Η Ρωσία εκτέλεσε βολές του υπερηχητικού αεροπορικού βαλλιστικού πυραύλου, με ικανότητα να φέρει πυρηνική κεφαλή, Kh-47M2 Kinzhal από μαχητικό αεροσκάφος MiG-31K στην ρωσική Αρκτική.

Οι δοκιμές, σύμφωνα με αναφορές, έλαβαν χώρα στα μέσα Νοεμβρίου με το αεροσκάφος φορέα MiG-31K να απογειώνεται από το αεροδρόμιο του Ολενεγκόρσκι στην βόρειο περιφέρεια του Μπουρμάνσκ και να εκτοξεύει τον πύραυλο εναντίον στόχου στο πεδίο ασκήσεων Πεμπόι κοντά στην Βορκούτα στην Δημοκρατία του Κόμι.

Ο αεροπορικός βαλλιστικός πυραύλους (ALBM) Kinzhal αποκαλύφθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πόυτιν κατά το διάγγελμα του προς το Έθνος στην ομοσπονδιακή συνέλευση πέρυσι τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, ο υπερηχητικός πύραυλος ίπταται με ταχύτητα δέκα φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου και μπορεί να ελιχθεί και αποφύγει τα υφιστάμενα και μελλοντικά συστήματα αντιμετωπισης βαλλιστικών πυραύλων (ABM).

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, το σύστημα υπερηχητικού πυραύλου είναι σε δοκιμαστική και επιχειρησιακή υπηρεσία με τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις από την 1η Δεκεμβρίου 2017.

Ο Kinzhal έχει βεληνεκές μεγαλύτερο των 2000 χλμ (1200 μίλια), ταχύτητα Mach 10 και την ικανότητα να εκτελεί ελιγμούς αποφυγής σε κάθε στάδιο της πτήσης. Μπορεί να μεταφέρει συμβατικές και πυρηνικές κεφαλές.

Ο πύραυλος έχει αναπτυχθεί ήδη στις αεροπορικές βάσεις της ρωσικής Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας και μεταφέρεται από το υπερηχητικό αναχαιτιστικό αεροσκάφος MiG-31K.

Ο πύραυλος επιταχύνει σε υπερηχητική ταχύτητα μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα από την εκτόξευση του και εκτελεί ελιγμούς σε όλα τα στάδια της τροχιάς του για αποφυγή των εχθρικών αντιπυραυλικών αμυνών. Φαίνεται ότι ο Kinzhal αποτελεί μια προσαρμογή του πυραύλου Iskander. Δυτικοί εμπειρογνώμονες είναι σκεπτικοί για ισχυρισμούς της Ρωσίας σχετικά με τον πύραυλο.

Αρέσει σε %d bloggers: