Την 29η Σεπτεμβρίου 2019, δύτες του κέντρου αποστολών του υπουργείου άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέσυραν ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο StuG III κοντά στις ακτές της Κριμαίας, στον κόλπο Καλαμίτα (Калами́тский зали́в). Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή που την 23η Νοεμβρίου 1943 το γερμανικό μεταφορικό πλοίο Santa Fe τορπιλίστηκε και βυθίστηκε μαζί με όλο το φορτίο του.

Το Santa Fe απείχε μόλις λίγες ώρες από τον τελικό προορισμό του όταν προσβλήθηκε από μια τορπίλη, κατεστραμμένο από τις εσωτερικές εκρήξεις κόπηκε στην μέση και βυθίστηκε. 1278 τόνοι στρατιωτικού φορτίου καθοριστικής σημασίας χάθηκαν, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών, καυσίμων, 2 Jagdpanzer και 12 Sturmgeschütze πυροβόλων εφόδου. Σε ένα παράξενο γεγονός την 15η Δεκεμβρίου 1943, το Santa Fe καταστράφηκε περαιτέρω από ένα γερμανικό κυνηγό υποβρυχίων βρισκόμενο σε περιπολία, που λανθασμένα αναγνώρισε το ναυάγιο για ένα ρωσικό υποβρύχιο, και εκτόξευσε βόμβες βυθού. Τα υπόλοιπα πυρομαχικά του Santa Fe ανατινάχτηκαν, και το UJ 102 βυθίστηκε από την έκρηξη με 53 ανθρώπους πάνω του.

Το βυθισμένο όχημα ανασύρθηκε με την χρήση ειδικής πλωτής εγκατάστασης ανύψωσης, στον βυθό, ατσάλινα συρματόσχοινα τοποθετήθηκαν πάνω στο ναυάγιο και τότε ανυψώθηκε πάνω. Κρίθηκε οτι βρίσκεται σε μέτρια κατάσταση, επιπρόσθετες εργασίες καθαρισμοί και ανακατασκευής θα πραγματοποιηθούν από ειδικούς της ρωσικής γεωγραφικής εταιρείας.

Αυτό δεν είναι το πρώτο ναυάγιο που ανασύρθηκε από το Santa Fe, το 2002, δυο άλλα StuG III ανασύρθηκαν μετά από φιλόδοξο σχέδιο περισυλλογής κάποιων οχημάτων από το ναυάγιο. Ένα απο αυτά τα οχήματα είναι ένα από αυτά που επιδεικνύονται τώρα στο Ίδρυμα Weald. Το όχημα διήλθε εκτεταμένη και σχολαστική ανακατασκευή και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό στο Tankfest 2009, σχεδόν 66 χρόνια αφότου εξήλθε από την γραμμή παραγωγής.

 

Απόδοση/Μετάφραση απο το thedailybounce.net για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: