Οι Ταξιαρχίες πυραύλων Iskander-M και Tochka-U του ρωσικού Στρατού εξοπλίστηκαν με ντρόουνς Orlan-10 και τετρακόπτερα (quadcopter). Τώρα οι μονάδα θα μπορούν καλύτερα να εντοπίσουν και να καταστρέψουν τους στόχους. Επίσης τα ντρόουνς θα προστατεύουν τα όπλα από τις δολιοφθορές. Ρώσοι ειδικοί πιστεύουν ότι τα ντρόουνς θα καταστήσουν τους σχηματισμούς πυραύλων περισσότερο αυτόνομους και πρακτικά άτρωτους από τους αντιπάλους, όπως έγραψε η εφημερίδα Ισβεστια.

Πηγές προσκείμενες στο ρωσικό υπουργείο άμυνας δήλωσαν στην εφημερίδα ότι η απόφαση για να δημιουργηθούν μονάδες ντρόουν εντός των πυραυλικών Ταξιαρχιών λήφθηκε στις αρχές αυτού του έτους. Η πρώτη εμπειρία εμπλοκής τετρακόπτερου αποκτήθηκε σε πρόσφατη άσκηση στο Κράι Υπερβαϊκάλης. Χειριστές ντρόουνς ασφάλισαν την ενέργεια μιας πυραυλικής Ταξιαρχίας στην Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια. Παρακολουθούσαν το έδαφος στην περιοχή μετακίνησης των Iskander και ερεύνησαν τις κατάλληλες τοποθεσίες για τις θέσεις βολής.

Τα ντρόουνς συμμετείχαν σε διάφορες αποστολές. Τα Orlan μπορούν ανεξάρτητα να βρουν στόχους στο πεδίο μάχης και να παρέχουν στους πυραύλους καθοδήγηση σε πραγματικό χρόνο. Τα τετρακόπτερα έχουν αμυντική αποστολή. Συνοδεύουν οχηματοπομπές κατά την κίνηση τους και στις θέσεις μάχης, με την χρήση οπτικών συσκευών ερευνούν για αντίπαλες ομάδες δολιοφθορών. Είναι εξοπλισμένα με συστήματα για τον εντοπισμό ηλεκτρονικών εκπομπών.

“Υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα με το Orlan, καθώς διαθέτει μικρότερο βεληνεκές απο τον Iskander (120 και 500 χλμ αντίστοιχα). Ωστόσο, οι Διοικητές των πυραυλικών Ταξιαρχιών μπορούν να επιτηρούν τους στόχους εντός αυτής της ακτίνας για μεγάλο χρονικό διάστημα και να εξαπολύουν τους πυραύλους όταν απαιτείται. Επιπλέον, μπορούν να επιτηρούν τα αποτελέσματα,” δήλωσε ο ειδικός Αντόν Λαβρόφ.

Νωρίτερα οι πυραυλικοί Σχηματισμοί δε διέθεταν την δική τους δυνατότητα αναγνώρισης. Παραλάμβαναν όλες τις πληροφορίες από τα ανώτερα κλιμάκια. Τα ντρόουνς θα καταστήσουν τους Διοικητές Iskander πιο αυτόνομους. Η δική τους δυνατότητα αναγνώρισης θα μειώσει τον χρόνο λήψης απόφασης και θα επιταχύνει την αποστολή μάχης.

“Οσο αφορά τα τετρακόπτερα, μπορούν να φυλάσσουν τις περιοχές ανάπτυξης εν καιρώ ειρήνης αλλά και εν καιρώ πολέμου”, δήλωσε ο ειδικός Βλαντίσλαφ Σουρίγιν.

“Μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια των εκτοξευτών πιο αποτελεσματικά και με λιγότερη προσπάθεια. Οι χειριστές τετρακόπτερων μπορούν να δουν περισσότερα από έναν σκοπό Στρατιώτη. Οι αντίπαλες ομάδες δολιοφθορών δεν έχουν καμία ευκαιρία να πλησιάσουν στους εκτοξευτές όταν τα ντροουνς βρίσκονται στον αέρα”, δήλωσε.

Το Orlan-10 είναι ένα μεσαίο ντρόουν με ακτίνα 120 χλμ. Μπορεί να πετάει για 14 ώρες και μπορεί να ανυψωθεί σε υψόμετρο 5 χλμ. Μεταδίδει βίντεο σε απευθείας σύνδεση. Είναι ένα ελαφρύ σκάφος με βάρος απογείωσης 14 κιλών και ωφέλιμο φορτίο 5 κιλών. Το ντρόουν μπορεί να μεταφέρει αρκετές κάμερες υψηλής ανάλυσης οι οποίες λειτουργούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Το σύμπλεγμα πολλαπλού ρόλου περιλαμβάνει αρκετά ντροουνς, έναν σταθμό επεξεργασίας πληροφοριών και αυτόματους ελέγχους. Συνήθως η αναγνώριση πραγματοποιείται απο δύο-τρία Orlan. Ένα πετάει σε υψόμετρο 1-1,5 χλμ, το δεύτερο βρίσκεται πιο πάνω με όπλα ηλεκτρονικού πόλεμου για την καταστολή των εχθρικών ραντάρ και το τρίτο είναι 4,5-5 χλμ ψηλά για να μεταδίδει βίντεο εικόνες στην βάση, μετέδωσε η Ισβέστια.

©Vadim Savitsky

Αρέσει σε %d bloggers: