Η πολυαναμενόμενη πρώτη πτήση του Ilyushin Il-112V, το ελαφρύ μεταφορικό αεροπλάνο που προορίζεται να αντικαταστήσει τα παρωχημένα μεταφορικά An-26 και An-24 του ρωσικού Στρατού, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο.

Το σύγχρονο αεροσκάφος απογειώθηκε από ενα αεροδρόμιο του πεδίου δοκιμών στην Βορόνεζ, συνοδευόμενο από ένα ιπτάμενο εργαστήριο Il-114LL, όπως δήλωσε στην ανακοίνωση του ο κατασκευαστής Ilyushin. To μήκους 24 μέτρων αεροσκάφος έμεινε στον αέρα για περίπου 45 λεπτά, πετώντας με ταχύτητα περίπου 250 χιλιομέτρων ανα ώρα και εκτελώντας κύκλους πάνω απο την περιοχή αρκετές φορές πριν προσγειωθεί. Η παρθενική πτήση κινηματογραφήθηκε από διάφορους παρατηρητές (spotters) αεροπλάνων στο έδαφος.

Ρωσοι αμυντικοί αξιωματούχοι χαιρέτισαν την παρθενική πτήση ως ένα μεγάλο ορόσημο στην αεροπορική βιομηχανικά της χώρας. Το Il-112V ειναι το πρωτο στρατιωτικό μεταφορικό που σχεδιάστηκε  εκ του μηδενός στη Ρωσία μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ αποδιοργανώθηκε η συνεργασία διάφορων αμυντικών εργαστηρίων και εργοστασίων που ήταν διασμοιρασμένα στα πρώην μέλη της. Το μοντέλο χρησιμοποιεί μόνο εγχώριας κατασκευής εξαρτήματα, μπορεί να μεταφέρει μέχρι πέντε τόνους φορτίο και λέγεται ότι ειναι πιο αποδοτικό από το σοβιετικής σχεδίασης μεταφορικό αεροπλάνο Antonov που πρόκειται να αποσυρθεί.

Το έργο ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1990, αλλά αντιμετώπισε μια μεγαλη παύση πριν το μοντέλο επιλεγεί ως το επόμενο ελαφρύ μεταφορικό αεροσκάφος από το ρωσικό υπουργείο άμυνας. Άλλη μια λακκούβα στον δρόμο του εμφανίστηκε το 2010, οταν το υπουργείο ανέστειλε την χρηματοδότηση και επέλεξε μια άλλη έκδοση, το An-140. Ωστόσο ο ανταγωνιστής δεν μπόρεσε να εκπληρώσει τις προσδοκίες, όποτε το Il-112V αναστήθηκε το 2013.

Το μοντέλο ειναι εξοπλισμένο από ζεύγος βελτιωμένων ελικοστρόβιλων κινητήρων TV7-117ST ισχύος 3100 ίππων απο την Κλίμοφ, μπορεί να πετάξει 1200 χιλιόμετρα με πλήρες φορτίο, ή 3500 χλμ φορτωμένο με 3,5 τόνους φορτίο, απαιτεί διμελές πλήρωμα, και μπορεί να προσγειωθεί σε τροχοδιάδρομους 1200 μέτρων.

Οι ρώσοι αμυντικοί αξιωματούχοι εκτιμούν οτι τα επόμενα χρόνια ίσως να κατασκευαστούν μέχρι εκατό Il-112V για να καλυφθεί η απαίτηση του Στρατού. Η Ilyushin δήλωσε οτι διαθέτει τη δυναμικότητα κατασκευής μέχρι 12  σε ετήσια βάση.

Απόδοση/Μετάφραση απο το rt.com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: