Γράφει ο Βασίλης Καραβίδας

Μπορεί ένα νέο όπλο να είναι η μεγαλύτερη επιθυμία όλων των στρατιωτών, αλλά τα οικονομικά δεν επιτρέπουν πάντα τέτοιες αλλαγές. Αντιθέτως επιτρέπουν με πιο λογικό κόστος, τον εκσυγχρονισμό του διαθέσιμου υλικού, ώστε να μπορεί με αξιώσεις να καλύψει τις ανάγκες για τα επόμενα χρόνια.

Έτσι σκέφτηκαν και οι Ισπανοί και αποφάσισαν να εκσυγχρονίσουν τα περίπου 70.000 τεμάχια του τυφεκίου G-36E που διαθέτουν.

Τη δουλεία ανέλαβαν δύο καταξιωμένες εταιρίες, η Αυστριακή Steyr και η Αμερικάνικη Wilcox Industries.

Η Steyr (προφέρεται Στεηρ και όχι Στάγιερ…) προσφέρει μια νέα κάννη, ψυχρής σφυρηλάτησης (που θα αντέχει περισσότερο στη χρήση) και ένα σύνολο αναβάθμισης απαρτίων του κορμού απο ελαφρύ κράμα μετάλλων, που θα βελτιώσει τα προβλήματα απαγωγής θερμότητας και ακαμψίας. Η νέα υποδοχή γεμιστήρα θα δέχεται και γεμιστήρες STANAG (STANdardization AGreement) ήτοι γεμιστήρες σειράς Μ16, επιτρέποντας την εύκολη πρόσβαση σε γεμιστήρες μεταξύ συμμάχων χωρών.

Η Wilcox Industries προσφέρει το σύνολο Fusion που αποτελείται απο ένα νέο συνθετικό χειροφύλακα με υποδοχή για ενσωμάτωση φακού λευκού φωτός, καταδείκτη λέιζερ κλπ. Η τροφοδοσία όλων των παρελκομένων γίνεται απο μια μπαταρία CR-123 (όχι η καλύτερη επιλογή κατά την άποψη μου, μιας και πέρα απο το μεγάλο όριο ζωής σε αποθήκευση, αυτή η μπαταρία εξαντλείται ταχύτατα και κοστίζει περισσότερο απο κοινές ΑΑ μπαταρίες), τοποθετημένη σε ειδική υποδοχή στο χειροφύλακα (δύο υποδοχές, με τη μια να παίζει ρόλο εφεδρικής).

*O Βασίλης Καραβίδας είναι διαχειριστής της ομάδας «ΑΝΑΛΑΒΑΤΕ! ΑΡΜ!» στο Facebook.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: