Το ρωσικό Ναυτικό εισάγει ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό σύστημα για την εκπαίδευση των ιπτάμενων πληρωμάτων στην εκτέλεση των ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων (ASW). Το σύστημα αυτό θα περιλαμβάνει μονομαχίες μεταξύ μελών ιπτάμενων και υποβρυχίων πληρωμάτων σε ειδικούς εξομοιωτές οι οποίοι προσομοιώνουν τις πραγματικές πολεμικές συνθήκες. Ως εκ τούτου τα μελή των ανθυποβρυχιακών αεροπλάνων θα εκπαιδεύουν σε κέντρα εκπαίδευσης μελών πληρωμάτων υποβρυχίων.

Η εκπαίδευση των πληρωμάτων ανθυποβρυχιακών αεροσκαφών (ΑΦΝΣ) υπο την νέα μέθοδο θα αρχίσει το 2019 στο κέντρο της Ναυτικής Ακαδημίας στο Ομπνίνσκ, όπως ανακοινωσε ο Αρχηγός Ναυτικού. Η ιδέα για την κοινή εκπαίδευση των ανθυποβρυχιακών και υποβρυχίων πληρωμάτων εμφανίστηκε πριν πολύ καιρό, αλλά δεν υπήρχε η τεχνολογική δυνατότητα για να εφαρμοστεί, όπως δήλωσε ο Αντιναύαρχος, πρώην διοικητής υποβρυχίου και Ήρωας της Ρωσίας Βσιέβολοντ Κχμιρόφ.

“Οι τεχνολογίες υπολογιστών παρέχουν αυτήν τη δυνατότητα. Ειναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την επιχειρησιακή εκπαίδευση. Αυτη τη στιγμή το Ναυτικό συνδυάζει ετερογενείς δυνάμεις -μονάδες επιφανείας, υποβρύχια και αεροπορία. Η κοινή εκπαίδευση και η γνώση των τακτικών του άλλου θα καταστήσουν τον Στόλο πιο αποτελεσματικό. Οι πιλότοι του Ναυτικού και τα μέλη των υποβρυχίων θα καταλάβουν τη λογική του αντιπάλου,” δήλωσε.

Η Ναυτική Ακαδημία εκπαιδεύει και μετεκπαιδεύει πληρώματα υποβρυχίων όλων των κλάσεων. Οι Ναυτικοί εκπαιδεύονται σε όλες τις ειδικότητες, συμπεριλαμβανόμενων Διοικητών, Ειδικών Όπλων, Επικοινωνίες και Ειδικών στην Ακουστική, και Πλοηγών. Κάθε χρόνο εκπαιδεύονται δεκαεπτά με είκοσι τέσσερα πληρώματα. Υπάρχουν εξήντα μέλη σε ένα ντιζελ/ηλεκτρικό υποβρύχιο και 170 σε ένα πυρηνοκίνητο. Εκεί επίσης σπουδάζουν οι Ναυτικοί Δόκιμοι. Εκεί, μετά από πέντε χρόνια, οι Αξιωματικοί Υποβρυχίων βελτιώνουν τις δεξιότητες τους για τεσσερις μήνες σε μια Ναυτική Σχολή μετεκπαίδευσης.

Το κέντρο διαθέτει αίθουσες διδασκαλίας με αληθινές και ψεύτικές συσκευές που χρησιμοποιούνται σε υποβρύχια διαφόρων τύπων. Οι εξομοιωτές προσομοιάζουν τις λειτουργίες του πύργου και της γέφυρας. Η εκπαιδευτική κλάση των τορπιλών διδάσκει την σχεδίαση των σύγχρονων τορπιλών και ανθυποβρυχιακών πυραύλων. Στο κέντρο στο Ομπνίνσκ εκπαιδεύτηκαν τα μέλη πληρώματος του υποβρύχιου που εκτόξευσε τους πυραυλους Kalibr στην Συρία. Το κέντρο, αρχικά ιδρύθηκε για την εκπαίδευση των πληρωμάτων των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων. Ο κεντρικός εξομοιωτής του προσομοιώνει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα και τους εξοπλισμούς ελέγχου, συντήρησης και πιστοποίησης. Τα τελευταία χρονιά αποκτήθηκαν ψηφιακοί εξομοιωτές για την διμερή εκπαίδευση μάχης πληρωμάτων ΑΦΝΣ και υποβρύχιων.

“Τα μέλη πληρωμάτων ΑΦΝΣ και υποβρυχίων πρέπει να γνωρίζουν τις κοινές ενέργειες κατά των εχθρικών ομάδων πολεμικών πλοίων, την έρευνα και καταστροφή υποβρυχίων και τις προσβολές επάκτιων θέσεων,” δήλωσε ο ειδικός Βαλεντίν Σελιβάνοφ. “Πρέπει να μελετήσουν θεωρία και να εκτελέσουν κοινή ερευνά, τους κανόνες εμπλοκής και κοινές προσβολές. Αυτές οι επιχειρήσεις απαιτούν άριστη συνεργασία. Μελή πληρωμάτων ΑΦΝΣ και υποβρύχιων πρέπει να αναγνωρίσουν ένα πολεμικό πλοίο και να επιλέξουν τα όπλα για την καταστροφή του. Η πληροφορία μεταβιβάζεται στον Κυβερνήτη που διατάζει την επίθεση,” πρόσθεσε.

Το 2019 αποφασίστηκε η αναβάθμιση του ΑΦΝΣ Il-38 που υπηρετεί στον Βόρειο Στόλο και δυο συγκροτήματα στο Κράι Πριμόρσκι και την Καμτσάτκα. Ο εξοπλισμός πάνω στο αεροσκάφος θα αντικατασταθεί πλήρως. Ο εκσυγχρονισμός του στόλου Il-38 πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2025, όπως γράφει η εφημερίδα Ιζβέστια.

Απόδοση/Μετάφραση απο το NavyRecognition.Com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: