Η συναρμολόγηση του πρώτου επιθετικού ελικοπτέρου πολλαπλού ρόλου Mi-24 ξεκίνησε στο εργοστάσιο ελικοπτέρων Ράστοφ (το όποιο τώρα ονομάζεται Ραστβιερτολ) πριν από 40 χρόνια, ανακοίνωσε υπηρεσία τύπου της εταιρίας Ρωσικά Ελικόπτερα.

To ρωσικό Mi-24 είναι ένα επιθετικό ελικόπτερο με μεταφορικές δυνατότητες. (Πηγή: wikimedia)

Το πολλαπλού ρόλου στρατιωτικό μεταφορικό ελικόπτερο Mi-24 ήταν το πρώτο που προοριζόταν για επιθετικές επιχειρήσεις. Ο σχεδιασμός του αποδείχτηκε τόσο επιτυχημένος που οι διάφορες εκδόσεις του ελικοπτέρου χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα. Αυτή τη στιγμή περίπου 1500 ελικόπτερα του συγκεκριμένου τύπου χρησιμοποιούνται από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία 40 χρόνια έχουν κατασκευαστεί περίπου 3500 ελικόπτερα. Ο πιλότος δοκιμών ελικοπτέρων του σχεδιαστικού γραφείου Mil, ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης, Γκουργεν Καραπίτσιαν κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτερης πτήσης με ελικόπτερο των 368,4 χιλιομέτρων ανα ώρα το 1978 πετώντας ένα ελικόπτερο Mi-24. Το ρεκόρ δεν έχει καταρριφθεί ακόμη από ρωσικής κατασκευής ελικόπτερα.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=7fX3t5bg7N4]

Το νέο επιθετικό ελικόπτερο Mi-35M έχει αναπτυχθεί έχοντας ως βάση το Mi-24. H παραγωγή του πολλαπλού ρόλου, στρατιωτικού μεταφορικού ελικοπτέρου Mi-35 ξεκίνησε το 2005 στο Ραστβιερτολ. Ο εκσυγχρονισμός αποσκοπεί στην βελτίωση των επιδόσεων του ελικοπτέρου και στην παροχή δυνατοτήτων για την εκτέλεση των αποστολών κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες φωτισμού και σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές και περιβαλλοντολογικές συνθήκες, για παράδειγμα, περιβάλλον με υψηλή θερμοκρασία και μεγάλο υψόμετρο. «Επι του παρόντος τα ελικόπτερα Mi-35M παραδίδονται σε διάφορες χώρες, πρώτη είναι η Ρωσία και μετά χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ). Η Νότια Αμερική πρόσφατα έγινε η νέα αγορά αυτού του μοναδικού ελικοπτέρου» σημείωσε η εταιρεία.

«Το επιθετικό ελικόπτερο Mi-35M είναι εξοπλισμένο με προηγμένα όπλα ακριβείας, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάτω από οποιοσδήποτε συνθήκες φωτισμού. Το ελικόπτερο έχει την δυνατότητα καταστροφής τεθωρακισμένων οχημάτων και την παροχή υποστήριξης των επίγειων δυνάμεων.

To ρωσικό επιθετικό μεταφορικό ελικόπτερο Mi-35M. (Πηγή: Wikimedia)

Το Mi-35M διαθέτει αρκετές διαμορφώσεις: Επιθετικό, μεταφορά στρατιωτών, διακομιδή τραυματιών και μεταφορικό ελικόπτερο.

Έτσι, η επιχειρησιακή χρησιμοποίηση του δεν είναι μόνο αποτελεσματική αλλά και πολύ οικονομική. Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του ελικοπτέρου είναι η δυνατότητα λειτουργίας όλο το εικοσιτετράωρο. Το Mi-35M είναι εξοπλισμένο με προηγμένα συστήματα πλοήγησης και ηλεκτρονικά συστήματα έγχρωμων πολυλειτουργικών οθόνων, συστήματα σκόπευσης, τα οποία διαθέτουν θερμική απεικόνιση και κανάλι τηλεόρασης, αποστασίομετρο λειζερ και σύστημα εντοπισμού θέσης»  συμπλήρωσε η ανακοίνωση τύπου.

«Τα προηγμένα συστήματα επιτρέπουν την μείωση του όγκου εργασίας των πληρωμάτων, χρησιμοποιώντας κατευθυνόμενα και μη κατευθυνόμενα όπλα υπό οποιοσδήποτε συνθήκες φωτισμού, εκτελώντας απογείωση και προσγείωση σε ανώμαλο έδαφος.

Το πολλαπλού ρόλου στρατιωτικό μεταφορικό ελικόπτερο Mi-35M, αναπτύχθηκε έχοντας ως βάση το ξακουστό Mi-24, είναι το μοναδικό ελικόπτερο στη κλάση του.

Η Εταιρεία Ρωσικά Ελικόπτερα είναι δικαιολογημένα περήφανη για αυτό το ελικόπτερο, το οποίο έχει γίνει σημείο αναφοράς για την παγκόσμια βιομηχανία ελικοπτέρων» πρόσθεσε κλείνοντας η ανακοίνωση της εταιρείας.

Αρέσει σε %d bloggers: