Η Saab πραγματοποίησε την πρώτη πτήση του πρώτου αεροσκάφους μαζικής παραγωγής Gripen E που προορίζεται για την Σουηδία, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την 3η Δεκεμβρίου.

Η εταιρεία αποδέσμευσε μια εικόνα του αεροσκάφους 6002 να πετάει μ’ ένα νέο πρότυπο παραλλαγής θραυσμάτων γκρι τριών αποχρώσεων που θυμίζει το ψυχροπολεμικό πράσινο και καφέ σχέδιο της σουηδικής Αεροπορίας (SwAF).

Καθώς το 6002 παρουσιάστηκε με διακριτικά της SwAF, ο εκπρόσωπος της Saab δεν ήταν σε θέση να αναφέρει αν αυτό είναι το πρώτο αεροσκάφος που θα παραδοθεί στην υπηρεσία. Η συγκεκριμένη άτρακτος ίσως παραδοθεί στην σουηδική διεύθυνση αμυντικού υλικού (FMV) για δοκιμές, και ίσως παραμείνει στην διεύθυνση αντί μετέπειτα να παραδοθεί στην SwAF. Η Saab διαθέτει επίσης τρία πτητικά πρωτότυπα Gripen E 39-8, 39-9 και 39-10 και δεν είναι σαφές αν ορισμένα ή όλα παραμείνουν στην ιδιοκτησία της Saab ή αν θα ανακασκευαστούν και παραδοθούν στην SwAF/FMV πριν το 6002.

Η Σουηδία πρόκειται να παραλάβει το πρώτο από τα 60 Gripen E πριν το τέλος του έτους με τις παραδόσεις να συνεχίζονται μέχρι το 2026. Η Βραζιλία,ο μοναδικός διεθνής πελάτης μέχρι σήμερα, παρήγγειλε την πρώτη παρτίδα 28 Gripen E και οχτώ διθέσια Gripen F που θα παραδοθούν μεταξύ 2020 και 2024. Και οι δύο χώρες έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αγορές.

Με βάση το ευρύτερο πρόγραμμα, η παραγωγή του πρώτου αεροσκάφους μαζικής παραγωγής άρχισε τον Ιανουάριο στο Λινκόπιν. Καθώς οι παράλληλες ταυτόχρονες δοκιμές και παραγωγή προκάλεσαν προβλήματα στα υπόλοιπα προγράμματα, ο Εντυ Ντε Λα Μότε, αντιπρόεδρος και επικεφαλής του Gripen E/F, δήλωσε τον Ιούνιο ότι δεν ανησυχούσε αν το επιχείρημα του Gripen E/F θα αντιμετώπιζε τα ίδια θέματα. «Ελαχιστοποιήσαμε τον κίνδυνο αυτού του στοιχείου στο πρόγραμμα», δήλωσε. Η γραμμή στο Λινκόπιν έχει ως στόχο να παράγει 24 αεροσκάφη ανά έτος.

Gareth Jenning

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: