Η δυνάμεις αεράμυνας του Ουζμπεκιστάν εκτέλεσαν την πρώτη πρακτική δοκιμή του κινεζικού μεσαίου βεληνεκούς συστήματος αεράμυνας FD-2000 εναντίον ντρόουν στόχου, σύμφωνα με βίντεο που αποδεσμεύθηκε από τον ουζμπεκικό Στρατό την 7η Νοεμβρίου.

Το οπτικοακουστικό υλικό δείχνει μια πυροβολαρχία δύο εκτοξευτών μεταφοράς – ανύψωσης (TEL) να αναπτύσσονται μαζί με στοιχεία διοίκησης και ελέγχου και ενα ραντάρ στόχευσης HT-233. Τα κινεζικά συστήματα χρησιμοποιούνται μαζί με αυτά που φαίνεται να είναι δυο εκτοξευτές για το Pechora-2M και το σοβιετικής εποχής S-125 τοποθετημένο πάνω σε αυτοκινούμενο σκάφος. Το Pechora-2M παρείχαν άμεση προστασία από μια προσομοιωμένη επίθεση ουζμπεκικών MiG-29 καθώς τα FD-2000 λάμβαναν θέση μάχης, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο ενημερωτικό περιοδικό Sina στην Κίνα.

Στο βίντεο οι TEL FD-2000, ο καθένας οπλισμένος με δύο πυραύλους αντί για τέσσερις, χρησιμοποιήθηκαν για την προσβολή δύο ντρόουν στόχων, πριν αλλάξουν θέση μάχης. Το δημοσίευμα του Sina ισχυρίζεται οτι οι αναχαιτίσεις πραγματοποιήθηκαν εναντίον στόχων στα 70 χλμ και μετέπειτα στα 50 χλμ.

Οι δοκιμές εκτελεστήκαν στο πεδίο ασκήσεων Κουλκουντουρ στην επαρχία Ναβόη, σύμφωνα με το Tashkent Times.

Οι FD-2000 παραδοθήκαν στο Ουζμπεκιστάν στα τέλη Νοεμβρίου 2018. Οι παραδόσεις αναφερθήκαν από τον τηλεοπτικό ενημερωτικό σταθμό O’Zbekiston 24 News. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη γνωστή δοκιμή του συστήματος σε ουζμπεκική υπηρεσία.

Το FD-2000 είναι η εξαγωγική ονομασία του κινεζικού αντιαεροπορικού συστήματος HQ-9. Είναι ένα σχέδιο μεσαίου υψομέτρου, μεσαίου βεληνεκούς που προορίζεται για την παροχή προστασίας εναντίον αεροσκαφών χρησιμοποιώντας τακτικές “απόκρυψη-βολή-και-μετακίνηση” για την αποφυγή των ηλεκτρονικών αντιμέτρων ή των βλημάτων εναντίον πηγών ακτινοβολίας.

Το σύστημα, συμφωνά με τις ικανότητες του ραντάρ στοχοποιήσης HT-233, διαθέτει μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής στα 125 χλμ.

 

Samuel Cranny-Evans

Απόδοση/Μετάφραση απο το janes.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: