Ενα Ιρακινό άρμα μάχης M1 Abrams κατά τη διάρκεια αμερικανο-ιρακινής στρατιωτικής άσκησης. (AHMAD AL-RUBAYE/ / AFP via defensenews.com)

To υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) ενέκρινε την πώληση βλημάτων αρμάτων μάχης M1A1 Abrams στο Ιράκ σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Συνεργασίας Ασφαλείας (DSCA).

Αν η πώληση εγκριθεί από το Κογκρέσο, θα είναι αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων ($) και θα περιλαμβάνει υλικοτεχνική υποστήριξη απο την ανάδοχη αμυντική εταιρεία και την Κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Η DSCA στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, είπε πως ενημέρωσε το Κογκρέσο για την συμφωνία την ίδια μέρα.

Ο κύριος εργολάβος θα είναι η General Dynamics-Ordnance Tactical Systems με έδρα το Σεντ Πίτερσμπουργκ στην Φλόριντα.

Η Κυβέρνηση του Ιράκ έχει ζητήσει την πιθανή πώληση 10000 αντιαρματικών βλημάτων υψηλής εκρηξιμότητας (HEAT) M831 των 120 χιλ., 10000 βλήματα κινητικής ενεργείας M865 των 120 χιλ., 10000 διατρητικά βλήματα (APFSDS-T) KEW-A1, και 16000 βλήματα άρματος υψηλής εκρηξιμότητας, αντιαρματικά, πολλαπλών χρήσεων – με καταδείκτη (HEAT-MP-T) M830 των 120 χιλ.

“Η προτεινόμενη πώληση των πυρομαχικών και υποστήριξης θα προωθήσει τις προσπάθειες του Ιράκ να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη δυνατότητα χερσαίας προστασίας για να υποστηρίξει την εθνική ασφάλεια,” δήλωσε η ανακοίνωση της DSCA.
“Αυτή η προμήθεια να επιτρέψει στην Ιρακινή Κυβέρνηση να συνεχίσει τις προσπάθειες για την δημιουργία και διατήρηση της σταθερότητας.”

Την 29η Ιουλίου, η DSCA ανακοίνωσε τη συμφωνία υποστήριξης των ελικοπτέρων Bell 407, OH-58 και Huey II για την υποστήριξη της Διοίκησης Ιρακινής Αεροπορίας. Ο εργολάβος της προμήθειας ήταν η Textron με έδρα το Φορτ Γουόρθ στο Τέξας, η αξία της συμφωνίας ήταν ύψους 500 εκατ. $.

Το Ιράκ υπέγραψε επίσης συμφωνία αξίας 700 εκατ. $ με τις ΗΠΑ για 5000 πυραύλους Helfire AGM-114K/N/R και σχετικού εξοπλισμού, ο οποίος ενισχύει το οπλοστασίου των υφιστάμενων πυραύλων Helfire.
Ο εργολάβος της συμφωνίας ήταν η Lockheed Martin.

Απόδοση απο το DefenceNews.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: