Το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Τσανγκ-Σαν (NCSIST) της Ταϊβάν – η κεντρική υπηρεσία έρευνας και εξέλιξης αμυντικών τεχνολογιών της χώρας- παρουσίασε την -έτοιμη προς παραγωγή- έκδοση του “περιφερόμενου” πυρομαχικού εναντίον πηγών ακτινοβολίας, Chien Hsiang, και τον κινητό εκτοξευτή του, για πρώτη φορά κατά τη Έκθεση Αεροδιαστημικής και Αμυντικής Τεχνολογίας Ταϊπέι (TADTE), η οποία έλαβε χώρα στην Ταϊπέι από 15 έως 17 Αυγούστου.

Το Chien Hsiang (χονδρικά μεταφράζεται ως “Υψωμένο Ξίφος”) υιοθετεί αεροπλαίσιο παρόμοιας σχεδίασης με το πλήρως αυτόνομο “περιφερόμενο” πυρομαχικό Harpy που κατασκευάζεται απο το τμήμα UAV Malat της Israel Aerospace Industries (IAI). Διαθέτει πτέρυγες δελτοειδούς σχήματος τοποθετημένες στην μέση του αεροπλαισίου με τα πλήρους ανοίγματος πηδάλια ύψους-βάθους-κλίσεων να καταλήγουν στις ακροπτερύγιες συσκευές και τα πηδάλια κατεύθυνσης, όπως επίσης και δύο πλευρικά αναδιπλούμενες πλάκες σε κάθε πάκτωση πτέρυγας που εγκαταστάθηκαν με στοχο την ενίσχυση της σταθερότητας κατά την τελική βύθιση.

Το NCSIST έχει επίσης εξελίξει έναν δομοστοιχειωτό ρυμουλκούμενο εκτοξευτή, ο οποίος μεταφέρει μέχρι 12 κάνιστρα πυρομαχικών ετοίμων προς εκτόξευση. Αυτή η διαμόρφωση επιτρέπει σε μια κινητή πυροβολαρχία Chien Hsiang να αναπτυχθεί ταχέως σε όλην την ταϊβανέζικη κεντρική νήσο ή να μεταφερθεί μέσω πλοίου σε απομακρυσμένα αλλά στρατηγικής σημασίας εδάφη όπως οι νήσοι Κινμέν και Μάτσου, στις οποίες το Jane’s θεωρεί ότι απο εκεί τα επίγεια ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης και αντιαεροπορικών συστημάτων της ηπειρωτικής Κίνας θα είναι εντός του βεληνεκούς των πυρομαχικών.

Το πυρομαχικό μπορεί επίσης να αναπτυχθεί χρησιμοποιώντας στατικούς επίγειους εκτοξευτές ή να μεταφερθεί πάνω στις δυνάμεις επιφανείας του Ναυτικού της Δημοκρατίας της Κίνας.

Ο Λι Τσενγκ-τσινγκ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στο τμήμα έρευνας αεροναυτικών συστημάτων (ASRD) του NCSIST, δήλωσε στο Jane’s ότι οποίες εξωτερικές ομοιότητες με το ισραηλινό σύστημα Harpy είναι καθαρά “συμπτωματικές” και ότι το Chien Hsiang είναι ένα πλήρως ταϊβανέζικο οπλικό σύστημα που αξιοποιεί την δουλειά του ASRD πάνω στις πλατφόρμες ανεπάνδρωτων εναέριων οχημάτων (UAV) και την προώθηση, ενώ το τμήμα έρευνας ηλεκτρονικών συστημάτων (ESRD) του ινστιτούτου παρείχε τις τεχνολογίες ανιχνευτών (seeker) ραντάρ παθητικής και ενεργητικής καθοδήγησης. Επίσης, είναι εξοπλισμένο με μια πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας που φέρεται να μπορεί να εξουδετερώσει ή καταστρέψει ένα μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους σύστημα ραντάρ.

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: