Στην 27η ετήσια έκθεση KavalaExpo 2019 που διοργανώνεται από 27 ως 30 Σεπτεμβρίου 2019 στην Νέα Καρβάλη Καβάλας, οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν για πρώτη φορά με το δικό τους περίπτερο στην εμπορική έκθεση που διοργανώνει το Εμπορικό Επιμελητήριο Καβάλας.

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος εγκαινίασε την έκθεση και συνοδευόμενος από τους Διοικητές Στρατηγούς του Δ’ Σώματος Στρατού και της XX Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, επισκέφθηκε το περίπτερο των ΕΔ.

Εκτός από το περίπτερο των ΕΔ υπήρχε και συμμετοχή της Μπάντας του Δ’ ΣΣ όπως επίσης και γραφείο ενημέρωσης κοινού.

Στο περίπτερο των ΕΔ παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό ένα δείγμα επιτραπέζιου εξομοιωτή άρματος μάχης Leopard 1A5 και αρκετά συστήματα εικονικής απεικόνισης (VR) με τις δραστηριότητες των ΕΔ.

Συγκεκριμένα, στα συστήματα VR:

-Προσωπικό της Σχολής Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) παρουσίασε τη διαδικασία άλματος αλεξιπτωτιστή ελευθέρας από ελικόπτερο Chinook.

-Στελέχη της Αεροπορίας Στρατού (ΑΣ) παρουσίασαν την πτήση από την θέση του πιλότου επιθετικού ελικοπτέρου Apache.

-Προσωπικό της XXV ΤΘΤ παρουσίασε την εκπαίδευση των πληρωμάτων αρμάτων μάχης Leopard 2HEL.

-Το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) παρουσίασε τη διάσωση με ελικόπτερο στο Αιγαίο Πέλαγος και η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) την πτήση με μαχητικό αεροσκάφος F-16, από την θέση του πιλότου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού (ΔΙΣ) και η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (ΓΥΣ) με τα δικά τους εκθέματα.

Ο επιτραπέζιος εξομοιωτής πυροβολητή Leopard 1A5 που παρουσίασε το προσωπικό του Κέντρου Εξομοιωτών (ΚΕΞ) μας είχε απασχολήσει και στο παρελθόν λόγω της ιδιαιτερότητας του. Ο εξομοιωτής αυτός είναι κατασκευασμένος εξ ολοκλήρου από το προσωπικό του ΚΕΞ και λειτουργεί με το στρατιωτικό λογισμικό Steel Beasts το οποίο εξομοιώνει τις ιδιότητες των αρμάτων μάχης στο σύγχρονο πεδίο μάχης.

Αυτό το σύστημα, κανονικά, στην πραγματική εκπαίδευση, περιλαμβάνει τον Αρχηγό, τον Πυροβολητή και τον Οδηγό άρματος, είναι τριμελές. Το σύστημα όμως που παρουσιάστηκε στην ΔΕΘ 2019 και την Kavala Expo 2019 είναι ένα δείγμα του πραγματικού εξομοιωτή που εκπαιδεύονται οι Έλληνες αρματιστές και περιλαμβάνει μόνο την θέση του Πυροβολητή ώστε να έχει το ευρύ κοινό την πρώτη επαφή με την στρατιωτική εξομοίωση.

Αρέσει σε %d bloggers: