Στην TADTE 2019, την διεθνή έκθεση στην Ταϊβάν, έναν νέο τροχοφόρο τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς όλμου (ΤΟΜΟ), που βασίζεται στο CM-32 Cloud Leopard, παρουσιάστηκε από την ταϊβανέζικη αμυντική βιομηχανία. Το όχημα φαίνεται να είναι εξοπλισμένο με έναν ημι-αυτόματο σύστημα όλμου 81 χλστ.

Το CM-32 είναι ένα 8Χ8 τεθωρακισμένο όχημα εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο και σχεδιασμένο στην Ταϊβάν από το κέντρο κατασκευής υλικών (MND) του ταιβανεζικού υπουργείου εθνικής άμυνας. Η έκδοση όλμου της οικογενείας CM-32 χωρίζεται σε τρία διαμερίσματα, το διαμέρισμα ισχύος (κινητήρα) μπροστά με τον οδηγό στην αριστερή πλευρά, το διαμέρισμά προσωπικού στο μέσο και την περιοχή φόρτωσης στο πίσω μέρος που περιλαμβάνει το σύστημα όλμου 81 χλστ.

Η θωράκιση του CM-32 παρέχει προστασία από βολές μικρών όπλων διαμέτρημα 7,62 χλστ διατρητικού (AP) περιμετρικά του οχήματος και από AP 12,7 χλστ μετωπικά. Το όχημα CM-32 διαθέτει ολοκληρωμένο, σχήματος βε (V) ενιαίο (monocoque), θωρακισμένο σκάφος.

Η έκδοση όλμου του CM-32 διαθέτει ένα ημι-αυτοματο σύστημα όλμου στο εσωτερικό του οχήματος το οποίο μπορεί να βάλλει μέσα από μια θυρίδα οροφής δύο τεμαχίων. Η μονάδα όλμου είναι εφοδιασμένη με ηλεκτρο-σερβο σύστημα ελέγχου και εξελιγμένες μονάδες ελέγχου πυρός. Διαθέτει αυτοματοποιημένο έλεγχο πυρός και λειτουργίες διεύθυνσης πυρός. Επιπλέον, η χαμηλή ανάκρουση μειώνει αποτελεσματικά την δύναμη ανάκρουσης και αυξάνει την σταθερότητα βολής.

Για την προστασία του, το όχημα όλμου είναι εφοδιασμένο με ενα τηλεχειριζόμενο σταθμό όπλων ο οποίος είναι τοποθετημένος στον πύργο οροφής πίσω από την θέση του οδηγού. Ο σταθμός όπλων είναι οπλισμένος με ένα πολυβόλο των 7,62 χλστ.

Το CM-32 κινείται με έναν πετρελαιοκινητρα Caterpillar C12 που αποδίδει 450 ίππους. Μπορεί να κινηθεί με ανωτάτη ταχύτητα 120 χλμ/ωρα με μεγίστη αυτονομία 800 χλμ.

Απόδοση/Μετάφραση απο το ArmyRecognition.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: