Ρώσοι Στρατιώτες και στρατιωτικά οχήματα παρέλασαν κατά μήκος της Κόκκινης Πλατείας στην Μόσχα στη διάρκεια της ετήσιας παρέλασης για την Ημέρα της Νίκης την Πέμπτη. Φέτος, δεν πέταξε κανένα αεροπλάνο λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά τα πολεμικά μηχανήματα ήταν εν αφθονία στο έδαφος.

Με μια μεγαλοπρεπή στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας εορτάσθηκε η 74η επέτειος της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας. Στην παρέλαση συμμετείχαν 13.000 στρατιωτικοί ενώ παρουσιάσθηκαν 130 διαφορετικών ειδών σύγχρονα οπλικά συστήματα που διαθέτουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Υπό τους ήχους του τραγουδιού «Ιερός Πόλεμος», οι σημαιοφόροι του τάγματος απόδοσης τιμών Πρεομπραζένσκι μετέφεραν στην Κόκκινη Πλατεία τη ρωσική σημαία και τη θρυλική Σημαία της Νίκης, τη σημαία δηλαδή που ύψωσαν στο Ραϊχσταγκ οι μαχητές της 150ης μεραρχίας του Κόκκινου Στρατού τον Μάιο του 1945. Τα σύμβολα της Ρωσίας και της Νίκης επί του φασισμού παρουσιάσθηκαν ενώπιον της εξέδρας των επισήμων πριν από την έναρξη της παρέλασης.

Παρόντες στην κεντρική εξέδρα των επισήμων ήταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, βετεράνοι του πολέμου και προσκεκλημένοι. Στην παρέλαση παρέστη επίσης ο πρώην πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος κατέβηκε αργότερα από την εξέδρα υποβασταζόμενος.

Η παρέλαση στην κεντρική Μόσχα για την Ήμερα της Νίκης ειναι η μεγαλύτερη από τις δωδεκάδες άλλες που πραγματοποιούνται κάθε έτος σε όλη την Ρωσία για τον εορτασμό της ήττας της ναζιστικής Γερμανίας. Συχνά, ο ρωσικός Στρατός χρησιμοποιεί την περίσταση για να παρουσιάσει τα νεότερα και ισχυρότερα στρατιωτικά μέσα.

Ωστόσο, ο φετινός νεοεμφανιζόμενος ήταν αρκετά πολιτικού τύπου. Οι δυο αξιωματούχοι που είχαν το γενικό πρόσταγμα της παρέλασης, ο υπουργός άμυνας, Σεργκέι Σόϊγκου, και ο Αρχηγός του Στρατού, Όλεγκ Σαλιουκόφ, κινήθηκαν με τις κάμπριο εκδόσεις του Aurus. Η επωνυμία του αυτοκίνητου δημιουργήθηκε για τους ανωτάτους Ρώσους αξιωματούχους, με τον πρόεδρο Πούτιν να γίνεται ο πρώτος που δοκίμασε φέτος μια έκδοση λιμουζίνας.

©Sputnik / Aleksey Kudenko

Οι άλλος κεντρικός νεοεμφανιζόμενος ήταν το τυφέκιο εφόδου Καλάσνικοφ Ak-12, ο αντικαταστάτης του Ak-74 αναμεταξύ των περισσότερων ρωσικών στρατευμάτων. Το όπλο είχε μια κάπως δύσβατη πορεία από το σχεδιαστήριο το 2012, μέχρι την γενική επανασχεδίαση του σχεδιασμού του 2016, μέχρι την ανάθεση της σύμβασης φέτος στο υπουργείο άμυνας.

©Sputnik / Aleksey Kudenko

Απο την άλλη πλευρά, τα μηχανοκίνητα μέσα του περασμένου έτους εμφανίστηκαν επίσης, με την παρουσία του ανακαινισμένου άρματος T-34, το σοβιετικό “άλογο εργασίας” των αρματομαχιών του Β’ΠΠ.

©Sputnik / Aleksandr Vilf

Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM) Yars ειναι η σημερινή ραχοκοκκαλιά της ρωσικής επίγειας πυρηνικής αποτροπής. Εκτοξευτές της χερσαίας-κινητής έκδοσης του θερμοπυρηνικού πυραύλου ειναι το αναπόσπαστο στοιχείο των παρελάσεων της Ημέρας της Νίκης.

©Sputnik / Aleksey Filippov

Το T-14 Armata, το ιδιαίτερα εξελιγμένο κύριο άρμα μάχης της Ρωσίας, παρουσιάστηκε επίσης. Το όχημα ίσως να ειναι πολύ ακριβό για να εισέλθει στο πεδίο της μάχης σε μεγάλους αριθμούς, αλλά οι κατασκευαστές τους λένε ότι οι τεχνολογίες της πλατφόρμας θα ωφελήσουν άλλους εξοπλισμούς κατά τα επόμενα χρόνια.

©Sputnik / Aleksandr Vil

Ένα άλλο χαρακτηριστικό ρωσικό όπλο ειναι το Pantsir-S, ένα αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς συνδυασμένων πυροβόλων και πυραύλων. Eπί του παρόντος τα αδέλφια του ειναι ανεπτυγμένα στην Συρία, προστατεύοντας την ρωσική αεροπορική βάση Χμειμίμ απο τις ρουκέτες και τα ντρόουν των ανταρτών.

©Sputnik / Aleksandr Vilf

Το BMD-4M, η αναβαθμισμένη έκδοση του υφιστάμενου αερομεταφερόμενου οχήματος μάχης αεροαποβατικού πεζικού της Ρωσίας, εισήλθε σε υπηρεσία με τις αερομεταφερόμενες δυνάμεις το 2016. Το βασικό έργο BMD-4 ακυρώθηκε μετά την κήρυξη χρεοκοπίας του αρχικού κατασκευαστή του, αλλά το σχέδιο του επιλέχθηκε από άλλους και εισήλθε στην μαζική παραγωγή.

©Sputnik / Aleksandr Vilf

Ο Msta-S ειναι το χαρακτηριστικό ρωσικό αυτοκινούμενο πυροβόλο, ένα δοκιμασμένο σε πόλεμο σύστημα πυροβολικού που υπάρχει εδώ και δύο δεκαετίες.

©Sputnik / Aleksandr Vilf

Δυστυχώς για τους θεατές, τα σύννεφα ήταν πολύ πυκνά για την πτήση πάνω από την πόλη την Πέμπτη το πρωί, οπότε το αεροπορικό μέρος της παρέλασης έπρεπε να ακυρωθεί. Ωστόσο αυτοί που ήταν αρκετά τυχεροί και παρευρέθηκαν στις δοκιμαστικές διελεύσεις πριν απο δύο ημέρες πρέπει να είδαν τις διελεύσεις των μαχητικών και τον προσομοιωμένο εναέριο ανεφοδιασμό καυσίμου ενός βομβαρδιστικού.

Απόδοση/Μετάφραση απο το rt.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: