Το υπουργείο εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) θέλει να διευρύνει μια ελάχιστα γνωστή προσπάθεια η οποία προσφέρει χρήματα σε χώρες για την αγορά όπλων αμερικανικής κατασκευής αν αυτές εγκαταλείψουν τα ρωσικής κατασκευής όπλα.

Η πρωτοβουλία που μετράει ένα χρόνο ζωής, ονόματι Πρόγραμμα Ανακεφαλαίωσης Κινήτρων Ευρώπης, ήδη ενισχύει έξι χώρες της ανατολικής Ευρώπης για την αγορά νέων ελικοπτέρων και θωρακισμένων οχημάτων. Τώρα, αξιωματούχοι του υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ θέλουν η προσπάθεια να υλοποιηθεί σε παγκόσμια κλίμακα ώστε να κατευθύνουν τους συμμάχους και εταίρους για να εγκαταλείψουν όχι μόνο τα ρωσικά όπλα, αλλά επίσης και τα κινεζικά.

«Ο στόχος είναι να βοηθήσουμε τους εταίρους μας να απομακρυνθούν από τη ρωσική αλυσίδα προμηθειών και το ρεύμα της διοικητικής υποστήριξης που επιτρέπουν στους Ρώσους εργολάβους και προσωπικό συντήρησης και τα ρωσικής κατασκευής ανταλλακτικά να βρίσκονται μέσα στις νατοϊκές συμμαχικές βάσεις ή τις στρατιωτικές βάσεις των εταίρων μας,» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα αξιωματούχος του υπουργείου εξωτερικών.

Η προσπάθεια πραγματοποιείται εν μέσω συνομιλιών μεταξύ των στρατιωτικών στο Ποτόμακ Ρίβερ και του Πεντάγωνου σχετικά με τον έντονο ανταγωνισμό εξουσίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και Κίνας.

Για να λάβουν αυτά τα χρήματα, οι χώρες πρέπει να αποσύρουν τα ρωσικά όπλα, να υποσχεθούν ότι δεν θα αγοράσουν νέα και να δεσμεύσουν κάποια από τα χρήματα τους στην αγορά αμερικανικών υλικών.

«Αυτό σημαίνει ότι στους εταίρους και συμμάχους θα δοθούν κίνητρα να δώσουν τα χρήματα τους για την αναβάθμιση του Στρατού τους και να παροπλίσουν τον ρωσικό παρωχημένο εξοπλισμό τους,» δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου εξωτερικών. «Η ιδέα είναι, μπορούμε να τους εντάξουμε σε κάποια επιχορήγηση στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ. Τότε θα τοποθετηθούν σε κάποιο κονδύλιο στρατιωτικής βοήθειας.»

Η ιδέα είναι να αρχίσει η ξένη χώρα να αγοράζει έναν ουσιαστικό αριθμό από τα όπλα που της είναι αναγκαία.

«Θα δημιουργήσουμε τουλάχιστον μια αρχική ποσότητα,» δήλωσε ο αξιωματούχος. «Δεν θα τους πληρώσουμε μόνο για ένα ελικόπτερο ή δυο τεθωρακισμένα οχήματα μάχης.»

Τα χρήματα από τις ΗΠΑ θα διανέμονται μέσω ενός λογαριασμού Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού.

«Δεν θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα των Αμερικανών φορολογούμενων για την εξ ολοκλήρου αγορά από έναν εταίρο,» δήλωσε ο αξιωματούχος. «Αυτό θα γίνει μαζί με τον εταίρο μας για να δημιουργηθεί μια γενική ικανότητα.»

Οι χώρες που έχουν ήδη λάβει έγκριση για χρηματοδότηση διαθέτουν Στρατούς που χρησιμοποιούν σοβιετικής εποχής ελικόπτερα και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, σύμφωνα με την Στρατιωτική Ισορροπία του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών (IISS).

Σε κάποιες περιπτώσεις, αν μια χώρα αγοράσει εξαρτήματα γι’ αυτά τα οχήματα και τα ελικόπτερα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα, περίπου πριν από ένα έτος, το υπουργείο άμυνας έχει δεσμεύσει $190 εκατομμύρια για έξι έργα σε έξι χώρες. Οι χώρες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια απόκτησης νέου εξοπλισμού και οι αξιωματούχοι του υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ πιστεύουν ότι μπορεί να περάσουν χρόνια ώστε οι χώρες εταίροι μπορέσουν να προχωρήσουν μπροστά με τις αγορές.

Οι χώρες αυτές είναι:

Αλβανία, $30 εκατ. για ελικόπτερα

Βοσνία, $30,6 εκατ. για ελικόπτερα

Κροατία, $25 εκατ. για τεθωρακισμένα οχήματα μάχης

Ελλάδα, $25 εκατ. για τεθωρακισμένα οχήματα μάχης

Σκόπια, $30 εκατ. για τεθωρακισμένα οχήματα μάχης

Σλοβακία, $50 εκατ. για ελικόπτερα

Η κυβέρνηση των Σκοπίων διαφημίζει την προσπάθεια ως «ενίσχυση των δυνατοτήτων» του Στρατού μέσω της βελτίωσης του εξοπλισμού και της προσαρμογή του στα νατοϊκά πρότυπα.

Το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ εξετάζει τη διενέργεια δεύτερου κύκλου πρωτοβουλιών με τις δυνατότητες των $50 και $100 εκατομμυρίων για νέα έργα, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ακόμα και αν η πρωτοβουλία εξακολουθεί να θεωρείται μια πιλοτική ή δοκιμαστική φάση, το σχέδιο προϋπολογισμού του υπουργείου εξωτερικών για το 2020 ζητεί τη διερεύνηση της προσπάθειας. Επίσης, αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναζητούν το πώς θα διευρύνουν την πρωτοβουλία εκτός Ανατολικής Ευρώπης «για να συναγωνιστούμε την Ρωσία και την Κίνα και να βοηθήσουμε τους εταίρους μας να φύγουν ή να μην πλησιάσουν τους ρωσικούς και κινεζικούς εξοπλισμούς.»

Καθώς οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμα κατονομάσει τις εκτός Ευρώπης χώρες, ψάχνουν για χώρες στην Κεντρική Ασία, Νοτιοανατολικά Ασία και Αφρική.

Marcus Weisgerber

Απόδοση/Μετάφραση από το defenceone.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: