεσε.

Τα αρχηγεία των νέων μονάδων θα παραλάβουν σύγχρονους υπολογιστές, επικοινωνίες και αυτόματα συστήματα διοίκησης. Οι υπολογιστές θα ενώσουν όλες τις μονάδες σε ένα ενιαίο δίκτυο. Τα συστήματα διοίκησης θα διασυνδεθούν με το ρωσικό κέντρο εθνικής άμυνας.

©Vitaly Kuzmin | Οπλισμένο ελικόπτερο Ka-29

Τα σύγχρονα συστήματα διοίκησης μπορούν να δημιουργήσουν βάσεις δεδομένων πληροφοριών για την συγκέντρωση όλων των πληροφοριών σχετικά με τα φιλικά και εχθρικά στρατεύματα. Επικαιροποιούν συνεχώς τις πληροφορίες σχετικά με όλα τα αεροπλάνα και ελικόπτερα στα αεροδρόμια και στον ουρανό, όπως επίσης και για όλες τις επίγειες δυνάμεις, υποβρύχια, πολεμικά πλοία και ακόμη και στρατιωτικά διαστημόπλοια. Κατά συνέπεια η διοίκηση της μονάδας μπορεί να επιτηρεί σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση στην περιοχή μάχης.

Η νέα προσέγγιση θα παρέχει τον πλήρη συντονισμό των αεροπορικών δραστηριοτήτων στην περιοχή και τα πολεμικά αεροσκάφη θα εμπλέκονται με την μεγίστη αποτελεσματικότητα. Έτσι, το αυτόματο σύστημα διοίκησης μπορεί να αναδιανέμει τα αεροσκάφη στις πιο επικίνδυνες καταστάσεις. Έκτος από αυτό, το σύστημα θα περιλαμβάνει νέες Μοίρες και Σμηναρχίες οι οποίες θα καταφθάνουν ως ενισχύσεις. Τα αρχηγεία των Μεραρχιών θα κατανέμει τις μονάδες στην μάχη σύμφωνα με την υφιστάμενη κατάσταση.

Η Ρωσία ξεκίνησε την επαναφορά των αεροπορικών Μεραρχιών το 2015. Οι προγενέστερες αναδιοργανώσεις παρόπλισαν αρκετές μονάδες και σχηματισμούς και οργανικά αεροπλάνα και ελικόπτερα των αεροπορικών βάσεων. Η δομή της Μεραρχιακής αεροπορικής ισχύος έχει ομαλή λειτουργία και εισάγεται σε όλες τις στρατηγικής σημασίας περιοχές της χώρας, ανάφερε η Ιζβέστια.

Απόδοση/Μετάφραση airrecognition.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: