Ως μια πλατφόρμα επικοινωνίας η Διεθνής έκθεση Αεροπορίας και Διαστήματος (MAKS) καλωσορίζει ανά δυο χρόνια τους ειδικούς στην αεροδιαστημική βιομηχανία και τους σχετικούς τομείς, ξένους επισκέπτες και στρατιωτικούς και πολιτικούς επαγγελματίες. Στις επιχειρηματικές εκδηλώσεις, οι συμμετέχοντες συζητούν για τα προβλήματα και το μέλλον της βιομηχανίας, οι επισκέπτες μελετούν τα εκθέματα στην στατική έκθεση και τα βλέπουν σε δράση στις ζωντανές επιδείξεις. Οι συντάκτες του Mil.Press επέλεξαν δέκα καινοτομίες της MAKS 2019 που αξίζουν την προσοχή των επισκεπτών.

Μαχητικό αεριωθούμενο πέμπτης γενιάς Su-57

Στην στατική έκθεση, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά το νέο πολλαπλών ρόλων μαχητικό. Νωρίτερα, το βελτιωμένο σύστημα αεροσκάφους πρώτης γραμμής συμμετείχε μόνο στο πρόγραμμα πτήσεων και δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ ξανά σε έκθεση.

Nikita Grigoriev, Mil.Press | Μαχητικό αεροσκάφος Su-57 (PAK FA)

Το Su-57 είναι εξοπλισμένα με εξελιγμένα νέα βαθιά ενσωματωμένα συστήματα αεροπορικών βοηθημάτων με μεγάλο βαθμό αυτοματοποίησης και πληροφορίες υποστήριξης πληρώματος.

Ελαφρύ μεταφορικό στρατιωτικό αεροπλάνο Il-112V

Το Il-112V, το πρώτο στρατιωτικό μεταφορικό αεροπλάνο σχεδιασμένο στην Ρωσία την μετά-σοβιετική περίοδο, είναι πολύ ενδιαφέρον. Πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση την 30 Μαρτίου 2019.

Στρατιωτικό μεταφορικό αεροπλάνο Il-112V

Το αεροπλάνο θα αντικαταστήσει τον παροπλισμένο στόλο αεροπλάνων An-25. Το ανώτατο βάρος απογείωσης του Il-112V είναι πέντε τόνοι, μπορεί να μεταφέρει φορτίο 3,5 τόνων σε απόσταση άνω των 2400 χιλιομέτρων. Το αεροπλάνο προορίζεται για την μεταφορά προσωπικού, στρατιωτικού εξοπλισμού και διαφόρων ειδών οπλισμούς.

Αεροπλάνο εναέριου ανεφοδιασμού Il-78M-90A

Θα υπάρχει ενα άλλο αεροπλάνο στην αεροπορική έκθεση που μπορεί να χαρακτηριστεί ως “το πρώτο στην μετα-σοβιετική εποχή” και έχει κατασκευαστεί και αυτό από τον Όμιλο Ιλιούσιν. Αυτό είναι το αεροσκάφος ανεφοδιασμού Il-78M-90A.

Πρώτο δείγμα του σύγχρονου αεροσκάφους ανεφοδιασμού Il-78M-90A.

To Il-78M-90 θα γίνει το πρώτο βασικό αεροπλάνο που υιοθετήθηκε για τον εν πτήσει ανεφοδιασμό των αεροπλάνων μεγάλων αποστάσεων, πρώτης γραμμής και ειδικού σκοπού. Θα μπορεί να ανεφοδιάσει ταυτόχρονα δυο αεριωθούμενα πρώτης γραμμής (Su-27 ή MiG-29). Χρησιμοποιώντας τον σωλήνα ανεφοδιασμού ουράς, μπορεί να ανεφοδιάσει τα αεροσκάφη μεγάλων αποστάσεων και ειδικών σκοπών. Αν χρησιμοποιηθεί στο έδαφος, το αεροπλάνο υποτίθεται ότι ανεφοδιάζει ταυτόχρονα τέσσερα αεροπλάνα.

Εναέρια πλατφόρμα Berta με νεο στροβιλοκινητήρα

Ρώσοι και ξένοι επισκέπτες θα δουν την εναέρια πλατφόρμα E-08M Berta που ωθείται από έναν στροβιλοκινητήρα.

Ανάλογα με το ωφέλιμο φορτίο και κινητήρα συγκεκριμένου τύπου, η πλατφόρμα μπορεί να είναι ένας εναέριος στόχος που προσομοιώνει αεροπλάνα, πυραύλους κρουζ και UAV και αναγνωριστικά ντροουνς.

Έχοντας σχεδιαστεί και κατασκευαστεί απο την ENICS, νωρίτερα, το Berta ήταν εξοπλισμένο είτε με έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης ή παλμοαεριωθητή.

Με το νέο συγκρότημα ισχύος, το σύστημα θα φτάσει σε προηγουμένως απρόσιτα υψόμετρα και θα πετάξει με μεγαλύτερη ταχύτητα.

UAV βελτιωμένης αεροδυναμικής σχεδίασης

Ενα ανεπάνδρωτο αερόχημα (UAV) με ελικοφόρο συγκρότημα πλάγιας ροής θα παρουσιαστεί επίσης στην επερχόμενη έκθεση. Σύμφωνα με τους μηχανικούς των Καινοτόμων Ολοκληρωμένων Συστημάτων, το UAV που σχεδιάστηκε σε αυτήν την διάταξη έχει ενσωματώσει τα πλεονεκτήματα των αεροπλάνων και ντρόουνς τύπου πολλαπλών στροφείων.

Το ντροόυν σχεδίασης FixAR (FIXed Angled Rotors)

Με βάρος απογείωσης μόλις 5 κιλών, το UAV μπορεί να επιταχύνει μέχρι τα 140 χλμ/ώρα και να υψωθεί από τα 20 μέτρα στα 4 χλμ. Το ανώτατο βεληνεκές πτήσης είναι τα 50 χλμ.

Ηλεκτρικός κινητήρας αεροπλάνου με στοιχεία υδρογόνου

Οι επισκέπτες της MAKS-2019 θα γνωρίσουν το αεροπλάνο Sigma-4 που ωθείται από έναν ηλεκτρικό κινητήρα που λαμβάνει ενεργεία απο δυο πηγές: Μπαταρίες λιθιου και στοιχειά υδρογόνου.

Maxim Golbreicht | Sigma-4 αεροπλάνο

Οι μπαταρίες λιθιου θα διαδραματίζουν εφεδρικό ρόλο και θα είναι αναγκαίες μόνο για την αντιστάθμιση της έλλειψης ισχύος του κινητήρα υπό πλήρες φορτίο.

Τα στοιχεία υδρογόνου σχεδιάστηκαν στο αρμόδιο κέντρο Νέες Κινητές Πηγές Ενεργείας.

Σύστημα λογισμικού/ηλεκτρονικού εξοπλισμού Matrix-B

Ανάμεσα στα άλλα πράγματα, το πρόγραμμα της αεροπορικής έκθεσης περιλαμβάνει συμβουλές στην εναέρια ασφάλεια. Συγκεκριμένα, έχει προγραμματιστεί να συζητηθούν οι δυνατότητες του συστήματος λογισμικού/ηλεκτρονικού εξοπλισμού Matrix-TB που κατασκευάζεται απο τον Όμιλο Μασκομ. Εχει σχεδιαστεί για την ενσωμάτωση διαφόρων πληροφοριακών συστημάτων που κανονικά χρησιμοποιούνται στα συστήματα ασφάλειας αεροδρομίων και σε οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ασφάλειας μεταφορών.

Επίγειος σταθμός Matrix-TB SW/HW

Το σύστημα θα είναι κατάλληλο για τις καθημερινές ανάγκες των υπηρεσιών ασφάλειάς και σε κάθε κρίση στην ανάπτυξη ενός πλήρους κλίμακας κέντρο διοίκησης.

Αν απαιτηθεί, το Matrix-TB θα μοντελοποιήσει ή προβλέψει μια απειλή σύμφωνα με τους ληφθέντες πίνακες στοιχείων, το οποίο δυνητικά ίσως αποτρέψει τις ενέργειες παράνομης παρέμβασης.

Σύστημα προσγείωσης αεροπλάνου Stalker με καθοδήγηση λέιζερ

Στην MAKS 2019, οι εκπρόσωποι της Κρασνογκορσκι Ζαβόντ θα επιδείξουν το λέιζερ σύστημα προσγείωσης αεροπλάνου (Stalker).

LLS 1A PJSC Krasnogorsky Zavod

Χρησιμοποιώντας ακτίνες λέιζερ ασφαλείς στην ανθρώπινη όραση, πλήρωμα προσεγγίζοντα αεροπλάνου θα έχουν την ευκαιρία να δουν την ιδανική τροχιά προσγείωσης.

Ακόμα και σε ακραίες καιρικές συνθήκες, το σύστημα βοηθάει στην διατήρηση του υψόμετρου ασφαλείας πτήσεων, στην απόκλιση της πιθανότητας της ανεξέλεγκτης προσγείωσης, να βρεθεί ένα σημείο εκτόξευσης φωτοβολίδων και να παρατηρηθούν οπτικά τα σημεία του αεροδρομίου προσγείωσης.

Ηλεκτροοπτικο φορτίο Aurora-T

Ενα άλλο έκθεμα της Κρασνογκορσκι Ζαβόντ είναι το ηλεκτροοπτικό φορτίο Aurora-2T για τους μικρού μεγέθους δορυφόρους Aist-2T.

Διάταξη του νέου ηλεκτροοπτικού φορτίου Aurora-2T

O εξοπλισμός έχει σχεδιαστεί για την απόκτηση πληροφοριών για τις επίγειες επιφάνειες. Η ερεύνα διεξάγεται απο υψόμετρο μεταξύ 350 χλμ και 700 χλμ. Τα στοιχεία που συλλέγονται απ το Aurora χρειάζονται για την περιβαλλοντολογική επιτήρηση, τον έλεγχο των επειγουσών καταστάσεων, την χαρτογράφηση, τις γεωλογικές μελέτες και σε πολλές άλλες περιοχές.

Το σχέδιο της ατράκτου προσαρμοστικής πτέρυγας Sarych

Οι επισκέπτες στην αεροπορική έκθεση θα δουν όχι μόνο τα νέα προϊόντα αλλά επίσης και τα νέα σχέδια. Για παράδειγμα, ρωσική εταιρεία με την επωνυμία TMPK-Βολβογκράντ θα παρουσιάσει το πλαίσιο προσαρμοστικής πτέρυγας που μπορεί να μεταβάλει την γεωμετρία της πτέρυγας αλλάζοντας την επιφάνεια της.

Το σχέδιο της προσαρμοστικής πτέρυγας δεν έχει πτερύγια καμπυλότητας/υπεραντωτικά πτερύγια και πηδάλια ανόδου-καθόδου ή άλλες μηχανικές μονάδες. Ως αποτέλεσμα, οι σχεδιαστές αναμένουν ότι το αεροσκάφος με μια τέτοια πτέρυγα θα μπορεί να γίνει πιο αξιόπιστο, με μειωμένο επίπεδο θορύβου και κατανάλωση καυσίμου.

Η διεθνής αεροδιαστημική έκθεση (MAKS 2019) θα διοργανωθεί στην περιφέρεια Ζουκόφσκι στην περιοχή Μόσχας, απο 27 Αυγούστου ως 1η Σεπτεμβρίου. Αναμένεται οτι η έκθεση θα προσελκύσει τουλάχιστον μισό εκατομμύριο επισκέπτες.

Απόδοση/Μετάφραση απο το Mil/Press για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: